logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

3010 zmieniałem antenę na włączonym tunerze, tuner nie działa

oklaski 29 Mar 2006 17:01 1032 6
REKLAMA
  • #1 2471549
    oklaski
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,
    Zmienialem antene i niestety zrobilem to na wlaczonym tunerze. Od tego czasu nie moge zlapac sygnalu, tuner zostal sprawdzony na innej na 100% ustawionej antenie i tez nie dawal znaku zycia. Co moglo pasc?
    Pozdrowionka
  • REKLAMA
  • #2 2471564
    aaarekkk
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    wcale się nie uruchamia, czy nie odbiera programów?
  • REKLAMA
  • #3 2471582
    oklaski
    Poziom 11  
    Uruchamia sie, tylko nie ma sygnalu. Na poczatku myslalem ze to nie ustawiona antena.

Dodano po 1 [minuty]:

jeszcze uzupelniam: nie odbiera programow, w opcjach "wybierz satelite" gdzie mozna podgladac jakosc sygnalu trupia cisza
  • #4 2473312
    bloomoon
    Poziom 11  
    Niestety nie pamietam juz jaki uklad tam siedzi LBA cos tam czy jakos, napewno na L :) i na 99% to on polecial...
  • REKLAMA
  • #5 2473914
    oklaski
    Poziom 11  
    jestem kompletnym lakiem jesli chodzi o elektronike. Wymiana tego czegos jest oplacalna?
  • REKLAMA
  • #6 2473944
    NOVY74
    Poziom 19  
    Ocena: 31
    Oczywiście że jest opłacalna, ale ja nie sądzę że ten układ od razu poleciał. Szkoda że nie znasz się na elektronice, bo mógłbym pokierować cię w naprawie. Jeśli jednak zechcesz sam spróbować to pisz.
    Pozdrawiam!
  • #7 2475998
    oklaski
    Poziom 11  
    W zasadzie moj brat jest po elektronice na politechnice warszawskiej:) ale jest teraz daleko wiec moze sobie sam poradze. Mam miernik elektroniczny i sporo zapalu.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie anteny na włączonym tunerze model 3010, tuner przestał odbierać sygnał i nie wyświetla programów. Tuner uruchamia się, jednak w opcjach wyboru satelity brak jest sygnału i jakichkolwiek wskazań jakości. Podejrzewa się uszkodzenie układu LNB lub podobnego elementu zasilającego antenę satelitarną. Wymiana uszkodzonego układu jest opłacalna, a naprawa możliwa przy użyciu miernika elektronicznego i podstawowej wiedzy z elektroniki. Autor dysponuje pomocą osoby z wykształceniem elektronicznym, co może ułatwić diagnozę i naprawę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA