logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CDX-900RDS - radio nie rozpędza płyty, gaśnie wyświetlacz i podświetlenie

---==LUK==--- 21 Mar 2006 23:27 1878 16
REKLAMA
  • #1 2442591
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam następujący problem, radio Sony CDX-900RDS.

Gradio grało pięknie i naraz po włożeniu płyty nie chce jej rozpędzić. Próbuje ją wystartować, ale nie może rozpędzić. Słychać krótkie próby wystartowania. Jednocześnie jak próbuje wystartować, to gaśnie wyświetlacz i podświetlanie przycisków. Reset nie pomaga.
    Raz już tak się stało i pomogło kilkakrotne wyjęcie i włożenie płyty. Obecnie ciągle to samo, niezależnie jaką płytę włoże.

Jest to stare radio, z serii Sony ES, deck w miedzianej obudowie, super brzmienie i bardzo zależy mi, aby wróciło do pełni sił.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2442606
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    Wyczysc laser i ewentualnie go wyreguluj.
  • #3 2442615
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Po pierwsze musisz je rozkręcić i sprawdzić czy działa laser- jeśli tak to częstą wadą tych radyjek (rónież pioneery) było to że silniczek kręcący płytą nie rozpędzał się po rozkręceniu silnika należy go oczyścic i sprawdzić ew. uzwojenia
    Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #4 2442634
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    MORT: Sądzisz, że to laser? Dobrze by było, jakby pomogło tylko wyczyszczenie.
    Jutro to zrobie.
    Dziwi mnie troche, bo do tej pory czytało wszystkie płytki, też CD-R bez problemów, a teraz tak nagle nic nie chce wczytać, żadnej płyty.

poeta5: Obejrze też przy okazji silniczek, ale raczej nie będe go rozbierał, nigdy tego nie robiłem. Obawiam się, że jak wyczyszczenie lasera nie pomoże, będe je musiał gdzieś oddać :|
  • #5 2442860
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Miałem przypadek że nastąpiło zwarcie pomiędzy dwoma blaszkami komutatora, łatwe do sprawdzenia omomierzem. Wystarczyło igłą wyczyscić szczelinki w komutatorze, ale silniczek wymagał rozbiórki.
    Pozdr. N.
  • REKLAMA
  • #6 2444471
    poeta5
    Poziom 23  
    Nawigator napisał:
    Miałem przypadek że nastąpiło zwarcie pomiędzy dwoma blaszkami komutatora, łatwe do sprawdzenia omomierzem. Wystarczyło igłą wyczyscić szczelinki w komutatorze, ale silniczek wymagał rozbiórki.
    Pozdr. N.

A czy silniki w takich napędach to nie ilniczki krokowe? więc jaki komutator,
  • #7 2444834
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    kupiłem izopropanol, wyczyściłem laser. Po tym zaczął czytać płytę ale podświetlanie wyświetlacza i przycisków szybko pulsowało (przygosało). Po wszytaniu kilku piosnenek z powrotem nie chce czytać, objawy jak w pierwszym poście. Po przeczyszczeniu niby zaczął czytać :|

Dodano po 3 [godziny] 54 [minuty]:

Sprawdziłem jeszcze po zdjęciu pokrywy i jak się włoży płytę to nawet ona nie drgnie, słychać kilkakrotne "cyk.... cyk..... cyk....." i wyrzuca płytę i pisze ERROR. W czasie cykania przygasa wyświetlacz. Help.
  • #8 2446489
    airbob
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam
    Nie miałem nigdy takiego problemu z silnikiem aby przywierał ale jest to też możliwe.
    Moim zdaniem ewidentnie coś się dzieje z zasilaniem skoro przygasa i z prwnością dlatego nie chce czytac płyt.
    Przeglądnij zasilacz może zimne luty albo stabilizacja nie działa.
    Jest jeszcze opcja że zasilanie przysiada już na kablach zasilających.
  • #9 2446640
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Silniczek napędu płyty jest prądu stałego, z magnesem, komutatorowy i zazwyczaj 3-biegunowy więc jak nie startuje przy próbie odczytu tylko siada zasilanie to może być uszkodzony. Zmierzyłeś go omomierzem? A jak go popchniesz palcem to ruszy?
    Pozdr. N.
  • #10 2447403
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    a nie jest to czasem odwrotnie .
    mechanika żle działa bo ma mało zasilania i wtedy może przygasać panel bo czerpie z tego samego stab. raczej ciężko żeby silniczek od płyty wydoił tyle i obciążał nap.zasil. panel i pewnie coś jeszcze.pomijam że silniczek ma też swój układ
    Reasumując na mój gust to poprawienie jednego napięcia typu 8v załatwi sprawę
    pozdrawiam
  • #11 2448146
    poeta5
    Poziom 23  
    A czy ty testujesz radio w samochodzie czy w domu?? Bo jest możliwość że zasilacz jest za słaby, ale w samochodzie to odpada...
  • #12 2448698
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    Witam, i dziękuję bardzo za chęć pomocy, jednak moja wiedza nie jest na tyle duża, aby dać sobie radę samemu z naprawą. Chyba macie racje, że to coś z zasilaniem silniczka lub samym silniczkiem. Próby robiłem w samochodzie, na instalacji pociągniętej bezpośrednio do akumulatora.

Mam pytanie: czy mógłby mi ktoś polecić jakiś zakład lub jakąś osobę z Kielc, komu można by oddać radio do naprawy?
  • #13 2468410
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    Witam jeszcze raz.
    Oddałem radio do naprawy i Pan twierdzi że to laser :| Czy jest to możliwe, bo po Waszych wypowiedziach byłem pewny, że to coś z silniczkiem napędu płyty.

Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że płyta nawet nie startuje, przy próbie odczytu przygasa wyświetlacz i przyciski i po chwili wyrzuca płytę z ERROR. laser do końca czytał wszystkie płyty, nawet CD-R szybko wypalane, nie przerywał nic na dołach.

Jeśli to laser to OK, jestem skłonny kupić nowy i zlecić jego założenie, tylko nie jestem do końca przekonany.
  • REKLAMA
  • #14 2471992
    intel86
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    To że nie kręci płytka może być przyczyną usterki laseru. Z przygaszaniem wyświatlacza podczas próby czytanie płytek jeszcze nigdy się nie spotkałem.
  • #15 2510182
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    No więc problemu ciąg dalszy :cry:

Kupiłem nowy laser w Impelshop, dałem do wymienienia.
    Pomijam fakt, że radio wróciło z usterką, nie chce wciągać płyty przy wyłączonym radiu (ale to na razie mniejszy problem)

Odebrałem radio i niby płyty czytało, ale wczytywało długo, na starym laserze to była sekunda.
    Jak się radio nagrzało to CD zaczęło bardzo przerywać, co kilka sekund, niektóre piosenki w ogóle ledwo odtwarzał, ciągle przerywało.
    W końcu radio zostawiłem żeby ostygło, znowu chwile ładnie pograło, aż wrócił identyczny problem jak przed naprawą - nie chce w ogóle wczytać ani wystartować płyty, przy tym przygasa wyświetlacz i przyciski, po czym wyrzuca płytę z error-em...

Jutro zawiozę radio od nowa, ale jestem już załamany. Kupiłem nowy laser, robocizna, a wciąż tkwię w miejscu :cry:

Macie jakiś pomysł co może być przyczyną usterki? A co jak mi powie, że to znowu laser? Laser ma gwarancję, ale cały czas mam wrażenie, że to nie wina lasera i że stary był dobry, bo czy to możliwe, żeby po 2 godzinach grania padł laser i wróciła ta dziwna usterka???

HELP!
  • #16 2510315
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1412
    Nie powiem na pewno ale na rynku jest dużo laserów o wątpliwej jakości
  • #17 2622772
    ---==LUK==---
    Poziom 10  
    Po miesiącu radio wreszcie odebrałem od "elektronika" (był bardzo zapracowany :| ), oczywiście radia nie naprawił, wciąganie płyty (które zepsuł) też nie do końca działa poprawnie, zauważyłem że brakuje jadnej sprężynki która podwieszała napęd CD, założone nieoryginalne śrubki itd. Tragedia. Po fachowości tego pana i jego wiedzy nie dziwie się, że radio jest w jeszcze gorszym stanie a ja już sporo kaski w plecy.

Mam jeszcze do Was pytanie, ciągle mam nadzieję uruchomić 'staruszka' :| jak pisałem według elektronika był uszkodzony laser, kupiłem nowy, założył usterka dalej ta sama to twierdzi że też jest uszkodzony.
    Jednak (jak już wcześniej obszernie opisywałem) płyta nie chce sama wystartować, ale jak ją się popchnie, to ją zaczyna czytać :!: Czy w takiej sytuacji jest możliwe, że przez laser nie startuje płyta???

Jestem prawie przekonany, że to ten nieszczęsny silniczek. Chyba go sobie wyciągne i spróbuję rozebrać i wyczyścić. Bardzo proszę kolegów, którzy wyżej pisali, że to robili o jakieś rady i uwagi.

Podrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Radio samochodowe Sony CDX-900RDS z serii ES ma problem z napędem płyt – po włożeniu płyty silnik nie rozpędza jej, słychać krótkie próby startu, a wyświetlacz i podświetlenie przycisków przygasają i gaśnie. Reset urządzenia nie pomaga. W dyskusji sugerowano kilka potencjalnych przyczyn: zabrudzony lub źle wyregulowany laser, uszkodzony lub zabrudzony silnik napędu płyty (silnik komutatorowy prądu stałego, 3-biegunowy), problemy z zasilaniem (zimne luty, stabilizatory, kable zasilające), a także możliwe zwarcia w komutatorze silnika. Po wyczyszczeniu lasera radio chwilowo zaczęło czytać płyty, lecz problem powrócił, a po wymianie lasera na nowy objawy się nie poprawiły – długie wczytywanie, przerywanie odtwarzania, a następnie całkowity brak startu płyty i wyrzucanie jej z błędem ERROR. Autor podejrzewa, że problem może leżeć w silniku napędu, zwłaszcza że płyta zaczyna się obracać po ręcznym popchnięciu. Próby naprawy w serwisie nie przyniosły efektu, a dodatkowo pojawiły się problemy mechaniczne z podwieszeniem napędu i nieoryginalnymi śrubkami. Wskazówki z dyskusji obejmują czyszczenie i ewentualną regulację lasera, sprawdzenie i oczyszczenie silnika napędu, kontrolę zasilania i stabilizatorów oraz pomiar rezystancji silnika omomierzem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA