logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić satelitę? Cyfrowy Polsat. Czym się wzorować przy ustawianiu?

Rabol 21 Mar 2006 09:00 4986 6
REKLAMA
  • #1 2439456
    Rabol
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam. Kupilem własnie zestaw Cyfry Plus. Napiszcie mi jak ma byc ustawiony talerz satelity. Nie usmiecha mi sie zapłacic serwisantowi 150zł za usługę. Czym sie mam zworować ustawiając ten talerz?? Pozdarwiam i licze na pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2439497
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Ustaw antene 28-29 stopni w pionie, następnie powolnymi ruchami kręć anteną , jak coś załapie zatrzymaj, dokręć i po sprawie. Pamiętaj, że tunery cyfrowe mają chwilkę zwłoki, zanim złapią sygnał.
  • REKLAMA
  • #3 2439519
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Zobacz (jeżeli masz możliwość)jak mają sąsiedzi,jeżeli nie to szukaj w starych postach to jest tu dość obszernie opisane :D
  • #4 2439616
    qutrit
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Witam.
    Na poczatku napisze ze jest to nie co ciezka sprawa. Ale ja postapiklbym tak:
    na tunerze powinna byc funkcja "kontrola natezenia (jakosci) sygnału" Nastepnie najlepiej jest miec jakis maly TV zeby caly zestaw moc zabrac ze soba np.na dach i tam regulowac czaszą i jednoczesnie patrzec na jakosc sygnalu.Wstepnie czasze należy ustawic w kierunku takim np.jak u sasisada (moze byc w kierunku zwyklej anteny satelitarnej).
    Potem metoda prob i bledow nalezy ustawiac,przekręncajac czaszą (prawo-lewo) np. co 2mm (nalezy chwile odczekac zeby tuner mogl "zbadac ten sygnal). Jezeli sygnal bedzie slaby nalezy antene przesunac troche w kierunku "gora-dół" i znow obracać. Ja tak ustawialem "cyfrowy polsat" i ustawiłem. Życze cierpliwosci.
    Pozrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2439622
    makug
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Popatrz jak anteny są skierowane u sąsziadów pożycz albo kup satfinder i złap najlepszy sygnał.
  • REKLAMA
  • #6 2439744
    rdbpiu
    Poziom 1  
    Na ALLEGRO można kupić zestaw do ustawiania sygnału satelitarnego za 25 złotych(przyda się w razie awarii np.wichury itp.)
  • #7 2439881
    ichipek
    Poziom 10  
    Ja czwarty dzień ruszam w każda strone i nic... wyjdzie na to, że zakupie dziś Satfinder'a bo jeszcze troche i z Cyfrowego P... zrobie latający talerz.

Podsumowanie tematu

✨ Ustawienie anteny satelitarnej dla Cyfry Plus wymaga precyzyjnej regulacji kąta nachylenia i kierunku talerza. Zaleca się ustawienie anteny pionowo pod kątem około 28-29 stopni, a następnie powolne obracanie talerza w poziomie, obserwując sygnał na tunerze cyfrowym, który może mieć opóźnienie w wykrywaniu sygnału. Warto wykorzystać funkcję kontroli natężenia i jakości sygnału w tunerze oraz, jeśli to możliwe, mały telewizor do bieżącej oceny odbioru. Metoda prób i błędów polega na drobnych korektach w osi poziomej (prawo-lewo) i pionowej (góra-dół), z odczekiwaniem na reakcję tunera. Pomocne może być porównanie ustawienia z antenami sąsiadów lub użycie urządzenia Satfinder, które ułatwia znalezienie optymalnego sygnału. Zestawy do ustawiania sygnału satelitarnego są dostępne w sklepach internetowych, np. na Allegro, w cenie około 25 zł, co może być przydatne do precyzyjnej kalibracji lub w przypadku awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA