logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sumator 8-bitowy wykonujący działania w kodzie U2

Webster85 28 Mar 2006 20:15 6913 6
REKLAMA
  • #1 2468443
    Webster85
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam taki problem mam na zadanie przedstawić na bramkach sumator 8-bitowy wykonujący działania w kodzie U2.Sumator wiem jak mniej więcej rozrysować (po przejrzeniu forum)ale niestety nie mam pojęcia jak zrobić żeby działał w U2.
    Z góry Dzięki za pomoc
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 2613547
    vahooz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ja zaprojektowałem 12- bitowy sumator/subtraktor, ale nie jestem pewnien czy to jest dobrze... sprawdź.
    Zamiast blokowego schematu sumatora wstaw jego realizację na bramkach - schemat jest dostępny na forum.

Pozdrawiam.
    Robert.
    Załączniki:
    • Sumator 8-bitowy wykonujący działania w kodzie U2 sum.JPG (44.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3329814
    mateooss
    Poziom 11  
    witam mam zadanie na zaliczenie, zbudować symulator 8-bitowego sumatora realizującego dodawanie i odejmowanie, projek ma być w excelu na bramkach logicznych.
    zaprojektowałem sumator dodający ale nie wiem jak (i czy wogóle da się) połączyć to z odejmowaniem, czy może trzeba robić oddzielny układ.

to co do tej pory zrobiłem zamieszczam poniżej.
    Załączniki:
    • sumator- Mateusz Szczypta.xls (61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3329827
    Konsul
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Odejmowanie to tak naprawdę dodawanie liczby przeciwnej. Dodawanie już masz, więc potrzebujesz wyznaczyć liczbę przeciwną do liczby odejmowanej. Tutaj masz dobry opis: http://www.i-lo.tarnow.pl/edu/inf/alg/num/pages/018.php . Następnie musisz dobudować blok, który będzie reagował na znak działania i w razie potrzeby wyznaczał liczbę przeciwną do drugiego argumentu tak by można było zawsze stosować dodawanie.
  • #5 3330103
    mateooss
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc.

czyli drugą liczbę muszę zamienić na ku2( do odwrotności dodać 1) a potem normalnie dodawać.

jak skończę to całe zadanie wrzucę , może się komuś przyda.

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

więc tak zrobiłem i działa :)
    tzn prawie jest jeden błąd jakiś, gdy wpiszesz liczby które powinny po odjęciu się być zapisana np. na 6 bitach to w polu przepełnienie wyskakuje wartość 1(prawda) a chyba nie powinno, wie ktoś może jak to skorygować program wrzucam niżej.
  • REKLAMA
  • #6 3332721
    ryborz
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    Dodawanie i odejmowanie da się zrealizować w jednym układzie. Trzeba zastosować odpowiedni kod np. uzupełnienie dwójkowe.
    Podaj maila na pw to Ci wyślę fragment skryptu.
  • #7 3418440
    zaluzje2
    Poziom 2  
    witam
    mateooss czy mogłbys wrzucic ten symulator 8bitowy, czy ten który wrzuciłes wyżej to juz ostateczna wersja??? jeżeli nie to przeslij jezeli mozesz dobrą wersje na maila - orzel1945(_at_)o2.pl

z góry dzięki
    narazie

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektowania 8-bitowego sumatora realizującego działania w kodzie uzupełnień do dwóch (U2) przy użyciu bramek logicznych. Problem polega na implementacji odejmowania jako dodawania liczby przeciwnej w kodzie U2, co wymaga zamiany drugiego argumentu na jego uzupełnienie dwójkowe (odwrotność bitowa plus 1). Wskazano, że można zrealizować dodawanie i odejmowanie w jednym układzie, stosując odpowiedni blok sterujący, który na podstawie sygnału wyboru operacji generuje liczbę przeciwną do odejmowanej. Przykładowe rozwiązania i schematy sumatorów na bramkach są dostępne na forum. Użytkownicy dzielili się także symulatorami i skryptami, które realizują tę funkcjonalność, choć pojawiły się problemy z wykrywaniem przepełnienia przy niektórych wartościach. Podkreślono, że odejmowanie w kodzie U2 sprowadza się do dodawania liczby uzupełnionej do dwóch, co jest kluczowe dla poprawnej realizacji sumatora/subtraktora 8-bitowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA