logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastąpić procesor MAB 8049 H P A 220 w tunerze Diory AS 946A?

Tomek71 19 Maj 2003 23:29 4421 16
REKLAMA
  • #1 219756
    Tomek71
    Poziom 1  
    czy ktoś może ma taki procesor do tunera Diory as 946a MAB 8049 H P A220 lub wie jak go zastąpic
  • REKLAMA
  • #2 219866
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Nie pamietam kto ale byly jakies próby podstawienia Intela w miejsce 8049.
    MAB byl kooperacja Intela i Philipsa.
  • REKLAMA
  • #3 220824
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Nie chodzi tutaj o producenta procesora, może być Intel, Oki lub cokolwiek innego. Ważne żeby zdobyć taki z odpowiednim programem do Diory :( .

Witam na forum kolejnego imiennika :o
  • #4 220959
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    musisz znaleźć jakiegoś gościa który ma taki tuner i programator - niech ci zgra zawartość pamięci Eprom i prześle jako plik, raczej nie powinno być zabezpieczone przed odczytem :-) To oczywiście oczywiste.
  • #5 221025
    Tomek11r
    Poziom 22  
    ... jeśli program jest w zewnętrznej pamięci. Sorry Jaco18 że za tobą dopowiedziałem.
  • #6 221039
    Jaco18
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    Ten mab ma wewnętrzny flash o ile pamiętam to 2kB, był kiedyś projekt cyfrowego preampa w śp. Praktycznym Elektroniku, był to chyba też stosowany w jakimś diorowskim wzmacholu. Wiem, że naprzykład programator "Zenda xxx" ma możliwość programowania i odczytu takich proców Phillipsa.
  • REKLAMA
  • #7 221096
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Więc jest tak. 8049 ma 2 kilo wewnętrznej pamięci PROM (jednokrotnie programowanej maska w produkcji) i nie jest to flash więc o kasowaniu nie ma mowy.
    Druga sprawa. Program można teoretycznie odczytać pod warunkiem, że nie jest on zabezpieczony za pomocą lock bitów, a raczej na 100% jest. Trzecia sprawa. Z programowaniem nie ma kłopotu. Wystarczy popularny Willem i adapter.
    I ostatni problem. Trzeba dorwać gdzieś 8749 z pamięcią typu EPROM bo tylko taki można zaprogramować programatorem. Wyjdzie bardzo drogo bo to jest zabytek. Wersji z flashem nie ma i nie będzie, ten procesor to starszy brat 8051 :) . Wolniejszy, niewygodny i nikt go już w dzisiejszych czasach na poważnie nie stosuje.
    Jedyne wyjście dla uratowania Diory to dorwać gdzieś oryginalny procesor właśnie do niej, lub poprosić jakiegoś zdolnego programistę-elektronika żeby sklecił na AT89C51 w Bascomie coś co by mogło zastąpić padniętego 8049.
  • #8 221191
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Panowie dlaczego tyle teorii w Waszych postach. Chcecie od podstaw skonstruować procesor, który można nabyć za jedyne 40,00zł (brutto) w Firmie Cybor-Tech. Podaję adres www.cybor-tech.com.pl
    ===============================
    pozdrawiam marian-48
  • #9 221423
    D.J.
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    zamiennikiem jest MAB8049 A251 z tą róznicą ze ma możliwość przełączenia pamięci A,B
  • #10 222085
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Zastanawiam sie jak to robi serwis?
    Te MABy (ale inne "programy")
    siedza w Diorach róznych np:
    WS502, AS502, AS952 ... 9462 i inne.
  • REKLAMA
  • #11 18584726
    omega-2.0
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Odgrzeje strasznie tego kotleta,ale zaszła taka potrzeba.Padł MAB w ITC AS950.Jest tu w wersji właśnie MAB 8049H P A220. Czy ktoś z szanownych kolegów zastosował jakiś zamiennik właśnie tego układu? Czy A251 pracuje poprawnie w zamienniku za A220,czy wymaga jakichś zabiegów? Mam właśnie na przestrojeniu tego AS 950.Wyciołem kondensatory z filtra i zostało zmostkowanie 6 i 7 nogi tego układu aby przeszedł na zakres 88-108 i dupa blada.Padł i stoję w miejscu.
  • #12 18585963
    radiogaga
    Serwisant RTV
    Ocena: 435
    Mam jakieś diorowskie Maby,W poniedziałek mogę zerknąć.
  • #13 18586368
    omega-2.0
    Poziom 12  
    To super,dziękuje za odzew. Było by super gdybyś miał taki układzik. Chętnię go odkupię. Czekam zatem na informacje.
  • #14 18587085
    zjaro
    Poziom 11  
    sprawdzę jutro w piwnicy !
    co do zamienności to oba procesory A220 i A251 nie są w pełni swoimi odpowiednikami, nie pamiętam już który, ale jeden z nich umożliwiał odbiór tylko "starego" pasma "wschodniego : 69-74 MHz a drugi umożliwiał odbiór obu pasm !
    Z tego co mi zostało w pamięci A220 chyba odbierał tylko stare pasmo a A251 oba - w tunerze trzeba było dołożyć jeden segment wyświetlacz, wymienić procesor i zewrzeć " stosowne nóżki" (o głowicy UKF nie wspomnę)
    Zwieranie nóżek w procesorze jednozakresowym nic nie dawało !
  • #15 18587433
    omega-2.0
    Poziom 12  
    I dlatego jest martwy,teraz to dało mi pełen obraz. Ktoś przedemną już w nim grzebał. Zgodnie z częściowym schematem bo tylko taki mam brakuje mostka z 1 nogi układu na 6 nogę(linia 5V) a zato zwarta jest 6 i 7 do masy. To pewnie część moda na przestrojenie. A w głowicy ukf brakuje kondensatorów C31,C30,C29 i jeszcze któregoś. Więc komuś się przestrajanie nie udało.
  • #16 18589807
    zjaro
    Poziom 11  
    No to musimy chyba ustalić .... kto w końcu przestrajał ten tuner ;)
    bo raz piszesz, że wyciąłeś kondensatory, a drugi raz, że tak zastałeś ?!
    Powstaje więc zasadnicze pytanie do czego dążymy ?
    bo jeśli już "grzebałeś" w głowicy UKF na jednozakresowym procesorze to jest mała szansa, że bez odpowiedniego sprzętu
    będziesz w stanie to zestroić. Sprzęt jak na owe czasy był technologicznie "nowy", więc w związku z tym, że głowica jest sterowana przez procesor poprzez układ syntezy SAA1057 rozstrojenie głowicy UKF spowoduje, że "synteza" nie wystawi napięcia varikapowego na głowicę
    i kręcenie czymkolwiek nie przyniesie żadnych efektów.
    Normalnie - czyli sprawny tuner dostarczony do przestrojenia przechodził na na zakres 88-108MHz bez żadnych problemów. Głowica - jeśli nikt w nią nie ingerował bezmyślnie - była tak przygotowana, że faktycznie usunięcie odpowiednich kondensatorów powodowało przesunięcie pasma heterodyny tak, że synteza "łapała" informację "od strzału" i strojenia wymagały tylko obwody wejściowe i mieszacza.
    6 nóżka procesora przełącza zakresy OIRT i CCIR - podłączenie jej do masy albo do zasilania powoduje zmianę programu (syntezy, wyświetlania itp) i problem w tym, że w procesorze tylko z pasmem (programem) OIRT nie było co przełączać !
    Musisz podjąć męską decyzję czy dasz rady ? bo mam oba procesory A220 nówka i A251 wylut.
  • #17 18590178
    omega-2.0
    Poziom 12  
    I jedna i druga sytuacja jest prawdą.Mój błąd bo nie opisałem dokładnie.Ktoś próbował to ugryźć ale daleko nie zaszedł. O tyle kulturalnie podszedł do tematu że odcinał po 1 nodze kondensatorów C29-32. Jak sytuacja go przerosła to porzucił projekt.Nie wiem jak same cewki,czy nimi kręcił ale nie są popękane rdzenie i nie maja żadnych chamskich rys na rdzeniach w miejscu gdzie się wkłada wkrętak.Na pewno nie ruszano C1,C6,C8,C20 bo mają kropkę z farby fabryczną więc nimi nie kręcono a cewki L8 i L9 są jak nówki. Z tąd moje podejrzenia że z racji iż mostkowanie 6i7 nogi układu spowodowało jego uszkodzenie albo to tylko finalny efekt działań poprzednika i się poddał.To przekonało mnie aby się zająć tym tunerem.Robię go dla siebie a raczej syna bo też złapał bakcyla naszych sprzętów z PRL. Więc jeśli sa jakieś nie domówienia związane z tym tematem to proszę,pytajcie. Chętnie odpowiem. A co do układów które posiadasz,ile sobie za nie życzysz?

Podsumowanie tematu

✨ Procesor MAB 8049 H P A220 stosowany w tunerze Diory AS 946A jest układem z wewnętrzną pamięcią PROM o pojemności około 2 kB, nie jest to pamięć flash, co uniemożliwia jej kasowanie. Program w procesorze jest najczęściej zabezpieczony przed odczytem, co utrudnia jego klonowanie lub programowanie zamienników. Zamiennikiem może być MAB8049 A251, który różni się możliwością przełączania pamięci i obsługą zakresów częstotliwości – A220 obsługuje starsze pasmo 69-74 MHz, natomiast A251 oba pasma, co wymaga modyfikacji sprzętowych, takich jak dołożenie segmentu wyświetlacza i zwieranie odpowiednich nóżek procesora. Procesory te są już przestarzałe i trudno dostępne, a ich wymiana bywa kosztowna. Alternatywą jest znalezienie oryginalnego procesora lub stworzenie zamiennika na bazie nowoczesnego mikrokontrolera, np. AT89C51, z odpowiednim oprogramowaniem. W serwisach stosuje się programatory takie jak Willem czy Zenda do odczytu i programowania tych układów, o ile program nie jest zabezpieczony. W przypadku tunera Diory AS 946A i podobnych modeli (np. AS 950, WS502, AS502, AS952) modyfikacje zakresu częstotliwości obejmują ingerencję w układ syntezy SAA1057 oraz elementy głowicy UKF, co wymaga precyzyjnego strojenia i odpowiedniego sprzętu. Próby modyfikacji, takie jak usuwanie kondensatorów w filtrze czy mostkowanie nóżek procesora, mogą prowadzić do uszkodzenia układu i problemów z odbiorem. Wymiana procesora powinna uwzględniać kompatybilność programową i sprzętową, a w przypadku braku oryginału warto rozważyć wykonanie zamiennika programowalnego przez elektroników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA