logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TEAC CD-540E – nie wysuwa się tacka, dioda świeci stale, brak reakcji napędu

oldrock2 22 Mar 2006 21:09 1041 7
REKLAMA
  • #1 2445633
    oldrock2
    Poziom 11  
    Witam! i znow mam problem ze sprzetem a chodzi mi o cd-rom TEAC CD-540E. wszystko bylo ok az pewnego pieknego dnia cdrom przestal dzialac. Mimo ze bylo podlaczone zasilanie tacka nie wysówa sie. Postanowilem go rozkrecic i troszke przeczyscic no i co sie okazalo, dioda zaczela swiecic, ale swieci cały czas, no ale tacka i tak dalej nie wychodzi:cry: czy ktos moze wie co moze byc nie tak?? prosze o porady
  • REKLAMA
  • #2 2445771
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Najprawdopodobniej padł układ sterujący silniczkiem wysuwającym klapkę. Miałem ten przypadek. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2445782
    oldrock2
    Poziom 11  
    no ale dlaczego wogole nie dawal zadnych oznnak zycia?? dioda wogole sie nie zapalala a w Twoim przeciez migala no a u mnie nic dopiero po rozebraniu i zlozeniu cos sie zaczelo dziac
  • Pomocny post
    #4 2445891
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Mam dokładnie to samo. Nawet to ten sam TEAC. Rzuciłem go już gdzieś na szafę :/ Dioda się zapala ale nie reaguje na przycisk. na 99% to ten scalak.
  • REKLAMA
  • #5 2445967
    oldrock2
    Poziom 11  
    aha no oki wiec raczej niemam co sie z tym bawic?? no ale jesli ktos by mial jakis fajny pomysl to chetnie posluchm jego porady. To narazie dzieki
  • REKLAMA
  • #6 2446092
    creepingdeath
    Poziom 24  
    W sumie to nie masz co rezygnować. W końcu to wymiana tylko jednego scalaka :)
    Ale ok. Może ktoś będzie miał inną koncepcje na ten "ból"
    Pozdrawiam
  • #7 2449441
    oldrock2
    Poziom 11  
    a który uklad jest za to odpowiedzialny?? gdzie mozna go dostac?? i ile by mnie to kosztowalo??
  • #8 2450078
    creepingdeath
    Poziom 24  
    teraz dokładnie nie pamiętam.. Są tam dwa podobne scalaki.
    szukaj ich datasheet na www.datasheet4u.com zobacz po ścieżkach od którego idą ścieżki do śilnika od wysuwania szufladki.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy napędu CD-ROM TEAC CD-540E, którego tacka nie wysuwa się mimo podłączonego zasilania, a dioda świeci stale bez reakcji na przycisk wysuwania. Po rozkręceniu i oczyszczeniu urządzenia dioda zaczęła świecić, lecz mechanizm wysuwania nadal nie działa. Najprawdopodobniejszą przyczyną jest uszkodzenie układu scalonego sterującego silnikiem wysuwającym tackę. W napędzie znajdują się dwa podobne scalaki, które można zidentyfikować poprzez analizę ścieżek połączeń od silnika wysuwania. Wymiana uszkodzonego układu scalonego jest sugerowanym rozwiązaniem, choć wymaga dostępu do odpowiednich datasheetów i części zamiennych. Koszt i dostępność scalaka nie zostały dokładnie określone.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA