logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SL-P300/SL-PD667 - cykanie i piszczenie podczas odtwarzania CD

Yakuz89 22 Mar 2006 22:37 1544 3
REKLAMA
  • #1 2446087
    Yakuz89
    Poziom 11  
    Witam
    Od dłuższego czasu tego typu problem pojawił się w moim cedeku - podczas odtwarzania słychać takie dziwne nieregularne "cykanie" strasznie zniekształcające dźwięk i okropnie denerwujące. Co może być powodem? Dodam że czyszczeni lasera nie pomogło, napęd bardzo szybko znajduje płytę i kolejne ścieżki, nie przeskakuje. Ma niestety sporo latek, myślę że z 15...czyżby koniec lasera? Dodam że dziś dostałem zmieniarkę SL-PD667 i czasami pojawia się podobny przydźwięk -najczęściej na początku płyty tylko tutaj pomaga ponowne odpalenie tej samej ścieżki, a czyszczenie pomogło minimalnie. Problem pojawia się na płytach oryginalnych i nagrywanych tak samo. Zauważyłem też w przypadku zmieniarki 667 jakieś dziwne piszczenie silniczka napędowego płyty, jakby się zacierał...Czy coś takiego jest możliwe? Tak jakby silnik za słabo kręcił i wtedy dźwięk staje się chrypiący...Czy tulejki (a może łożyska) tego silniczka można podoliwić i czy wogóle coś takiego się robi? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 2446870
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Sprawdziłbym zasilacz a właściwie kondensatory elektrolityczne filtrujące zasilanie (po kilku latach tracą pojemność). Najlepiej wymienić wszystkie elektrolity w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 2449783
    Yakuz89
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedź, spróbuję się temu przyjrzeć. A co Pan sądzi o uszkodzeniu zmieniarki?
  • #4 2450802
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Jeśli chodzi o zmieniarkę, to problem może powodować silnik. Można spróbować także zmienić ułożenie przewodów wewnątrz urządzenia.
REKLAMA