logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV UNIVRSUM FT 71500 - Jak ustawić fonię stereo rymi?

Darserw 20 Mar 2006 20:39 927 5
REKLAMA
  • #1 2438047
    Darserw
    Poziom 27  
    Ocena: 35
    Witam , głupio przyznać się do niewiedzy , mam na warsztacie taki TV, wiem że fonia stereo "rymi"- to mam , ale nigdy tego nie robiłem , może któryś z kolegów nakierować?.Nigdy nie trafił do mnie taki TV .Tam jest synteza częstotliwości.
    Stare miasto- nowe problemy:D
    Za wszelkie sugestie - dziękuję
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2439367
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    Może się mylę , ale Twój post zrozumiałem tak że nie wiesz jak tę fonię podłączyć ? Nie ma się co wstydzić . Wielką odwagą jest potrafić przyznać się do tego , co w oczach innych może być wstydliwe. Opis przestrojenia odbiornika tą fonią znajdziesz na stronie producenta :
    http://www.rymi.pl/fonia_rymi.htm Niektórzy twierdzą że prościej przestraja się tego typu telewizory fonią FG-4 , której opis znajdziesz tutaj : http://www.mjm.pl/ Przejżyj posty na ten temat na forum.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2439703
    Darserw
    Poziom 27  
    Witam ,ten opis mam , mój problem polega na tym że mam dwa filtry saw.
    I dwa jednakowe układy TDA6050-5.To wygląda na dwa jednakowe tory , każde wyjście IF z głowicy ma oddzielny filtr.
    w pierwszym torze jest filtr G3962M w drugim G9251.
    Każda ingerencja w ten moduł wymaga wylutowania go z płyty , dlatego staram się uzyskać jak najwięcej informacji:D
  • REKLAMA
  • #5 2442448
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Mam podejrzenie że jeden tor obrabia wizję a drugi fonię. W tym TV zastosowano wydzielony system odbioru fonii ,żeby uzyskać wysokiej jakości nie zokłócony sygnałem wizji dżwięk , jak to ma przy różnicowym systemie odbioru fonii.
  • #6 2443303
    Darserw
    Poziom 27  
    Witam temat załatwiony , sygnał podłączyłem na wejście filtru saw(na obydwu daje się podłączyć i jest dżwięk)dużo pracy trzeba włożyć w dobranie poziomu sygnału(u mnie objaw był taki że na silnym sygnale był dźwięk , a na słabym nie.)bardzo trudno było uzyskać dobrą jakość dźwięku.należy stosować bardzo krótkie kable(najlepiej linka w.cz)wszystko dokładnie umocować, a kable usztywnić klejem.
    Za wszystkie podpowiedzi serdecznie dziękuję.
    Temat zamknięty.
REKLAMA