logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EPoX 4PDA3 – brak komunikacji dekodera Ferguson przez port COM1, błąd SetupCoom

ONTI 20 Mar 2006 09:33 1343 10
REKLAMA
  • #1 2435532
    ONTI
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam!

Szukałem na forum czegoś na ten temat lecz nie znalazłem.
    Mam nową płytę EPoX 4PDA3 która posiada jeden port COM1.
    W panel ster., urządzenia, ... pisze że urządzenie (COM1) działa poprawnie. Jednak po podłączeniu np. dekodera Ferguson i próbie połączenia pokazuje się komunikat: "SetupCoom function failed (win error code:1) " (próbowałem zaznaczać również COM2 i nic)
    Na innych kompach nie ma najmniejszego problemu, ten sam dekoder i kabelek, i wszystko chodzi.

Proszę o pomoc
    z góry dziękuje

Onti
  • REKLAMA
  • #3 2435589
    ONTI
    Poziom 10  
    Mam xp, jestem laikiem co znaczy "userport"?
  • REKLAMA
  • #4 2440077
    Zuchan
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    To programik do obsługi portów, nazwa programu - useport, link do ściągnięcia masz powyżej.
  • #5 2445040
    edi22
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    uwalony RS-232
  • #6 2446569
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    edi22 napisał:
    uwalony RS-232

Uzasadnij, proszę, swoją diagnozę.
  • REKLAMA
  • #7 2446945
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    edi22 napisał:
    uwalony RS-232

W jaki sposób może być uszkodzony jeśli pod innym systemem działa poprawnie ?
  • #8 2447381
    Brick_G
    Poziom 28  
    Ocena: 30
    Czego uzywasz do rozmowy z Ferdkiem? Arionera? Zodiac Edita? Tam w opcjach ustawia sie port na ktorym pracuje program to raz. Czasem trzeba wlaczyc program 2x zeby uzyskal dostep do portu, albo uzyc innego programu. Pod 9x na pewno to dziala bo tam mozliwy jest bezposredni dostep do portow COM. Przykladowo SM2BUs nie chce dzialac w zaden sposob pod XPekiem.

Polecam fajne forum : http://laki.dvhk.pl/
  • #9 2460963
    ONTI
    Poziom 10  
    Pracujęe na tych samych programach, na tym samym kabelku, i na innym PC działa!

Dodano po 4 [minuty]:

Spróbowałem userport-em, ale choć robie w/g wskazówek to nie działa.
    W jaki sposób mogę sprawdzać czy działa port COM żeby nie testować ciągle na fergusonie (mogę go uszkodzić).
    Może jakieś napięcie na wyjściu, na którymś pinie?
  • REKLAMA
  • #10 2461754
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    ONTI napisał:
    W jaki sposób mogę sprawdzać czy działa port COM żeby nie testować ciągle na fergusonie (mogę go uszkodzić).

Najprościej - moim zdaniem - przy pomocy starej myszy dostosowanej do pracy w porcie szeregowym.
  • #11 2461929
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    A może na twoi kompie inny program już używa (rezerwuje dla siebie) com1 ???

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną EPoX 4PDA3 z jednym portem COM1, który w systemie Windows XP jest wykrywany jako działający poprawnie. Jednak przy próbie komunikacji z dekoderem Ferguson przez ten port pojawia się błąd "SetupCoom function failed (win error code:1)". Problem nie występuje na innych komputerach z tym samym dekoderem i kablem. Wskazano, że pod Windows XP dostęp do portów COM jest ograniczony i zaproponowano użycie programu UserPort do obsługi portów szeregowych. Zasugerowano również sprawdzenie, czy inny program nie blokuje portu COM1. Wskazano możliwość testowania portu za pomocą starej myszy szeregowej. Pojawiły się sugestie, że port RS-232 może być uszkodzony, jednak użytkownik podkreślił, że na innym systemie ten sam port działa poprawnie, co wyklucza fizyczną awarię. Poruszono także kwestie konfiguracji oprogramowania do komunikacji z dekoderem, np. Arionera lub Zodiac Edita, które wymagają ustawienia właściwego portu COM i czasem wielokrotnego uruchomienia programu, aby uzyskać dostęp do portu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA