logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony mhc-rg40. Na wyświetlaczu napis protect push power.

halogen0 15 Mar 2006 15:15 15127 16
  • #1 2417403
    halogen0
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    witam posiadam taką miniwierze tylko ostatnim czasem ją przeciążyłem i się wyłączyła, po ponownym odpaleniu na wyświetlaczu jest napis protect push power. bezpieczniki całe, ale po ich wyjęciu wieza się uruchamia wszytsko działa pozornie lecz gdy znow wloze bezpieczniki spowrotem ten napis;/ co mogło się stać?? mogła się spalic końcówka
  • #2 2524899
    Piojen
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mam podobny problem tylko z RG60 na przemian
    pokazuje się PROTECT PUSH POWER zrobiłem spinola na głośniku.
    Efekt końcówka spalona ale jest to samo
  • #3 2525004
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    no panowie prosta sprawa wymienic na nowa lub wpakowac tam cos lepszego podaj co to za model koncowki ,
    pozdrawiam
  • #4 2566783
    Piojen
    Poziom 11  
    Końcówka wymieniana ale to samo
  • #5 2570103
    picia22
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    czyli uszkodziło sie cos jeszcze , najlepiej poszukaj w wokoło końcówki i w zasilaniu, cos musi powodowac zwracie, albo uszkodzony jest układ od zabezpieczenia, przyczyn moze byc duzo ,popdaj jaka jest tam koncówka
  • #6 2634559
    Piojen
    Poziom 11  
    stk402-100s końcówka została wymieniona na stk402-120s jest troche mocniejsza po wyciągnięciu bezpieczników nadal napis protect push power wymieniłem jezcze termistory od zabezpieczenia ale to samo końcówka nie dostaje napięcia na 2 pierwszych nóżkach a pozostałe mają około 4,7v dalej skończyły mi się pomysły a na układzie nie moge dojść co jest przyczynom

Dodano po 1 [minuty]:

wrazie co podaje meila piojen2(_at_)wp.pl moge wysłać układ od RG-60
  • #7 2637085
    ARservice
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    A rezystory bezpiecznikowe takie jasnoniebieskie sprawdzałes?Oraz zobacz przy nóżce końcówki takie małe rezystory 1ohm lub cos podobnego.
  • #8 2753375
    Piojen
    Poziom 11  
    niema jednoniebieskich rezystorów bez ale przy nóżce jest rez 1 ohm i jest wymieniony
  • #9 2754103
    halogen0
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    no ja ostatnio sie bawilem i u mnie to wina końcówki poniewarz jak wyjąłem bezpieczniki to się włącza ;] wystawie ją na allegro bcm moze komus sie przyda ;] u mnie na 10000% padła końcówka tylyko nie opłaca mis ie tego robić bo mam pioneera a-209r i eltrona 100 :)
  • #10 2769256
    Piojen
    Poziom 11  
    a może być przyczyną że mam podróbke końcówkia i mam troszke mocniejszą
  • #11 2770117
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Jeśli aplikacje mają takie same wyprowadzenia napięcia zasilające pokrywajasie , impedancja również to niewidze przeciwzkazań. Prześledz caly tor zasilania od końcówki do zasilacza na pewno znajdziesz coś po drodze, Powodzenia życze :)
  • #12 2771822
    Piojen
    Poziom 11  
    A jak mam sprawdzić te dane na końcówkach jest to samo ale nie wiem co mają w śierodku ta stk402-120s jest mocniejsza od stk 402-100s pozdrawiam
  • #13 2771884
    ARASOBOLEK
    Poziom 15  
    Zobacz czy mają podobną aplikacje czyli to co najważniejsze: wejście, wyjście, zasilanie- chodzi mi o wyprowadzenia końcówki
  • #14 2782335
    Piojen
    Poziom 11  
    jak mam sprawdzić te dane nie mam katalogu mierbikiem można w jakiś sposub końćówki rużnią się tylko 100s i 120s a inne wszystko takie same
  • #16 3200790
    Piojen
    Poziom 11  
    Witam dałem rade naprawić okazało się ze źle wlutowałem tranzystor od zabezpieczenia przez to spalił się kanał od końcówki kupiłem nową i wlutowałem. Wieża działała ale po dłuszym graniu chyba się wysypała bo pojawia się znów ten napis napis a w głośnikach jest mocne buczenie co się mogło stać to wina końcówki czy jakiś element się uszkodził i spalił końcówke prosze o porady i z góry dziękuje
  • #17 3235304
    Piojen
    Poziom 11  
    Okazał się rezystor wieża nie reagowała i pojawiał się napis jak narazie działa ale niewiem ile potrzyma podróbka końc mocy pozdrawiam RG-60

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy miniwieży Sony MHC-RG40, która po przeciążeniu wyświetla komunikat "protect push power". Bezpieczniki są sprawne, jednak po ich wyjęciu urządzenie działa, a po ponownym włożeniu pojawia się ten sam komunikat. Dyskusja obejmuje podobne problemy z modelem RG60, gdzie uszkodzeniu uległa końcówka mocy. Wymiana końcówki (np. z STK402-100S na mocniejszą STK402-120S) nie rozwiązała problemu, co sugeruje uszkodzenia w układzie zabezpieczeń lub w torze zasilania. Sprawdzano rezystory bezpiecznikowe i rezystory 1 ohm przy nóżkach końcówki, które były wymienione. W jednym przypadku przyczyną okazał się źle wlutowany tranzystor zabezpieczenia, co spowodowało uszkodzenie kanału końcówki. Po naprawie wieża działała, lecz po dłuższym użytkowaniu problem powrócił wraz z buczeniem w głośnikach. Wskazuje to na możliwe dalsze uszkodzenia elementów lub użycie podróbki końcówki mocy, co może wpływać na trwałość i poprawność działania. Zalecane jest dokładne sprawdzenie całego toru zasilania i układu zabezpieczeń oraz porównanie aplikacji końcówek mocy pod kątem wyprowadzeń i parametrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA