logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP PSC 2110 - Skaner nie zatrzymuje się na końcu, co robić?

Syriusz74 16 Mar 2006 20:33 2564 4
REKLAMA
  • #1 2422687
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Witam
    Mam problem z Hp PSC 2110-otóż pouruchomieniu urządzenia skaner rozpoczyna procesustawiania sie .Czyli powolutku porusza się w prawą stronę-problem w tym że gdy dojeżdza już do końca to chce jechać dalej.Ponieważ skaner nie ma już gdzie jechać wiec pasek przeskakuje na silniczku.Po jakimś czasie cały ten cyrk sie wyłancza(pewnie są jakieś zabezpieczenia ),ale po kolejnym uruchomieniu kombajnu jazda zaczyna sie od nowa.Gdzie szukać przyczyny tej awarii?
  • REKLAMA
  • #2 2422743
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, walczyłem z tym już kilka razy.
    Należy rozebrac wózek skanera, wyczyścić wszystkie lustra, oraz odbłyśnik lampy (jest niby biały, ale nawet lekkie zażółcenie powoduje niewłaściwą barwę światła i problem z kalibracją skanera), no i oczywiście szybę od spodu. Ale największą uwagę trzeba zwrócić na odbłyśnik, najlepiej go zdemontować i zaserwować mu solidne mycie, uwaga żeby nie zmatowić.
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #3 2422821
    gandalf.s
    Ocena: 25
    Jakieś pół roku temu miałem podobny problem, nie w tym modelu HP ale usterka jest taka sama i problem był w silniczku napędzającym skaner. Tak jakby przeskoczyły zęby na pasku i zliczanie zaczynało sie o kilka zębów dalei. Przesunąłem na zębatce i było ok. Ale aby do tego ustawienia dojść to zajęło troche czasu, ponieważ raz było za bardzo blisko i skaner napierał na obudowę, a innym razem skaner czytał z marginesem. W tym modelu chyba jest czujnik optyczny, ale nie jestem pewien????
  • REKLAMA
  • #4 2423185
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Wyczyściłem wszystkie lustra,wymyłem świetlówkę, i pasek wzorcowy na szybie i nic.Czujnika nie znalazlem(już wcześniej go szukałem).Wkurza mnie to że sobie nie zaznaczyłem na pasku miejsca gdzie był przymocowany moduł skanera bo wychodzi na to ze w tym modelu faktycznie to miejsce ma znaczenie.Chociaż chciałem przechytrzyc maszyne i odpięłem cały moduł od paska i włączyłem drukarkre w nadziei ze sie ustawi i też nie wyszło.Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?
  • #5 2423268
    horse667
    Ocena: 96
    Nie ma znaczenia ustawienie paska, skaner kalibruje się wyłącznie na podstawie odczytu białego paska pod szybą. I bynajmniej nie chodzi o wymycie lampy (to zimna katoda), tylko odbłyśnika. Ja np traktuje go novogumem, i ściereczka jest silnie zażółcona, a odbłyśnik bieleje w oczach i to pomogło w pięciu przypadkach na pięć.
    Pozdrawiam horse
REKLAMA