logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc z lampami w MESA BOOGIE Triple Rectifier i Mark 3 POZ

collage_narbe 17 Mar 2006 14:02 4422 11
REKLAMA
  • #1 2424963
    collage_narbe
    Poziom 11  
    Witam,
    Jestem nowy na forum i zarejestrowałem sie tutaj, bo potrzebuje pomocy. Jestem właścicielem MESA Boogie Triple rectifier i Mark 3 - 100% lampowych, ręcznie robionych w USA wzmacniaczy, których podróbkami tutaj zauważyłem kilka osób sie już parało. Ostatnio zauważyłem problemy w tych wzmacniaczach - brzmienie nie jest takie jak być powinno i podejrzewam, ze trzeba bedzie wymienic lampy.
    Chodzi mi o to, że może niekoniecznie chcialbym wymienic wszystkie lampy, gdy tylko jedna np. sie uszkodzila. Wymiana tych wszystkich lamp (14 szt w triple - 6x6L6, 5 x 12Ax7 i 3 w zasilaczu, oraz 9 szt w Marku : 4x 6L6 plus 5x 12Ax7) kosztowałyby mnie fortune. Nie mówiąc o tym na jakie lampy wymieniac jak juz bedzie trzeba - nie mam w tym doswiadczenia. Moze potrzebna bylaby jakas dodatkowa regulacja biasu,czy czegos, wzmacniacze maja juz swoje lata - mark 20, a triple okolo 10. Wzmacniacze nadal graja, ale slysze rozne niepokojace dzwieki, ktore sprawiaja, ze sie martwie i brzmienie calosci nie jest tym, czego moznaby oczekiwac od tej firmy.
    Jezeli ktos moglby mi pomoc, bylbym bardzo wdzieczny. Dziekuje za porade, jestem z Poznania, wiec najchetniej widzialbym osobiste spotkanie w celu diagnozy problemu z kims bardziej doswiadczonym w temacie gitarowych wzmacniaczy lampowych.
    Pozdrawiam, Tomasz Nowak
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2425125
    radoslav
    Poziom 13  
    w pierwszej kolejności radze sprawdzić lampy mocy 6L6 , te z przedwzmacniacza zużywają się znacznie wolniej , a do 6L6 jest doskonała i tania alternatywa 6P3S wersja militarna ,często są na allegro , rzecz w tym aby sprzedający dobrze dobrał kwartet lub sekstet , z kolei 12ax7 można wymienić na 6n2p-ew , chodzą po ok 6 zl/szt. tylko trzeba przerobić delikatnie żarzenie
  • REKLAMA
  • #3 2435605
    collage_narbe
    Poziom 11  
    radoslav napisał:
    w pierwszej kolejności radze sprawdzić lampy mocy 6L6 , te z przedwzmacniacza zużywają się znacznie wolniej , a do 6L6 jest doskonała i tania alternatywa 6P3S wersja militarna ,często są na allegro , rzecz w tym aby sprzedający dobrze dobrał kwartet lub sekstet , z kolei 12ax7 można wymienić na 6n2p-ew , chodzą po ok 6 zl/szt. tylko trzeba przerobić delikatnie żarzenie

Wolalbym nic nie przrrabiac w tym wzmacniaczu.
    Co to zanczy, ze jest to doskonala i tania alternatywa? Czy sa to lampy podobne, czy takie same, tylko inaczej oznaczone? Czy sa to lampy tzw. NOS? Czyli stare, ale nieuzywane?

Załóżmy, że kupię nowy JJ Electronics czy mysi byc cały sekstet pasowany? czy wystarczą trzy pary?
    Czy ktoś może zrobić diagnoze jak je zamontuje czy są to opymalnie wymienione lampy jak beda nowe? czy mozna sprawdzic, ze moze byc jeszcze lepiej? W polsce nie ma dobrego serwisu tych wzmacniaczy, wiec do dystrybutora nawet nie pisze...
  • Pomocny post
    #4 2436158
    radoslav
    Poziom 13  
    6P3S to dosyć dokładny odpowiednik 6L6 więc można je swobodnie na takie zamienić , są tanie , za pare na allegro ok. 35zl NOSy , a za 6L6 ze 150 , JJ są dobre ale drogie , dobierać trzeba niestety całą kwarte lub sekstet
  • #5 2439491
    collage_narbe
    Poziom 11  
    Dziekuje za te informacje.
    CZyli w brzmieniu nie poczuje roznicy w stosunku do 6L6 JJ Electronics, bo moge kupic pasowany sekstet za 50PLN sztuka nowych, to nie jest zla cena. Duzo slyszalem o lampach NOS, podobno brzmia duzo lepiej niz najlepsze produkowane obecnie. Czy te z allegro zabrzmia rzeczywiscie lepiej niz nowe JJ. Czy skompletowanie sekstetu przez kogos z allegro jest pewne? Czy mozna tak dokladnie je przetestowac metodami domowymi?

Co z biasem? Producent - Mesa Bogie twierdzi, ze nie potrzeba ustawiac biasu w ich wzmacniaczach z zastrzezeniem, ze wkladasz tam lampy wyselekcjonowane przez nich i opatrzone logiem MESA. Czy jezeli zamontuje tam inne lampy niz mesy, to bedzie trzeba cos zrobic?
    Dziekuje za te wszystkie odpowiedzi, Niestety nie jest to sprzet tzw. plug & play. Okazuje sie, ze przy wzmacniaczach lampowych jest duzo wiecej zachodu niz by sie zdawalo.

Czy zaden z pozostalych uzytkownikow nie chcialby sie wypowiedziec na ten temat? Czy nikt nie mial podobnych doswiadczen?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2439597
    Kraft
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Bias musisz jedynie wtedy regulować jeżeli wymieniasz np. z 6L6 na EL34. Ale 6L6 i jej odpowiedniki mają taki sam BIAS.
    Bardzo dobrym sklepem jest www.kt66.prv.pl
    możesz kupić od nich dobierane 6P3C-E - bardzo dobre miltarne lampy.
  • REKLAMA
  • #7 2439994
    collage_narbe
    Poziom 11  
    Dzieki za informacje. Kontakt z tym sklepem juz mialem. Od niego wlasnie planowalem kupic JJ 6L6 GC, ale prawdopodobnie zdecyduje sie na zamienniki.
  • Pomocny post
    #8 2441499
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    cześć
    wlasciwie wszystko zostalo powiedziane
    lampy w przedwzmacniaczu są napewno ok , musisz postarać się o lampy koncowe sparowane, i je nalezy wymienic jeżeli sadzisz ze wzmak brzmi nie tak jak powinien
    na jakie (na lampy o tych samych parametrach , a nie producenta , takie jest moje zdanie )
    na lampie jest oznaczenie sciagnij ze strony
    http://www.duncanamps.com/tdslpe/download.html
    caly katalog i znajdziesz jej odpowiedniki wtedy wiesz czego szukać
    konkretna lampę np 6L6 i jej zamienniki róznica w brzmieniu jest minimalna musial bys je wszystkie przetestować abyś ją poczuł
    np odpowiedniki ECC83 to samo 12AX7 i róznica jest ale niewielka
    Narazie biasu bym nie regulowal (i nawet nie sądzę aby byla jakaś regulacja)chyba ze w po zamontowaniu nowych lamp nic sie nie zmieni, to wtedy jest problem
    swoja pomoc chetnie bym zaoferował ale nie wiem czy bym podołał , zajmuje sie tym amatorsko, jestem z Poznania.
    co wiem to pomogę
    pozdrawiam

Dodano po 16 [minuty]:

cześć
    wlasciwie wszystko zostalo powiedziane
    lampy w przedwzmacniaczu są napewno ok , musisz postarać się o lampy koncowe sparowane, i je nalezy wymienic jeżeli sadzisz ze wzmak brzmi nie tak jak powinien
    na jakie (na lampy o tych samych parametrach , a nie producenta , takie jest moje zdanie )
    na lampie jest oznaczenie sciagnij ze strony
    http://www.duncanamps.com/tdslpe/download.html
    caly katalog i znajdziesz jej odpowiedniki wtedy wiesz czego szukać
    konkretna lampę np 6L6 i jej zamienniki róznica w brzmieniu jest minimalna musial bys je wszystkie przetestować abyś ją poczuł
    np odpowiedniki ECC83 to samo 12AX7 i róznica jest ale niewielka
    Narazie biasu bym nie regulowal (i nawet nie sądzę aby byla jakaś regulacja)chyba ze w po zamontowaniu nowych lamp nic sie nie zmieni, to wtedy jest problem
    swoja pomoc chetnie bym zaoferował ale nie wiem czy bym podołał , zajmuje sie tym amatorsko, jestem z Poznania.
    co wiem to pomogę
    pozdrawiam
  • #9 2443113
    collage_narbe
    Poziom 11  
    Witaj przemku.
    Dziekuje za poswięcony czas. Dzisiaj mało jest osób, które nie zajmuja sie tym amatorsko ;-) To miło, że proponujesz mi pomóc, chętnie się spotkam chociaż w celu wymiany różnych ciekawostek i pogłębiania wiedzy o wzmakach - ja mam część praktyczną, bo mam kilka wzmaków lampowych z najwyższej półki wieć każdy pasjonat lampiaków powinien mieć z tego radochę - moje największe cacko to Ampeg z 1969roku ze "złotej ery" wzmacniaczy lampowych, konstrukcja na bazie fendera, 100% oryginał - cudo. Do tego dwie mesy, czyli jest się przy czym ogrzać. A problemy z lampami zawsze jakieś mogą być. Jeżeli przy okazji mógłbys mi pomóc to takie spotkanie byłoby jak najbardziej ok.
    Pozdrawiam,
  • Pomocny post
    #10 2446287
    Przemek.P
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Ok wyslalem na priva wiadomość
    pozdrawiam
  • #11 2447511
    collage_narbe
    Poziom 11  
    otzrymalem, dzieki
  • #12 2657394
    szymmotors
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Cześć Przemku.
    Pozwolę się wtrącić do dyskusji.
    Wracając do 6n2p-EW w mesie (jakiejkolwiek) zapomnij. Są to na prawdę doskonałe lampy, jednak z uwagi na to iż w mesie podstawki sa montowane na dwu warstwowej (bardzo ciasno upchanej) płytce, musiałbyś ją niestety nieodwracalnie zniszczyć :(.
    Tak zwany "sztywny bias" w mesie,czyli bez płynnej regulacji polega tylko na ustaleniu stałego napięcia ujemnego biasu.W przypadku 6L6 -51V EL34 -39V. W momencie kiedy wstawisz dobrze dobrane lampy 6L6 bądź 6P3S-E (na prawdę wystarczą trzy pary!!) wszystko będzie pracowało git.

Co do utraty właściwości brzmienia samych wzmacniaczy zastanowiłbym się jednak czy na pewno jest to wina lamp, czy może nie oczekujesz od tych piecy zbyt wiele.
    Znam takich co wypowiadają się o mesie w najlepszych superlatywach dopóty dopóki na niej osobiście nie zagrają.Wcześniej mówią że to najlepsze piece świata i że brzmienie Metalliki powala. Gdy jednak przychodzi czas że mogą na prawdę na tym zagrać okazuje się że magia pryska :/
    Nie chce tu nikogo urazić,nie wiem też czy wzmaki brzmią tak od początku odkąd u ciebie są, w każdym razie warto pamiętać że MESA to jest jednak FETYSZ przez duże F :-)
    Upewnij się wpierw o stanie samych lamp nim je wymienisz.
    Sprawdź jakie mają gettery, czy nic w nich nie lata, czy po przetarciu szmatką wyglądają czysto bez żadnych zaczernień na szkle.
    To tyle ile możesz sprawdzić w domowych warunkach bez miernika.
    Pozdrawiam! I mam nadzieje że jakoś pomogłem.

Podsumowanie tematu

✨ Właściciel wzmacniaczy lampowych MESA Boogie Triple Rectifier i Mark 3 zgłasza problemy z brzmieniem, podejrzewając konieczność wymiany lamp. Dyskusja koncentruje się na doborze lamp mocy 6L6 oraz lamp przedwzmacniacza 12AX7, z propozycją tańszych zamienników militarnych 6P3S (odpowiednik 6L6) oraz 6N2P-EW (zamiennik 12AX7), choć ich montaż może wymagać modyfikacji żarzenia. Zaleca się wymianę lamp mocy w zestawach sparowanych (kwartet lub sekstet) dla zachowania optymalnego brzmienia. Wymiana biasu jest konieczna tylko przy zmianie typu lamp (np. z 6L6 na EL34), natomiast przy zamianie 6L6 na 6P3S bias pozostaje bez zmian. Producent MESA Boogie stosuje tzw. "sztywny bias" bez płynnej regulacji, ustalający stałe napięcie ujemne. Wzmacniacze mają specyficzne podstawki, co utrudnia stosowanie niektórych lamp (np. 6N2P-EW). Wskazano również źródła zakupu dobieranych lamp, np. sklep kt66.prv.pl. Podkreślono, że różnice brzmieniowe między oryginalnymi lampami a zamiennikami są minimalne, a dobór i testowanie lamp wymaga doświadczenia. Wskazano także, że problemy z brzmieniem mogą nie wynikać wyłącznie z lamp, lecz z oczekiwań użytkownika lub innych czynników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA