logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Legalność kopii zapasowej gry a użycie cracka - jak to wygląda?

leszekraczka 22 Mar 2006 10:42 1462 11
REKLAMA
  • #1 2443404
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam.
    Jak wygląda sprawa legalności kopii programu np. gry. O ile mnie pamięć nie myli, (a może myli) użytkownik ma możliwość zrobienia kopii bezpieczeństwa zakupionego oprogramowania. A jeśli taka gra nie działa tylko po zainstalowaniu woła o oryginalną płytę ? Doinstalować na taką kopię c.r.a.c.k.a? To wtedy będzie nielegalna już kopia w moim mniemaniu. Dobrze kombinuję czy źle? Taki właśnie problem wynikł mi niedawno.
  • REKLAMA
  • #2 2443446
    sebudin
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    każdy producent oprogramowania określa swoje warunki licencyjne, zgadzasz się z nimi instalująć program lub otwierająć opakowanie z oprogramowaniem (microsoft). Z regułu nie jest dopuszczane robienie kopiii nośnika ponieważ w przypadku jego zniszczenia możesz go dokupic osobno.
  • REKLAMA
  • #3 2445277
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Sorry ale chyba się nie zrozumieliśmy. Mimo, że podpisuję umowę to nie jestem zobowiązny jej przestregać jeśli jest niezgodna z prawem. To nie przymierzając tak jakby podpisać umowę o pracę , że się będzie jeździć ciężarówką 15 godzin dziennie przez miesiąc. Tak mi się wydaje. Nie twierdzę, że jestem alfą i omegą mogę się mylić wtedy proszę o sprostowanie.
  • #4 2445928
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    masz prawo zrobi cjedną kopie bezpieczenstwa
    jesli zrobisz to dobrym programem będzie ona wpełni funkcjonalna

co do legalności :
    kopia jest na Twój tylko uzytek !
    nie wolno jej wypozyczać
    masz prawo posiadac tylko jedną kopie
    dogranie czegokolwiek do płyty automatycznie klasyfikuje ją do piractwa gdyż nie jest to wierna kopia orgiału i nie jest tratowana jako kopia bezpieczeństwa
  • #5 2450162
    leszekraczka
    Poziom 23  
    to wiem.
    ale co daje kopia jak nie działa
  • REKLAMA
  • #6 2450182
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Kopie mozesz zrobic - jezeli potrafisz.

Skoro nie dziala to znaczy ze nie potrafisz. Ale mozesz ja zrobic. Crackowanie takiego czegos to zlamanie licencji, wiec zeby byc legalnym, nie mozesz tego tak uzywac.
  • #7 2450187
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Poszukaj w internecie opisów jak skopiować zabezpieczoną płytę.
    Nie zawsze jest to proste (najpierw trzeba stwierdzić jakie zabezpieczenie ma płyta), czasami wręcz niewykonalne (np. Twoja nagrywarka "nie obsługuje" danego zabezpieczenia).
    Informacji na ten temat jest mnóstwo np. http://www.google.pl/search?ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=%22kopia+zabezpieczonej+p%C5%82yty%22
  • #8 2463092
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Co do kopiowania płyt to dzięki za wskazówki, ale rozchodzi mi się o legalną płytę skopiowaną Roxio czy Neronem, bez żadnych innych czary mary typu alcohol czy cosik. Jak wygląda z legalnością posiadania czegoś takiego? Czy taka kopia musi być opisana np:"Kopia czegoś tam ", czy trzeba trząść porciętami posiadając taką kopię ? A może nie wolno? Fajnie by było gdyby ktoś podał konkret, a nie to co mu się wydaje czy tak jak powinno być wg. niego. Np. film DVD co jest edycja gazetowa.
  • REKLAMA
  • #9 2463161
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Kopia bezpieczeństwa jest nieodłączna od oryginału. Czyli jak korzystasz z kopii to musisz mieć i oryginał. Zatem nie możesz komuś pożyczyć kopii zostawiając sobie oryginał. Opisy na płycie-kopii nie mają żadnego znaczenia. Wykonanie kopii bezpieczeństwa jest Twoją wyłącznie sprawą.
  • #10 2463223
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    sebudin napisał:
    każdy producent oprogramowania określa swoje warunki licencyjne, zgadzasz się z nimi instalująć program lub otwierająć opakowanie z oprogramowaniem (microsoft). Z regułu nie jest dopuszczane robienie kopiii nośnika ponieważ w przypadku jego zniszczenia możesz go dokupic osobno.

Jednak nad lincencją producenta, zawsze znajduje sie prawo danego kraju, Prawo polskie dopuszcza posiadanie kopii bezpieczeństwa, pod warunkiem, że oryginał nie jest używany na innym stanowisku.
  • #11 2464697
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    leszekraczka napisał:
    Co do kopiowania płyt to dzięki za wskazówki, ale rozchodzi mi się o legalną płytę skopiowaną Roxio czy Neronem, bez żadnych innych czary mary typu alcohol czy cosik ...

Wiele płyt (legalnych czy też nie) jest zabezpieczonych i zrobienie kopii bez "obejścia" zabezpieczenia nic nie da, po prostu płyta nie będzie działać.
    Dla przykładu robiłem kopię HOMM III (z własnej legalnej płyty) i żaden "sposób" nie zadziałał (nie pamiętam dokładnie ale było to chyba zabezpieczenie LaserLoock). Dopiero kopia zrobiona na innej nagrywarce (kopiowanie trwało kilka godzin !) działała prawidłowo.

Co do legalności takiej kopii to koledzy już chyba wszystko napisali, w skrócie możesz mieć jedną kopię legalnie nabytej płyty.
  • #12 2515594
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Wyjaśnienie znalazłem w KŚ. Wypowiadał się jakiś radca prawny i podawał arty. Dzięki za chęć pomocy. Nara.

Podsumowanie tematu

✨ Legalność kopii zapasowej gry jest uwarunkowana przepisami prawa oraz warunkami licencyjnymi producenta oprogramowania. Użytkownik ma prawo wykonać jedną kopię bezpieczeństwa zakupionego programu na własny użytek, pod warunkiem, że oryginał nie jest używany jednocześnie na innym stanowisku. Kopia taka musi być wierna oryginałowi i nie może zawierać żadnych modyfikacji, takich jak doinstalowanie cracka, co kwalifikuje ją jako nielegalną kopię i naruszenie licencji. W praktyce wiele gier posiada zabezpieczenia (np. LaserLock), które utrudniają lub uniemożliwiają wykonanie działającej kopii bez specjalistycznego sprzętu lub oprogramowania. Legalna kopia zapasowa nie wymaga specjalnego opisu na nośniku i nie może być udostępniana osobom trzecim. W przypadku problemów z działaniem kopii, crackowanie jest niezgodne z prawem i licencją. Prawo polskie dopuszcza posiadanie kopii zapasowej, jeśli oryginał nie jest używany równocześnie, a wykonanie kopii jest wyłącznie na potrzeby własne użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA