Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technics SL-P300/SL-PD667 zakłócenia dźwięku

Yakuz89 22 Mar 2006 22:37 1385 3
  • #1
    Yakuz89
    Level 11  
    Witam
    Od dłuższego czasu tego typu problem pojawił się w moim cedeku - podczas odtwarzania słychać takie dziwne nieregularne "cykanie" strasznie zniekształcające dźwięk i okropnie denerwujące. Co może być powodem? Dodam że czyszczeni lasera nie pomogło, napęd bardzo szybko znajduje płytę i kolejne ścieżki, nie przeskakuje. Ma niestety sporo latek, myślę że z 15...czyżby koniec lasera? Dodam że dziś dostałem zmieniarkę SL-PD667 i czasami pojawia się podobny przydźwięk -najczęściej na początku płyty tylko tutaj pomaga ponowne odpalenie tej samej ścieżki, a czyszczenie pomogło minimalnie. Problem pojawia się na płytach oryginalnych i nagrywanych tak samo. Zauważyłem też w przypadku zmieniarki 667 jakieś dziwne piszczenie silniczka napędowego płyty, jakby się zacierał...Czy coś takiego jest możliwe? Tak jakby silnik za słabo kręcił i wtedy dźwięk staje się chrypiący...Czy tulejki (a może łożyska) tego silniczka można podoliwić i czy wogóle coś takiego się robi? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
  • #2
    Krzychu7
    Level 40  
    Witam. Sprawdziłbym zasilacz a właściwie kondensatory elektrolityczne filtrujące zasilanie (po kilku latach tracą pojemność). Najlepiej wymienić wszystkie elektrolity w zasilaczu.
  • #3
    Yakuz89
    Level 11  
    Dziękuję za odpowiedź, spróbuję się temu przyjrzeć. A co Pan sądzi o uszkodzeniu zmieniarki?
  • #4
    Krzychu7
    Level 40  
    Jeśli chodzi o zmieniarkę, to problem może powodować silnik. Można spróbować także zmienić ułożenie przewodów wewnątrz urządzenia.