logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór karty graficznej GeForce 6600 GT: Gainward, Leadtek czy Gigabyte?

larry_23 22 Mar 2006 13:55 1128 18
REKLAMA
  • #1 2444018
    larry_23
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam mam zamiar kupić kartę graficzną, chodzi mi o gforca 6600 GT.
    I tu moje pytanie (zresztą tak jak w tytule) wybrać gainwarda, leadteka czy gigabyta? Która z wymienionycz kart będzie najwydajniejsza w grach?

• REKLAMA
  • #2 2444197
    swierzak_
    Poziom 20  
    Jesli taktowanie będzie takie samo to wszystkie wydajnościo będa takie same. Tutaj nie ważne jaki producent, bo gpu jest takie samo.

Weź tą ktora ma wyższe taktowania/szybsze pamięci (czas dostępu) lub lepsze wyposażenie. Ogólnie jesli nie bedą sie róznily znacznie dodatkami to brałbym Leadteka, bo to porządna firma i można liczyc na porządne o/c.
  • #3 2444491
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    swierzak_ napisał:
    Jesli taktowanie będzie takie samo to wszystkie wydajnościo będa takie same. Tutaj nie ważne jaki producent, bo gpu jest takie samo.

wydajność będzie podobna ale możliwości oc już nie.
    sam posiadam winfasta 6600gt i póki co jestem z niego zadowolony, ale pozostałe wymienione firmy są równie dobre, choć słyszałem że w gigabyte'ach chłodzenie lubi z czasem hałasować.
  • #4 2444709
    swierzak_
    Poziom 20  
    No przecież napisałem, ze przy tym samym taktowaniu nie będzie różnicy !!! Czytaj uważnie...
  • #5 2444760
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam

Ale możliwości OC będą różne, ja polecam leadteka

Pozdrawiam
  • #6 2445092
    swierzak_
    Poziom 20  
    To samo przecież napisałem... tobie też radze czytać uważnie.
  • REKLAMA
  • #7 2445274
    larry_23
    Poziom 11  
    A co myślicie o gainwardzie?
  • #8 2445370
    conQeror
    Witam

Swierzak_ ok przepraszam, przeczytałem uważnie... Co do Gainworda, może tylko ja mam takie odczucia, ale dla mnie ich karty niczym nie wyróżniają się na tle konkurencji, a ich ceny sa niewiedzieć czemu czasami nawet do 100zł wyższe. Moim zdaniem firma ta ma za wysokie mniemanie o swoich produktach i nie opłaca cię dopłacić kilkudziesięciu złotych, które można zainwestować w lepsze chłodzenie.

pozdrawiam
  • #9 2445405
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Gainward produkuje karty bądź już fabrycznie podkręcone, bądź do tego przystosowane, ale jak koledzy wspomnieli jeśli parametry są te same to wydajność też będzie ta sama.
    Kolega ma Gigabyte'a i wiatrak dość mocno wyje, ale po obniżeniu napięcia jest prawie niesłyszalny, a temp. GPU nie rośnie pow. 60°C (próg alarmowy jest ustawiony fabrycznie na 145°C)
  • #10 2445594
    Hyde911
    Poziom 24  
    swierzak_ napisał:
    No przecież napisałem, ze przy tym samym taktowaniu nie będzie różnicy !!! Czytaj uważnie...

ale za za chwilę piszesz
    Cytat:
    Tutaj nie ważne jaki producent
  • #11 2446450
    swierzak_
    Poziom 20  
    A czy wg Ciebie ważne jest w wydajności w grach jaką karta bedzie miała nazwe producenta na laminacie ?!?
    Bo imo nie... nadal uzażam, że nie przeczytałes uwaznie tego co napisałem.
  • REKLAMA
  • #12 2446474
    Hyde911
    Poziom 24  
    napisałeś że producent nie znaczenia. jeśli nie o to ci chodziło to to napisz.
  • REKLAMA
  • #13 2446491
    swierzak_
    Poziom 20  
    A czyż nie napisałem.
    Prducent przecież nei ma znaczenie czy karta bedzie wydaniejsza w grach czy nie (oczuwiscie przy tych samych taktach).
    Radze JESZCZE raz (lub więcej) przeczytąc mój pierwszy post.
  • #14 2448532
    larry_23
    Poziom 11  
    Słyszałem opinie wielu ludzi że te same karty winfasta i gigabyta jednak się różnią w wydajności na kożyść winfasta :-#
  • #15 2448820
    conQeror
    Może i tak, ale w grach będzie to zapewne różnica 2 do 5 fpsów, czego i tak nie odczujesz. Pozatym karty może były testowane na różnych konfiguracjach sprzętowych i z tąd różnice.

Pozdrawiam
  • #16 2458022
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Witam,

Jezeli chodzi o mnie polecilbym produkt Gainwarda. Sam posiadam taka karte, troche wczesniejszy model, i nie mam zadnych uwag. Dodatkowo dobrze sie kreci, sam producent dostarczyl narzedzie, ktorym mozna podkrecac karte.

Co prawada to prawda, karty Gainward'a zawsze byly i sa drozsze od konkurencji.

Pozdrawiam
  • #19 2463580
    larry_23
    Poziom 11  
    Czy w sklepie idze dostać tę kartę z taką gwarancją?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji porównano karty graficzne GeForce 6600 GT produkowane przez Gainward, Leadtek i Gigabyte pod kątem wydajności w grach oraz możliwości podkręcania (OC). Wydajność kart o tych samych taktowaniach GPU i pamięci jest praktycznie identyczna, niezależnie od producenta. Różnice mogą pojawić się w zakresie fabrycznego podkręcenia, jakości chłodzenia oraz stabilności przy OC. Leadtek jest polecany ze względu na solidną jakość i dobre możliwości podkręcania. Gainward oferuje karty często fabrycznie podkręcone, ale ich ceny bywają wyższe bez wyraźnych zalet. Gigabyte może mieć problemy z hałasem wentylatora, choć można to poprawić obniżając napięcie. Różnice w wydajności między kartami różnych producentów w praktyce wynoszą kilka klatek na sekundę i są mało odczuwalne. Wątek dodatkowo porusza kartę 6800 XT, która jest atrakcyjna pod warunkiem gwarancji odblokowania większej liczby potoków i vertexów, co wpływa na jej przewagę nad 6600 GT.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA