logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa DVD DK 915. Czy można gdzieś kupić tasiemkę łączącą z płyta główną?

AoT_Hunter_PL 21 Mar 2006 23:00 2591 2
REKLAMA
  • #1 2442479
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Witam wszystkich serdecznie.

Niedawno dostałem od kuzyna zepsuty odtwarzacz DvD DK 915

po rozebraniu go na części okazało się, że przyczyną usterki jest zablokowanie się wszystkich trybików plastikowych w mechanizmie posuwistym lasera (wiadomo tanie DvD + plastikowe części).

Spędziłem troszkę czasu rozbierając mechanizm na części pierwsze, musiałem zeszlifować jeden wałek na którym obracał się pierwszy tryb zaraz po przekładni od silniczka. (Trybik był strasznie ciasno pasowany).

Albo ktoś przy nim grzebał albo to wada produktu.

Po naprawie i nasmarowaniu podzespołów zmontowałem wszystko w całość.
    Mechanizm posuwisty Lasera działał już prawidłowo silnik mógł pracować swobodnie.

Ale się okazuje, że czytnik laserowy ma jeszcze jedną wadę ukrytą a MIANOWICIE TAŚIEMKA ŁĄCZĄCA LASER DO PŁYTY GŁÓWNEJ odtwarzacza jest najprawdopodobniej popękana gdzieś w środku (raz łączy raz nie).

Mam pytanie czy idzie gdzieś dorobić lub dokupić taką tasiemkę ?.

Dodam że jest to drobna tasiemka (kable zalane w izolacji) kształt płaski ilość żył około 36, (grubości jednej żyły około 1mm) , szerokość tasiemki 13mm

Napis na tasiemce YOUNGSHIN-C AWM 2896 30V 80^C Vw-1

Prosiłbym bardzo o pomoc z góry wszystkim dziękuję.

POZDRAWIAM:

AoT_HUNTER_PL

Paweł
  • REKLAMA
  • #2 2442845
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Kolego trochę konsekwencji: "ilość żył około 36" , "grubości jednej żyły około 1mm" , "szerokość tasiemki 13mm". Albo żyły ci się rozmnożyły albo źle oceniłeś grubość żyły (szerokość). Jeżeli jest to biała taśma z zatopionymi cienkimi płaskimi przewodami to coś takiego jest do dostania w wielu firmach elektronicznych np. ogłaszającej się na Elektrodzie firmie IMPEL. Musisz tylko znać wszystkie parametry takiej taśmy: ilość żył i szerokość, długość można dopasować samemu. Szukaj w dziale Taśmy połączeniowe do DVD.Koszt 20zł.
  • #3 2444074
    AoT_Hunter_PL
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Dzięki za odpowiedź właśnie o takie coś mi chodziło.

O ewentualne dorobienie własnoręcznie tasiemki - chciałem się dowiedzieć czy wogóle można gdzieś taką tasiemkę dorwać.

Są to drobne przewody - kombinowanie z nimi i przerabianie wtyczek na ine kable to mizerna robota nie mając odpowiedniego sprzętu.
REKLAMA