logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Curtis OTVC 2502 VT - zanik koloru niebieskiego, jak naprawić?

dziadzio 18 Mar 2006 21:43 1733 6
REKLAMA
  • #1 2430322
    dziadzio
    Poziom 2  
    Witam
    Jedyna moja nadzieja jeszcze w tym forum, bo w fachowość miejscowych elektroników już zwątpiłem.
    Otóż posiadam dość leciwy już telewizor CURTIS typ OTVC 2502 VT. Od ok. dwóch lat występuje w nim okresowy
    zanik koloru niebieskiego, przy czym okresy te są różne - czasem kilka godzin dziennie działa idealnie
    i nagle obraz staje się zielono-żółty z elementami czerwieni.
    Czasem ten idealny stan trwał parę tygodni a nawet miesięcy, ale ostatnio już codziennie ma takie
    nagłe zaniki koloru niebieskiego.
    Wykluczam raczej winę kabla lub anteny bo po przełączeniu na tuner anteny satelitarnej jest to samo.
    Po naprawach(?) w serwisie jak również przez miejscowego elektronika było dobrze przez kilka dni,
    po czym problem powracał.
    Nie chciałbym go się jeszcze pozbywać, bo gdy zdarza mu się "zaskoczyć" to obraz jest super.
    Co może być tego przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 2430346
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Dokładnie sprawdź pod kontem zimnych lutów płytkę kineskopu, może również być uszkodzony właśnie wzmacniacz koloru niebieskiego.
    Powodzenia.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2430382
    xavery
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    raczej nie moze to byc nic innego jak zimne luty na PK.nieraz ich nie widac.dobrze jest popatrzec przez lupke i chyba wszystko sie wyjasni.pozdrawiam.
  • #4 2430389
    zuhrtvavisat
    Poziom 24  
    Ocena: 9
    Witam, z Twojego opisu ustrki wynika, że prawdopodobną przyczyną uszkodzenia
    mogą być tzw. zimne luty, prawdopodobnie na wzm. wizyjnych (płytce kineskou), chociaż jak twierdzisz tv był naprawiany, może być też przyczyną takiego odbioru sam kineskop (przywarcie katody), proponuję sprawdzic p.k. pod kątem zimnych lutów (wzrokowo i przelutować, następnie delikatnie opukać szyjkę kineskopu, zaobserwować reakcję na ekranie, to samo tyczy się płytki kineskopu, a także płyty głównej, być może wyjdzie ustrka, to na początek),
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2430549
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 871
    :arrow: zuhrtvavisat Przywarć jak to nazywasz raczej nie ma w tym przypadku gdyz BRAK koloru niebieskiego a nie cały ekran niebieski. O ile pamięć mnie nie myli w tym typie TV są potencjometry montażowe na PK. Wymień te od Blue wzmacniacza. (porada z mojej praktyki)
  • #6 2432062
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2947
    Jak będzie brak koloru niebieskiego to zjedz kolorem na mini. i zobacz czy obraz jest czarno-bialy. Jeżeli tak to uszkodzenia szukaj w sterowaniu wzm. wizji a jeżeli nie to we wzm wizji.Takie numery mogą robić rezystory 68k lub wyższe na PK.

Dodano po 4 [minuty]:

Zmierz jeszcze przy braku B napięcia na katodach RGB. Jakby było brak B to odłącz od podstawki i sprawdz na samej nóżce kineskopu. Jak będzie brak napięcia to kineskop.

Dodano po 3 [minuty]:

A tak na marginesie to zanosiłeś do serwisu i teraz sam chcesz naprawić czy podpowiedzieć mechanikom?
  • REKLAMA
  • #7 2440230
    dziadzio
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc !!!
    Rzeczywiście, winowajcą był jeden z lutów na płytce kineskopu.
    Namierzyłem go po prostu metodą "szkiełko i oko" i po ponownym przelutowaniu kolor wskoczył i od trzech dni nie zanika.
    Mam nadzieję że tak pozostanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze CURTIS OTVC 2502 VT występował okresowy zanik koloru niebieskiego, objawiający się zielono-żółtym obrazem z elementami czerwieni. Problem nie był związany z kablem ani anteną, a wcześniejsze naprawy serwisowe przynosiły tylko krótkotrwałą poprawę. Przyczyną usterki okazały się zimne luty na płytce kineskopu, zwłaszcza w obszarze wzmacniacza koloru niebieskiego. Zalecano dokładne sprawdzenie i przelutowanie płytek kineskopu i głównej, a także kontrolę potencjometrów montażowych odpowiedzialnych za sygnał niebieski. Po ponownym przelutowaniu zimnego lutu kolor niebieski powrócił i problem ustąpił na kilka dni. Dodatkowo sugerowano pomiar napięć na katodach RGB oraz kontrolę rezystorów 68k i wyższych na płytce kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA