logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6600 - Klawisze OK i WRÓĆ przestały działać, co robić?

dj_night 26 Mar 2006 22:12 1249 10
  • #1 2461018
    dj_night
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam taki problem moja nokia 6600 zaczeła szwankować. Lezała sobie na stoliku wziołem ją do ręki i chciałem nastawic budzik az tu nagle zaczely niedziałac dwa klawisze a tak wogole to jeden. Klawisz "OK" jak się na niego nadusi to wrraca a klawisz "WRÓĆ" wogóle jak sie nadusi to nie dizala. Napiszcie szybko bo telefon jest juz sprzedany i musze go szybko naprawic
  • #2 2461079
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Oprogramowanie na 99 % choc miałem jeden przykład iz to nie było oprogramowanie
  • #3 2461109
    dj_night
    Poziom 11  
    Ale przed tym tak samo mialem i sie smo zrobiło. A o oprogramowanie chodzi ci o soft??
  • #4 2461152
    djjack
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    tak odnosnie oprogramowania to soft a jesli nie to to sa 2 scalaki odpowiedzialne za keypad
    Załączniki:
    • Nokia 6600 - Klawisze OK i WRÓĆ przestały działać, co robić? Nokia%206600%20no%20keypad.jpg (30.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2462426
    dj_night
    Poziom 11  
    i co bym mial z tym zrobić połączyc je??
  • #6 2462731
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 105
    Mi w identycznym przypadku pomogło podniesienie tych układów, wyczyszczenie i ponowne wlutowanie (po zrobieniu nowych kulek).
    Samo grzanie nie pomagało, jak również wgranie softa i wymiana klawiatury.[/url]
  • #7 2467758
    dj_night
    Poziom 11  
    Dobra oki zrobilem to
  • #8 2472083
    dj_night
    Poziom 11  
    Zaczęły mi dziłać jakis czas temu, ale znow nie działają... :(
  • #9 2649212
    matidanko6
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    to wymień membrankę
  • #10 2651528
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    Cytat:
    Zaczęły mi dziłać jakis czas temu, ale znow nie działają...
    no właśnie i zaraz pojawiają się podpowiedzi:
    Cytat:
    to wymień membrankę
    itd.Być może trzeba wymienić styki ale po co zgadywać.Kilka razy opisywałem jak moim zdaniem najlepiej podchodzić do takich spraw.Zamiast wymieniać kolejno wszystko co jest na drodze lepiej chyba(przecież to logiczne) zrobić pomiar (tu np napięcia przejścia do masy) i od razu wiadomo które wejście i którego filtru leży (albo połączenie) lub ew być może soft.Osobiście uważam że to HW i na początek wyeliminować tak prozaiczną przyczyne jak zabrudzone styki złącza i klawiatury.
    W tym przypadku jeśli pogrzałeś tylko filtry i zaczęło chodzić to jak już ktoś pisał trzeba je podnieś ,przeczyścić i postawić na miejsce.Może leżeć sam chip i to sprawdzasz bezproblemowo jak wylutowany.Które piny itd są na forum gdzieś ale jak nie znajdziesz to jeszcz raz umieszczę.
    Pozdrawiam...ftb
  • #11 2651752
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Mozesz podstawic takie same filterki z nokii 6310i.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z niedziałającymi klawiszami "OK" i "WRÓĆ" w telefonie Nokia 6600 może mieć podłoże sprzętowe lub programowe. Najczęściej przyczyną jest oprogramowanie (soft), jednak w niektórych przypadkach problem leży w układach scalonych odpowiedzialnych za klawiaturę. Zalecane jest podniesienie, wyczyszczenie i ponowne wlutowanie tych układów po wymianie kulek lutowniczych. Samo grzanie lub wgranie nowego softu często nie rozwiązuje problemu. Warto również sprawdzić i wyczyścić styki złącza klawiatury oraz rozważyć wymianę membrany klawiatury. Dla testów można użyć filtrów z modelu Nokia 6310i. Diagnostyka powinna obejmować pomiary napięć i połączeń, aby wykluczyć uszkodzenia sprzętowe przed wymianą komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA