logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orion TV 3789f - jak ustawić fonię w trybie serwisowym?

Jozef54 30 Mar 2006 09:26 2570 7
REKLAMA
  • #1 2473938
    Jozef54
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam. Telewizor przywieziony z zachodu, uszkodzony tranzystor linii.
    Po wymianie działa. (Przyczyna uszkodzenia czasowo nieznana). Ale problem z fonią, próbowałem przestroić za pomocą foni równoległej nic, wstawienie Rymi , mocno zaszumiona. Sprawdzenie B/G 5,5Mhz też mocno zaszumiona (podanie 5,5MHz z magnetowidu). Podejrzewam że sprawę rozwiąże tryb serwisowy. Proszę o podanie sposobu dokonywania zmian w trybie serwisowym, jakie opcje (fonia). Ewentualnie wsad pamięci.TV na układach procesor PCM195C30ECF0098, STV2246H.
    Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2473966
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    Tryb serwisowy chyba nie rozwiąże problemu.Masz prawdopodobnie usterkę w torze fonii i dopóki system BG nie będzie działał poprawnie to i Rymi nie pomoże.
    Spróbuj podstawić filtry ceramiczne 5,5 Mhz w torze fonii.
  • REKLAMA
  • #3 2474000
    Jozef54
    Poziom 13  
    W tym TV brak filtrów, 5,5Mhz.
  • REKLAMA
  • #4 2474560
    k.k
    Spec od TV
    Ocena: 54
    Witam
    Może to odbiornik na rynek brytyjski. Zakres VHF jest?
    Wejście w tryb serwisowy: Vol. na min. Wejście – nacisnąć jednocześnie i przytrzymać „-VOL” na klawiaturze lokalnej i „6” na pilocie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2474943
    Jozef54
    Poziom 13  
    Też podejrzewałem że to na rynek brytyjski, ale VHF jest. W serwis weszłem wcześniej, ale chodzi o sposób dokonywania zmian.
    Pokazuje się INIT 01 00 i te wartości idzie zmieniać, ale w tryb wchodzę przy wyciszonej fonii, i nie wiadomo jakie to zmiany powoduje w fonii.
  • #6 4462859
    Maciuch1
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Idzie tą fonie zmienić w trybie ? Jeśli tak może ktoś wie jak to ustawić
  • #7 7482710
    bekier
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    Będę wdzięczny za podanie zmian w opcjach. Wiem jak wejść w serv mode, ale nikt tu nie napisał którą opcję i jak zmienić aby chodził też na DK. Wszyscy mają to na PW.
    Grzes
  • #8 7482886
    bekier
    Poziom 19  
    Ocena: 60
    No prawie dobrze, ale teraz mam tylko DK a BG przestała działać.
    Czy można temu zaradzić?
    TV jest mono - bez nicam-u

Grzes

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Orion TV 3789f po wymianie uszkodzonego tranzystora linii nadal ma problemy z fonią. Próby strojenia fonią równoległą i podawanie sygnału 5,5 MHz z magnetowidu skutkują silnym szumem. W urządzeniu brak filtrów ceramicznych 5,5 MHz, co może wpływać na jakość dźwięku. Podejrzewa się, że problem leży w torze fonii, a tryb serwisowy może pomóc w jego rozwiązaniu. Wejście do trybu serwisowego odbywa się przez jednoczesne przytrzymanie przycisku "-VOL" na panelu lokalnym i "6" na pilocie przy wyciszonej fonii. W trybie serwisowym pojawia się ekran INIT 01 00, jednak brak jest jasnych instrukcji, które opcje i wartości należy zmieniać, aby poprawić działanie fonii, zwłaszcza dla systemów DK i BG. Telewizor jest mono, bez systemu NICAM. Użytkownicy zgłaszają, że zmiany w trybie serwisowym mogą powodować działanie tylko jednego systemu fonii (np. DK), a drugi przestaje działać. Wskazano, że bez prawidłowego działania systemu BG i filtrów ceramicznych problem z szumem nie zostanie rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA