logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iiyama Vision Master 500 - brak obrazu po restarcie, monitor nie reaguje

mati443 21 Mar 2006 16:23 1974 8
REKLAMA
  • #1 2440898
    mati443
    Poziom 11  
    Witam szanowne grono kolegow. Jak w temacie, nagle obraz sie zatrzymal, po restarcie kompa ciemnosc. Nie reaguje. grafika dobra. Nie zalacza. Brak sygnalu. za wszelkie sugestie z gory dziekuje. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2441753
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    mati443 napisał:
    Nie reaguje. grafika dobra. Nie zalacza. Brak sygnalu.

Opisz trochę jaśniej problem.
    Rozumiem z opisu, że monitor nie startuje (dioda std-by nie świeci)... W takim razie masz przetwornicę do naprawy. Otwórz go i wykonaj podstawowe pomiary - napisz o efektach.

Pozdrawiam.
  • #3 2671731
    pawelt88
    Poziom 11  
    witam
    sory ze wcinam sie w temat ale ja mam podobny problem tylko ze z modelem 501pro.
    Po właczeniu monitora pokazuje sie pionowy pasek ok 10 cm. Dioda sie swieci na zielono. Po uplywie jakis 10 sek pasek znika a dioda dalej sie swieci na zielono. Charaktrystyczny jest takze pisk którego mozemy uslysześ po właczeniu monitora.
    prosze o POMOC
    Z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #4 2672412
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam. Kolego pawelt88 jeżeli byś go rozkręcił i podał jakie są tranzystory na radiatorze to może bym i pomógł tobie padło odchylanie poziome a do nich brak schematów.
  • #5 2672973
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6834
    iyama VisionMaster Pro 500 ( model MT9221)
    wewnatrz jest hybryda wideoprocek Philips CR6927
    (CR5527; CR5627; CR6927. )

identyczny jest w 201Р 10/00chasis СМ2521

Cytat:
    MT-9221 jest podobny do swego prostszego brata, MT-9021. Monitory IIYama nie różnią się bowiem wyglądem zewnętrznym, różnice pojawiają się dopiero po poznaniu parametrów technicznych urządzeń: 9221 ma nieco lepszy kineskop, w którym plamka ma wielkość 0,28 mm (w modelu MT-9021T ma 0,30 mm). Oba produkty IIYamy wyposażono w szczelinowy kineskop Diamondtron o konstrukcji podobnej do popularnego Trinitrona, opatentowanego przez Son
    Cytat:
  • #6 2673095
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    To wyjaśnienie nic mi nie daje, jeśli można spytać jaka jest różnica pomiędzy 500-501-502 czy one mają rozwiązanie odchylania pionowego i poziomego takie same lub podobne, chodzi o B+ które jest rozdzielane przez dwa tranzystory na pion i poziom wzoruję się na 502
  • REKLAMA
  • #7 2673450
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6834
    nie wiem czy sa takie same bo
    1"brak schematów
    2"w tej chwili ewenement w naprawie monitora... bo ich brak
    3" na http://macoboot.at.tut.by/shemes/mf8617t.jpg
    znalazłem kawałek schematu linii
    obejrzyj moze sie przyda
  • #8 2674701
    wieslawpanek
    Poziom 22  
    Witam.
    Przydało się, odświeżyło mi to pamięć a że zdarzają się pytania na temat tych monitorów dobrze jest sobie przypomnieć chodź nikt nie próbuje naprawiać sam problem rozkręcić a złożyć nie wspomnę, wygląda że one różnią się wielkością kineskopu a środek prawie taki sam.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z monitorem iiyama Vision Master 500, który po restarcie komputera nie wyświetla obrazu i nie reaguje, mimo sprawnej karty graficznej. W odpowiedziach sugeruje się, że przyczyną może być uszkodzona przetwornica zasilania monitora, co wymaga otwarcia obudowy i wykonania pomiarów. W dyskusji pojawia się także podobny problem z modelem 501pro, gdzie po włączeniu pojawia się pionowy pasek i charakterystyczny pisk, co może wskazywać na uszkodzenie odchylania poziomego. Wskazano, że w modelu VisionMaster Pro 500 (MT9221) zastosowano hybrydowy układ Philips CR6927. Brak jest pełnych schematów serwisowych dla tych modeli, jednak udostępniono fragmenty schematów linii odchylania oraz linki do schematów modelu 510 i innych iiyama. Monitor różni się głównie wielkością kineskopu, natomiast elektronika wewnętrzna jest podobna. Problemy z odchylaniem pionowym i poziomym mogą być związane z tranzystorami na radiatorze, które warto zidentyfikować podczas naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA