logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc w Unitra PW 9013 bez dużych przeróbek?

tomek1212 16 Mar 2006 16:57 1665 6
REKLAMA
  • #1 2421752
    tomek1212
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Mam pytanie czy z takiej unitry jak w tytule da się wyciągnąć więcej mocy chociaż kilka wat bez jakiś znaczących przeróbek?? Na razie wymieniłem wszystkie elektrolity łącznie z tym dużym 2 razy 4700 zastępując go dwoma osobnymi o takich samych parametrach tyle ze wyzszym napieciu. Planowałem zamontować dwa po 6800 ale ... Czy to by coś pomogło jak bym takie zamontował ?? Prosze o pomoc .
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2421827
    krzysztof690801
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam
    Pracowałem w UNITRA-FONICA z tego co mi wiadomo to za dużo już nie wyciągniesz z tego wzmacniacza,popatrz na schemat jakie są już napięcia zasilające cały układ.
    Więcej się nie da już wycisnąć.
  • REKLAMA
  • #3 2421931
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    tomek1212 napisał:
    Mam pytanie czy z takiej unitry jak w tytule da się wyciągnąć więcej mocy chociaż kilka wat bez jakiś znaczących przeróbek?? Na razie wymieniłem wszystkie elektrolity łącznie z tym dużym 2 razy 4700 zastępując go dwoma osobnymi o takich samych parametrach tyle ze wyzszym napieciu. Planowałem zamontować dwa po 6800 ale ... Czy to by coś pomogło jak bym takie zamontował ?? Prosze o pomoc .
    pozdrawiam

Co do podniesienia mocy ..... Obawiam się że bez wymiany Transformatora na mocniejszy i o wyższym napięciu się nie obejdzie. A to dopiero początek bo całą końcówkę trzeba by zmodyfikować .
    Co do kondensatora filtrującego 2x4700 uF ...jego pojemność jest w zasadzie wystarczająca. Z mojego doświadczenia wynika że zwiększenie tej pojemności do 2x10000uF jeszcze daje się odczuć (jest pewna poprawa w niskich rejestrach,sprzęcik bardziej gra niż ryczy :wink: lecz sama poprawa jest stosunkowo niewielka w porównaniu do zmiany przy wymianie starego 2x4700 uF na nowy o takiej samej pojemności ) ale tylko przy całkowitym wysterowaniu wzmacniacza .
    Więc jeśli notorycznie nie wyciskasz że swojego PW 9013 tyle mocy ile fabryka dała :D to odpuść sobie zmianę pojemności .

Nic nie napisałeś o kolumnach jakich używasz (odczuwany niedobór mocy może tak naprawdę być wynikiem niskiej skuteczności/efektywności głośników).
  • #4 2428319
    sp5gbw
    Poziom 17  
    Ryzykując możliwość przegrzania końcówek, możesz zawsze zastosować głośniki o mniejszej impedancji np 4 a nawet 2om.
  • REKLAMA
  • #5 2429726
    bratek58
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Aby zwiększyć moc wzmacniacza, trzeba podać jemu wyższe napięcie (większy transformator), oraz mocniejsze tranzystory mocy. Jest to już poważniejsza ingerencja w konstrukcje wzmacniacza. Innym sposobem, może być wymiana głośników na bardziej efektywne.
  • #6 2430009
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    bratek58 napisał:
    Aby zwiększyć moc wzmacniacza, trzeba podać jemu wyższe napięcie (większy transformator), oraz mocniejsze tranzystory mocy. Jest to już poważniejsza ingerencja w konstrukcje wzmacniacza. Innym sposobem, może być wymiana głośników na bardziej efektywne.

Widzę że kolega z "uwagą" przeczytał wcześniejsze posty :|
    To co napisałeś było już wcześniej powiedziane..
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #7 2433633
    tomek1212
    Poziom 16  
    Dzieki za odpowiedzi

Co do kolumn to podpinam do niego 2 regenerowane MIldtony 80

A co do chlodzenia to zapiolem do niego 4 wentylatory tak na wszelki wypadek tak wiec nie powinien sie przegrzac

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Unitra PW 9013 ma ograniczone możliwości zwiększenia mocy bez poważnych modyfikacji. Podstawowym ograniczeniem są napięcia zasilające oraz parametry transformatora, które nie pozwalają na znaczący wzrost mocy. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych filtrujących (np. z 2x4700 µF na 2x6800 µF lub nawet 2x10000 µF) może nieznacznie poprawić jakość dźwięku, zwłaszcza w niskich rejestrach, ale nie zwiększy istotnie mocy wyjściowej. Aby realnie podnieść moc, konieczna byłaby wymiana transformatora na mocniejszy i o wyższym napięciu oraz modernizacja stopnia końcowego wzmacniacza, w tym zastosowanie mocniejszych tranzystorów mocy. Alternatywnie można zastosować głośniki o niższej impedancji (np. 4 Ω lub 2 Ω), co jednak niesie ryzyko przegrzania końcówek mocy. Zamiast ingerencji w elektronikę, efektywnym rozwiązaniem może być użycie głośników o wyższej efektywności. W dyskusji wspomniano o podłączeniu wzmacniacza do kolumn regenerowanych Mildton 80 oraz zastosowaniu dodatkowego chłodzenia (4 wentylatory) w celu zapobiegania przegrzewaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA