logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat i lista elementów do najprostszego nadajnika UKF do użytku domowego

darkone 22 Mar 2006 23:09 2131 8
REKLAMA
  • #1 2446248
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    Witam, czy ma ktos moze schemat ideowy lub najlepiej schemat plytki najprostszego nadajnika UKF? nie potrzebne sa mi jakies tam duze zasiegi, wystarczy zeby radio ktore jest w piwnicy odbieralo sygnal z nadajnika ktory bedzie podlaczony do komputera ktory natomiast jest na 1 piętrze. Znalazlem gotowy kit jabela J-73: http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZENJ0/ZENJ0730.htm ale wydaje mi sie ze mozna go taniej zrobic, antene moge podlaczyc pod kaloryfer co zwiekszy jej powierzchnie gdyz rury przechodzą przez caly dom, łącznie z piwnicą. przy schemacie ideowym bardzo prosze o liste elementow :) z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 2446341
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Takich schematów jest mnóstwo w necie, szukaj w google wpisując fm transmitter.
  • #3 2446392
    darkone
    Poziom 23  
    ale mi chodzi o jakis sprawdzony ktory juz ktos kiedys widzial i wie jak dziala

ps. to ma byc nadajnik na wejscie sygnalu a nie na mikrofon, i wystarczy mi mono
  • REKLAMA
  • #4 2448099
    darkone
    Poziom 23  
    czy ma ktos moze taki scheamcik? bardzo bym prosil :) z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #5 2448911
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Schematy i opisy znajdziesz w wyszukiwarce jak wpiszesz "nadajnik UKF" a anteny do kaloryfera nie dawaj bo ją uziemisz.

Powodzenia

Szogun
  • REKLAMA
  • #6 2449019
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Obawiam sie ze nadajnik na taka czestotliwosc nie nada sie do przesylania sygnalu z piwnicy na 1 pietro. W ogole zadne nadajniki radiowe w zasadzie nie nadaja sie do przesylania sygnalu przez mury (a juz najmniej te na UKF). Nadajnik nadajnikiem, ale jeszcze trzeba miec odbiornik, na ktorym sie to da odbierac.
    A tak w ogole to budowanie i uzywanie nadajnikow bez pozwolenia nie jest legalnie mozliwe.
    Ja bym to po prostu podlaczyl kablem i byloby znacznie latwiej, szybciej prosciej i duuuuzo taniej.
    Jesli koniecznie musi byc przez radio to sa do wyboru dwie mozliwosci. CB albo PMR (fabryczne - nie przerobione), ale z zalozenia przewidziane sa tylko do przesylania mowy ludzkiej i nie za bardzo mozna cokolwiek do nich podlaczyc.
  • #7 2449146
    darkone
    Poziom 23  
    ale napisalem ze taki nadajnik ktory ma odbierac radio w piwnicy czyli te nowe fale. szukalem na elektrodzie ale nie umiem znalesc, bo zawsze ktos chce jakies dodatkowe rzeczy :/ a ja chce najzwyklejszy nadajnik
  • #8 2449218
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Zdaje sie ze sa kit-y do samodzielnego montazu to byloby najlatwiejsze.
    Tylko, ze zbudowanie, a legalne uzywanie to dwie zupelne rozne rezczy.
  • #9 2449442
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania najprostszego schematu ideowego i listy elementów do budowy nadajnika UKF do użytku domowego, który miałby przesyłać sygnał audio z komputera na niewielką odległość (np. z pierwszego piętra do piwnicy). Wskazano, że w internecie jest wiele schematów nadajników FM (UKF), jednak autor szuka sprawdzonego, prostego rozwiązania z wejściem liniowym (nie mikrofonowym) i mono. Zwrócono uwagę, że antena podłączona do kaloryfera może zostać uziemiona, co jest niekorzystne. Podkreślono, że sygnał UKF słabo przenika przez ściany, co może ograniczać zasięg w domu. Zasugerowano alternatywę w postaci połączenia kablowego lub użycia fabrycznych urządzeń CB lub PMR, choć te są przeznaczone głównie do transmisji mowy. Legalność nadawania na paśmie UKF wymaga ograniczenia mocy do 20 mW, co jest możliwe i pozwala na zasięg do kilkuset metrów, nawet przez ściany. Polecono gotowe zestawy (kity) do samodzielnego montażu, które ułatwiają budowę nadajnika, gdyż strojenie i nawijanie cewek jest skomplikowane. Jako przykład podano kit Jabela J-73, ale autor szuka tańszego i prostszego rozwiązania. Wskazano również fora i wyszukiwarki internetowe jako źródła schematów i opisów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA