logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens CX65 wyłącza się podczas noszenia w kieszeni, nie reaguje na włączanie

maropr 22 Mar 2006 12:23 1496 12
REKLAMA
  • #1 2443733
    maropr
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam !!
    Mam problem z Siemensem CX65.
    Sam sie potrafi wyłączyć. Najcześciej zdarza się to jak telefon nosi się w kieszeni. Jak leży na stole w spokoju to jest wszystko OK. Napewno odpada zabrudzenie styków w środku w telefonie bo był cały rozbierany i czyszczony ale to nic nie pomogło. Czasem jak sie wyłaczy nie chce sie ponownie włączyć, po wciśnięciu czerwonej słuchawki słychać tylko piknięcie. Pomaga wyjęcie bateri i karty SIM(samo wyjęcie baterii nie pomaga) . Po tym zabiegu się włącza. Myślałem że to moze oprogramowanie miałem wersje v50 , wgrałem winswupem wersje v25 ale to nic nie pomogło.Telefon mi nie upadł ani nie był zalany.Jak dla mnie to wszystko wskazuje na płyte główną ze coś na niej nie kontaktuje i pod wpływem wibracji telefon sie wyłacza. Może macie jakieś pomysły. Za wszelkie wskazówki wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2443781
    Venom_84
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam. mozesz sprubowac wgrac fulla najnowszego +eeprom ale watpie ze to jest to. na forum duzo sie pisze na temat slabych prockow w siemensach nowej serii. sam z doswiadczenia wiem ze poadaja ot tak sobie wcale nie musisz upuscic zni zalac zeby procek ci siadl. ale zeby byc pewnym sprubuj fulla i eeprom tylko jakims boxem lub kluczem bo slupem to polaka mozesz dograc a telefonu raczej nie naprawisz.

Pozdrawiam.
  • #3 2444042
    maropr
    Poziom 12  
    A czy jest możliwa wymiana procesora w tym telefonie. Siedzi on w jakiejś podstawce czy jest wlutowany??
  • REKLAMA
  • #4 2444120
    chief
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Oczywiście, że jest możliwa wymiana procesora, a procesor nie jest w żadnej podstawce tylko wlutowany i jest to układ BGA. Więc jeśli nie masz sprzętu i wiedzy to sam tego nie zrobisz, lepiej tel zanieś do serwisu.

chief
  • #5 2444298
    BudzewoHB
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    na tyle jak zyje ... jezeli telefon sie zawiesza i wylacza to trzeba sprawdzic procka ;P a jezeli sie zawiesza i nie wylacza to soft :P

com wiedzial to powiedzial :P
  • #6 2444583
    maropr
    Poziom 12  
    A który układzik w tym telefonie to procesor ??? Zawieszać mi sie nie zawiesza tylko właśnie wyłacza a po właczeniu działa OK tylko jeśli go połoze na stole i nie ruszam. Dziwne ze po wyjęciu i włożeniu karty zawsze sie odpala a po wyjęciu samej baterii nie.
  • #7 2444957
    fact
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jak zdejmiesz ramkę klawiatury i patrząc od przodu na telefon masz ekran kolo lcd,tam właśnie znajduje się procesor,pod tym ekranem,z lewej strony....Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2445100
    djroman
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Na taka przypadlosc pomaga wygrzanie telefonu hot airem. Niestety ta czynnosc pomaga na maks 2 tyg. wiec zeby calkowicie usunac usterke zostaje ywmienic procka.
  • #9 2445236
    maropr
    Poziom 12  
    Rozebrałem telefon i jest układzik PMB 8875 Infineon. To chyba jest ten procek. Nie wiem tylko czy taka operacja jest opłacalna ile to moze kosztować wymiana procka plus jego wlutowanie. W moim mieście nikt tego raczej nie robi. Pozostaje Warszawa chyba tylko.
  • #10 2447578
    Venom_84
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    W wawie bedzie cie to kosztowalo okolo 100zl na hali KDT mozesz kupis plyte calom sprawna za 150zl.

Pozdrawiam.
  • #11 2447903
    kazio0o
    Poziom 12  
    Zaglądajcie na fora siemensów(np board.fks.pl) :D Ten model juz tak ma że się wyłącza :) trzeba by naprawiać wszystkie CX65. Niestety (albo stety) też jestem na niego skazany.
  • REKLAMA
  • #12 2584976
    jaco-83
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Miałem podobny przypadek z wyłączaniem siętel. i pomogł mi programik "x65_tool_1381"
    Po daniu mu REPAIR telefon śmiga dobre pare dni!!!!

Miałem wersje 50 i wgrałem mu 25 i dopiero tym programikiem!!!
  • #13 2992562
    maropr
    Poziom 12  
    W telefonie okazała się uszkodzona płyta główna. Została wymieniona na inną i teraz telefon działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Siemens CX65 samoczynnie się wyłącza podczas noszenia w kieszeni, natomiast na stole działa poprawnie. Problem nie wynika ze zabrudzenia styków, gdyż telefon był rozebrany i czyszczony. Po wyłączeniu telefon nie reaguje na włączanie, słychać jedynie piknięcie po naciśnięciu czerwonej słuchawki. Pomaga wyjęcie baterii i karty SIM, co wskazuje na problem z płytą główną. Próby reinstalacji oprogramowania (wersje v50 i v25) nie przyniosły efektu. W dyskusji zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzony procesor (układ BGA Infineon PMB 8875), który jest wlutowany i wymaga profesjonalnej wymiany. Tymczasowym rozwiązaniem jest wygrzanie telefonu hot airem, jednak efekt utrzymuje się krótko. Koszt wymiany procesora lub zakup całej płyty głównej w Warszawie wynosi około 100-150 zł. Użytkownik ostatecznie potwierdził, że wymiana płyty głównej rozwiązała problem. Dodatkowo wspomniano o programie "x65_tool_1381" do naprawy oprogramowania, który może tymczasowo poprawić działanie telefonu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA