logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z prawidłowym wydrukiem skanowanego dokumentu

StudentUMK 18 Mar 2006 18:46 2928 10
REKLAMA
  • #1 2429634
    StudentUMK
    Poziom 11  
    Witam

Niedawno zakupiłem skaner Canona (CanoScan 3000 ex), lecz w trakcie prób z wydrukiem skanu dokumentu, zauważyłem że nie odpowiada on rzeczywistym rozmiarom oryginału.
    Nigdy wcześniej nie miałem skanera i zupełnie się nie orientuje czy i gdzie robię coś nie tak.

Oryginał dokumentu ma format A4, natomiast skanowana treść dokumentu po wydruku jest nieco mniejsza (to znaczy czcionka, piecząkti etc), wygląda to tak jakby skaner niec zmniejszył zawartość dokumentu, ale wydrukował go na papierze A4.
    Korzystam z dołączonego do skanera programu PhotoBase 3

Bez wyjątku czy skanowałem na trybie photo, grayscale, na 150 dpi, 300 dpi czy 400 dpi i tak ostateczny wydruk był nieco pomniejszony. Wyjściowo rozmiar skanowanego dokumentu nastawiony był na format A4

Drukowałem również bezpośrednio z photoshopa z tym samym efektem.
    Moderowany przez kosmita:

Przenioslem z Drukarki, kserokopiarki i plotery
    Wpis dokonany w dniu: 2006-03-18 o godzinie: 22:32

• REKLAMA
  • #2 2430111
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    StudentUMK napisał:
    Drukowałem również bezpośrednio z photoshopa z tym samym efektem.
    Tym skanerem drukowałeś??? Bo jeżeli przypadkiem nie, to odczep się od skanera i powiedz na czym drukujesz. R
  • REKLAMA
  • #3 2430791
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    rys57 napisał:
    Tym skanerem drukowałeś???

Nigdzie tak nie było napisane.
    rys57 napisał:
    na czym drukujesz.

Na papierze, kolego, na papierze. I na tym papierze drukuje się przy pomocy drukarki.
  • #4 2430808
    StudentUMK
    Poziom 11  
    Drukowałem Drukarką HP Deskjet 3325, tak na dobrą sprawę to nie wiem czy wina tkwi w drukarce, czy w skanerze.
  • REKLAMA
  • #5 2431116
    rys57
    Moderator
    :arrow: jankolo
    StudentUMK napisał:
    jakby skaner niec zmniejszył zawartość dokumentu, ale wydrukował go na papierze A4.

Z całym szacunkiem, będę się upierał, że to nie jest wina skanera, a ustawienia drukarki (wydruk bezpośredni z photoshopa).
    I potrafię sobie to wyobrazić, że drukuje się na papierze i służy do tego drukarka.
    Pozdrawiam. R
  • #6 2432116
    StudentUMK
    Poziom 11  
    Również wydaje mi sie że to może być wina drukarki, ponieważ nie jest ona dobrej jakości.
    Skaner jest nowy i póki co nie zauważyłem żadnych usterek w skanowaniu.

Jeśli to wina drukarki to jak zaradzić temu problemowi ??? Może jakiś specjalny program do drukowania, czy może zmiana jakiś konkretnych opcji, załatwi sprawę?
  • REKLAMA
  • #7 2432232
    rys57
    Moderator
    Sprawdź ustawienie we właściwościach drukarki czy w ustawieniach strony nie jest przypadkiem zaznaczona opcja: "drukuj z dopasowaniem do strony". jeżeli tak, to zmień na "drukuj na stronie" Dołączam obrazek ze sterownika innej drukarki, ale opcje powinny być podobne. R
    Załączniki:
    • Dok1.doc (54.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2437445
    StudentUMK
    Poziom 11  
    Niestety nie mam takich opcji w sterownikach drukarki, a mam najnowsze sterowniki. Drukuje programem dostarczonym do skanera ma on opcje wycentrowania obrazu dodawania obwódki. Gdy drukuje z photoshopa również odznaczam opcji Scale to fit media, jednak nadal obraz po wydruku nie odpowiada właściwej lokalizacji na papierze orginału.
    Skaner teoretyczni powinien robić kopie obrazu 1:1 a drukarka drukować identyczny obraz, w czym tkwi problem?

Czy może być to wina kalibracji drukarki?
  • #9 2441510
    StudentUMK
    Poziom 11  
    Nie jestem pewnien, ale zawsze po skanowaniu, gdy oglądam skan na monitorze widzę poniżej poziomą kreskę, mimo iż skaner nastawiony jest na skan kartek A4 wydaje mi się że skanuje na full platen.
  • #10 2441930
    rikokodo
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Tak Ci szczerze powiem że te niektóre drukarki HP są nieźle zakręcone. Ja mam HP DJ 5440 i jak jej ustawie-drukuj parzyste strony to drukuje nieparzyste, jak ustawie drukuj od końca do początku to drukuje odwrotnie. Musisz pogrzebać we Właściwościach tej drukarki najlepiej przez Word. A czy w tym programie do skanera masz ustawiony Scaling 100% bo tutaj może być problem. Najlepiej skorzystaj z przeglądarki IrfanView z plik wybierz Skanowanie wsadowa, a ona odpali Ci program do skanera i sprawdź tam ten Scaling musi mieć 100%, jeżeli jest.
  • #11 2900558
    StudentUMK
    Poziom 11  
    Winna okazala sie drukarka, a scislej mowiac przestarzaly sterownik.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nieprawidłowego rozmiaru wydruku skanowanego dokumentu A4 za pomocą skanera Canon CanoScan 3000 ex. Po zeskanowaniu i wydrukowaniu dokumentu na papierze A4 zawartość była pomniejszona, mimo ustawienia formatu A4 i różnych rozdzielczości skanowania (150, 300, 400 dpi). Druk odbywał się na drukarce HP Deskjet 3325. Dyskusja wykazała, że przyczyną problemu nie jest skaner, lecz ustawienia drukarki lub jej sterownika. Sugerowano sprawdzenie opcji drukowania, takich jak "drukuj z dopasowaniem do strony" lub "skalowanie 100%" w programie do skanowania i w sterownikach drukarki. Zalecano także użycie alternatywnego oprogramowania (np. IrfanView) do kontroli skalowania. Ostatecznie problem rozwiązała aktualizacja sterownika drukarki, gdyż przestarzały sterownik powodował nieprawidłowe skalowanie wydruku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA