logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Seagate 10GB widoczny w BIOS, ale nie w Windows XP - co robić?

finch 18 Mar 2006 23:21 753 4
  • #1 2430739
    finch
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    witam

Mam dysk twardy segate pojemności 10 GB i jak go podłączam do kompa to BIOS wykazuje mi że jest podłączony ale jak już załaduje sie Win XP to w oknie mojego komputera nie ukazują się żadne dodatkowe partycje a powinna być najmniej jedna bo tak był sformatowany. Dodam jeszcze że jak prubowałem sfomratować go programem Paragon Drive Software spod DOS-a to program po załadowaniu się zaraz ulega zawieszeniu. Nie mam pojęcia o co chodzi próbowałem już różnych rzeczy ale moje pomysły już uległy wyczerpaniu:cry:
  • #2 2430759
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Może masz źle założoną partycję, może nie określiłeś dysków logicznych...
    Fdiskiem najprościej - tam trudno o pomyłkę
  • #3 2430780
    finch
    Poziom 20  
    august tylko że ten dysk już działał mi bez kłopotu ale go odłączyłem i teraz nie chce w ogule chodzić. Ba mam tam nawet nagrane już jakieś dane ale moge je stracić to nie ma znaczenia tylko dlaczego nie moge go sformatować??
  • #4 2431964
    bubu321
    Poziom 24  
    spróbuj programem MHDD zobaczyc jak ten program widzi twój dysk, najlepiej z DOS-a.
  • #5 2432518
    PITER_GDA
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    sprawdz czy nie ma bad-sectorow np w programie hdtune. jak ma to sciagnij hddregenerator (najlepiej 1.41 - latwo znalezc cracka :P ) i je usun :P czy kiedy ten dysk jest podlaczony to komputer sie wolniej uruchamia? najlepiej na samym poczatku sprawdz czy windows go widzi (w xp prawym guzikiem myszki na moj komputer->zarzadzaj w nowym oknie przejdz na zakladke menedzer uzadzen, po prawej stronie stacje dyskow. powinna tam widniec jego nazwa - ta sama co w biosie)
REKLAMA