Jest 300 V Ten odbiornik grał tylko były pasy czarne na ekranie po czasie gineły,podstawiłem wszystkie kondesatory ale nie pomogło więc podstawilem STRi sie narobiło>Po włączeniu padł STR i dwa rezestory koło niego te duze białe. Wymieniłem wszystko i nadal martwy
To wygląda na uszkodzenie STK. Jeszcze raz proszę wymienić C169 i sprawdzić czy nie ma zwarć lub przerw Proszę zmierzyć rezystancję między 8 i 7 oraz miedzy 5 i 6 STK.
Witaj,w 99% masz uszkodzony poonownie STR,są one bardzo wadliwe.Przy jednej naprawie straciłem 3 sztuki,w końcu zrezygnowałem i wstawiłem zasilacz z kolorowego Elektrona,pracuje już kilka miesięcy.Powodzenia.
✨ W telewizorze Funai TV 2000A Mk.2 po uszkodzeniu i wymianie tranzystora STR oraz sąsiednich rezystorów przetwornica nie generowała napięcia. Pomiar napięcia na kondensatorze C146 (150uF/400V) wykazał około 300V, jednak na wyjściu przetwornicy brakowało napięcia, a na rezystorach R134 i R138 pojawiały się nieprawidłowe wartości napięć. Sprawdzono rezystory R136 i R138, które miały prawidłową wartość 220kΩ, a kondensator C50 (100uF/25V) przy stabilizatorze 12V wymieniono ze względu na pionowe czarne pasy na ekranie. Podejrzewano wadliwy nowy tranzystor STR, co potwierdziło się po powtórnej wymianie na inny egzemplarz, po której przetwornica zaczęła działać poprawnie. Zalecano także sprawdzenie rezystancji i kondensatora C169 oraz ewentualne uszkodzenie układu STK. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana STR na sprawny egzemplarz zakupiony w innym sklepie. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.