logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Neptun 547B - nadmiar niebieskiego i duży skok głośności po naprawie

petione 24 Mar 2006 21:35 1347 12
REKLAMA
  • #1 2453381
    petione
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Posiadam tenze telewizor i jak raz dawno temu pewien pan "zawodowiec" go naprawial tak od tego momentu kolory są do d...y. Szczegolnie duzo jest niebieskiego. Regulowalem odpowiednimi podkowkami ale niebieskiego i tak sie nie da skrecic (bo jest na min) tak aby barwy byly dobrze dobrane.Dodam ze jak podlacze sygnal przez gniazdo SCART to kolory sa o niebo lepsze, mozna by zec ze nawet wsio jest oki.
    Jeszcze jedno ten pan popsul.Skok regulacji glosnosci jest bardzo duzy.Tez krecilem podkowka odpowiadajaca za prog regulacji ale ona rowniez juz jest na min. skrecona.
    Czy ktos sie spotkal z tego typu dolegliwoscia ?
  • REKLAMA
  • #2 2453541
    ada_m
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Uciążliwość jak w każdym starym polskim tv. Jeśli chodzi o głos to po prostu trzeba wymienić potencjometr gdyż jego przerywanie powoduje taką skokową głośność. Jeśli chodzi o kolory to należy wyregulować bilans kolorów /bieli/ jeżeli jest to jeszcze możliwe ze względu na wiek i zużycie kineskopu /najlepiej generatorem testowym/ Przy braku doświadczenia i generatora efekt takiej regulacji może być marny.
  • REKLAMA
  • #3 2453590
    petione
    Poziom 17  
    Nie rozumiemy sie. Po pierwsze ten tv nie jest az tak stary, po drugie nie ma w nim zadnego potencjometru gdyz regulacja jest cyfrowa a po trzecie o czym nie wspominalem ten tv byl bardzo zadko uzywany wiec kineskop nie mogl sie wykonczyc. A co do reszty napisalem ze niebieski jest skrecony na zero wiec jak moge jeszcze cokolwiek wyregulowac nawet generatorem skoro i tak zawsze bedzie mi przebijal nadmiar niebieskiego.
  • #4 2453712
    ada_m
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Sorry. Nie skojarzyłem modelu/pisząc miałem na myśli 505/. Wyjaśnij pojęcie złe kolory. Czy jak dasz nasycenie na minimum to jest obraz czarnobiały czy podkolorowany na niebiesko? Wg mojego schematu jeżeli ten TV posiada moduł UMV2011 to niestety nie ma tam PR do regulacji statycznej bilansu bieli i pozostaje tylko regulacja bilansu dynamicznego na UMD 2022 który regulujesz tak aby przy zmianach kontrastu obraz dalej pozostawał najbardziej zbliżony do czarnobiałego. Regulacja bilansu statycznego możliwa jest dopiero po przeróbce UMW na układ z PRkami .A może uszkodzony jest któryś rezystor na UMW ?.
  • #5 2453727
    mch
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Wymień PR-ki na UMW oraz PRek od regulacji głosu.Zwiększają swoją wartość.
  • #6 2453748
    LUCZAK
    Poziom 19  
    Do regulacji siły głosu jest R757.
    A co do barwy to jeśli perek ci nie wystarcza a kineskopu jesteś aż tak pewien to napraw płyte wzm.wizji.
    Jeśli jesteś tak dobry w temacie aby krytykować innych to wiesz co z tym zrobić.
  • #7 2453750
    petione
    Poziom 17  
    No jak skrece kolory to mniej wiecej obraz jest czarno-bialy i raczej zaden kolor nie przebija.W ogole od tego momentu "naprawienia" nasycenie kolorow jest slabe i musi prawie na maxa byc. Ale czy nie zastanawiajacy jest aspekt ze przez Scart kolory sa oki?

Dodano po 3 [minuty]:

LUCZAK=> krytykowac?? hmm. Kineskopu jestem pewien bo tv uzywala moja babcia puki sobie nie kupila innego .A moja babcia oglada tylko dziennik a w porywach panorame jeszcze:]
  • REKLAMA
  • #8 2453798
    LUCZAK
    Poziom 19  
    Podesłałem ci schemat na PW.
    Do reg. sub. parametrów obrazu też są właściwe PRki.
  • REKLAMA
  • #9 2453862
    xavery
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    jesli na minimum nasycenia masz obraz cz-bialy to zostaw w spokoju koncowki wizyjne i czep sie samego dekodera,bo napewno tu bedzie usterka.no chyba,ze z impulsami jest cos nie tak,to wtedy tez moga byc jakies przeklamania.
  • #10 2454261
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6157
    Post był raportowany.
    Przeniosłem z: TV
  • #11 2455939
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Balansem bieli próbowałeś?
  • #12 2457543
    petione
    Poziom 17  
    Nie siedze na codzien w telewizorach wiec nie jestem z tego typu usterek wyjadaczem.
    Krecilem wszystkimi Prk-ami jakie sie zanajduja w modulach wymiennych i raczej widzialem po obrazie do czego poszczegolne sluza.
    Niestety zaden nie poprawil kolorow.
    Kolega mi tu podeslal schemacik wiec chyba musze sie sam bardziej przyjzec "torowi niebieskiemu" moze w nim cos jest palniete.
    W ogole z tym Tv od czasu tej nieszczesnej naprawy jest cos nie tak.Nawet OSD skacze(podnosi sie kilka cm i opada) gdy regulujemy jakas wielkascia na pilocie.
    Ten gosciu co go "reperowal " krecil cos przy plytece foni najprawdopodobniej bo usterka bylo to ze odkad zalozyli kablowke to trzeszczal.Zreszta po naprawie tez trzeszczal:]

Pozdro dla wszystkich Neptunowcow:D
  • #13 2622490
    gibon96
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Poogladalem schemat i na moim nie mam gniazda SCART tylko oddzielne wejscia dla RGB i VIDEO. Jezeli w twoim modelu jest SCART to pewnie oba te wejscia sa w nim. I teraz jast pytanie: czy podlanczasz sygnal VIDEO czy RGB? Jesli VIDEO i kolorki masz ok to najprawdopodobniej jest odstrojony lub uszkodzony modul p.cz. UMP 1007-2. Pewnie to ma wplyw rowniez na fonie. Nastepna w kolejnosci jest glowica w.cz. ,ale jak tam nikt nie grzebal to malo pawdopodobne zeby tam cos nawalilo. W tych telewizorkach jest duzy plus - budowa modulowa. Zawsze mozna takie cos wyciagnac ,podmienic i wszystko jasne. POWODZENIA.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Neptun 547B, u którego po naprawie występuje nadmiar niebieskiego koloru, którego nie da się wyregulować nawet przy minimalnym ustawieniu, oraz duży skok głośności przy regulacji. Kolory są znacznie lepsze przy sygnale podłączonym przez gniazdo SCART, co sugeruje problem w torze wizyjnym lub dekoderze. Regulacja cyfrowa uniemożliwia wymianę potencjometrów, a kineskop jest w dobrym stanie ze względu na rzadkie użytkowanie. Proponowane rozwiązania to sprawdzenie i ewentualna wymiana rezystorów (PR) w modułach UMW i UMD, szczególnie dotyczących bilansu bieli i regulacji głośności (np. R757). Możliwe jest uszkodzenie modułu p.cz. UMP 1007-2 lub problem z dekoderem sygnału, co wpływa na jakość obrazu i dźwięku. Wskazano także na konieczność dokładnej analizy toru niebieskiego oraz ewentualnej naprawy płyty wzmacniacza wizji. Budowa modułowa telewizora umożliwia wymianę poszczególnych modułów w celu diagnozy i naprawy. Dodatkowo zauważono niestabilność OSD podczas regulacji, co może wskazywać na dalsze problemy elektroniczne po nieudanej naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA