logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Impregnacja uzwojeń silnika 8kW - jaki lakier izolacyjny wybrać?

bonanza 19 Mar 2006 19:24 8416 4
REKLAMA
  • #1 2433734
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Potrzebuję uzupełnić ubytki lakieru izolacyjnego na silniku 8kW. Czym to zaimpregnować/polakierować? (Kiedyś można było np. kupić lakier uretanowy w sprayu.) Jak to się nazywa, gdzie szukać? Proszę mnie nie odsyłać do przewijalni, chciałbym uniknąć kosztów i nie tłumaczyć się po co. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2433787
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    bonanza napisał:
    Potrzebuję uzupełnić ubytki lakieru izolacyjnego na silniku 8kW. Czym to zaimpregnować/polakierować? (Kiedyś można było np. kupić lakier uretanowy w sprayu.) Jak to się nazywa, gdzie szukać? Proszę mnie nie odsyłać do przewijalni, chciałbym uniknąć kosztów i nie tłumaczyć się po co. Z góry dzięki.

Witam
    Pierwszym lakierem z jakim się zetknąłem do impregnacji uzwojeń był lakier bakielitowy, czyli wiadomo do czego jeszcze był używany. Miał tę zaletę, że można go było rozcieńczać spirytusem. Jednak potem stosowałem wspomniany przez Ciebie uretanowy lub poliuretanowy (pudła z reguły były bez opisu), jednak ten lakier początkowo w postaci rzadkiej w miarę używania gęstniał i nie bardzo kto wiedział czym go rozrzedzić. W końcowej fazie zostaje z niego dość twarda gęsta masa o kosystencji galarety. Może ktoś wie czym się taki lakier rozcieńcza.
    Z góry podziękowania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2433851
    turek:
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 192
    Osobiście impregnuję transformatory (w tym i spawalnicze) dwuskładnikowym lakierem do łodzi (nie wiem jak się nazywa bo kupuję zaprawiony w stoczni jachtowej). Jak go nie miałem to używałem albo lakieru poliuretanowego (dwuskładnikowego) do podłóg albo na upartego zwykłego lakiru nitro do drewna. Nie wiem jak do silników bo ich nie przewijam ale myślę że jeżeli nie pracują w naprawdę ciężkich warunkach wystarczy zwykłe Nitro.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2434133
    Osmański Marek
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Proponuję;
    PUR-ISOLIERLACK - dość drogi,
    lub lakier końcowy serii 1030sdostępne w sklepie
    internetowym Full Tech s.c
  • Pomocny post
    #5 2434414
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 367
    Można zaimpregnować epidianem (klej dwu składnikowy)
REKLAMA