logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczne czyszczenie podzespołów komputerowych pędzelkiem - porady i ryzyko

ajfik 22 Maj 2003 10:58 12827 26
REKLAMA
  • #1 222773
    ajfik
    Poziom 12  
    Witam
    Często mam styczność z podzespołami komputerowymi pokrytymi grubą warstwą kurzu. Wydmuchiwanie i odkurzanie do końca nie załatwia sprawy i najlepiej byłoby użyć pędzelka.
    I stąd moje pytanie
    Czy grzebanie się pędzelkiem w kartach czy płycie głównej nie uszkodzi elementów?
    Czy nie powstają w tym momencie jakiieś ładunki elektrostatyczne mogące uszkodzić sprzęt?
    A może są jakieś specjalne pędzelki do tego celu?
  • REKLAMA
  • #2 222782
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Z pewnością czyszczenie pędzelkiem, ni powinno negatywnie wpłynąć na podzespoły. Jeśl masz uziemiony komputer, to wszystkie ładunki elektrostatyczne z komputera spływają do "ziemi" no bynajmniej teoretycznie.
    No i wszystko powinieneś robić oczywiście na wyłączonym komputerze.
  • #3 222792
    ajfik
    Poziom 12  
    No dobra, ale jak trzymam kartę w jednym ręku a drugą ręką pędzluje po karcie to chyba z uziemienia nici.
  • REKLAMA
  • #4 222799
    wardowski
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witaj,
    nie martw sie - ceny leca w dół ;-)))
    a tak serio - no minimum ostrożności nie zawadzi, ale zasadniczo nie powinno nic paść
  • #5 222827
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Lepiej kpuć w sklepie elektronicznym spręzone powietrze za kilka zł i mieć pewneość że się nic nie stanie.
  • #6 222842
    bahet
    Poziom 23  
    Ocena: 42
    Nic nie powinno się stać. Ja robię tak od lat i nigdy jeszcze nie zdazyło się nic złego. Także czyść pędzlkiem do woli!
  • #7 222853
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Właśnie cały czas jest mowa o ładunkach elektrostatycznych itp. Ja też czyszcze różnymi rodzajami (odkurzacz, ścierka, pędzelki itp) i jeszcze się nie spotkałem z takim czymś żeby coś się uszkodziło.
  • #8 222884
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Odradzam używanie pędzelka. W ten sposob pozbawiłem pamięci moją kartę graficzną. Pozostaje sprężone powietrze, jak radzi Krzysi0.
  • #9 222903
    djlexus
    Poziom 22  
    No jeszcze jest jedno wyjście, można w sklepie elektronicznym, za parę zł kupić opaskę antystatyczną, cy jakoś tak :) no poprostu nas uziemiającą. Podłączamy ją np. do hmmm, futryny, ale chyba najlepiej do bolca uziemiającego w gniazdku, no i możemy wtedy grzebać bez obawy, nawet we włączonym komputerze czy innym sprzęcie elektronicznym.
  • #10 222934
    Gall
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ja tam używam pędzelka - ale na jedno zwracam uwagę - pędzelek z naturalnym włosiem - żaden plastik. Póki co problemów nie miałem. A sprężone powietrze sprężonym powietrzem, ale po sprężonym powietrzy i tak zostaje warstewka kurzu, który się przylepił i właśnie pędzelkiem najlepiej mi się go usuwa. W końcu szmatki wszelkiej maści zadzierają się na nóżkach od scalaków :p
  • #11 223071
    gzresiek
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    Można uziemić też opaskę aluminiową która trzyma włoski pędzelka, podłączyć do uziemionej obudowy kompa. W Twoim przypadku to najlepiej przed pędzelkowaniem położyć płytkę na folii aluminiowej tak żeby jak najwięcej punktów lutowniczych było zwartych przez tą folię. Idealnie by było żeby wszystkie końcówki scalaków były z sobą połączone, ale przy SMD to nierealne. :?
  • REKLAMA
  • #12 223118
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    Powiedz jeszcze że bios i bateria do niego najlepiej jakby miała wszystkie nóżki zwarte.
  • #13 223147
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    Ja swoj komp regularnie odkurzam odkurzaczem oczywiscie na wylaczonym zasilaniu :)) 5 minut i czysciutki od 2 lat nic mu sie nie stalo :)) jest czysciutki no i obieg powietrza wewnatrz lepszy otwory went nie sa zalepione kurzem, plusem u mnie jest ze brak palaczy wiec ze smoly nie musze czyscic a widzialem juz niesle zasmarowane kompy, i sie ludzie pozniej dziwia ze cd-rom chodzi tylko rok, kolejny powod rzucenia palenia heheh
  • #14 223267
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Ryzyko uszkodzenia karty przy czyszczeniu pędzelkiem na pewno nie jest większe od ryzyka uszkodzenia przy trzymaniu jej w ręku. Choć ja też używam miękkiego pędzelka z włosia, takiego do artystycznych farb olejnych. Może są jakieś pędzelki ESD?
    :arrow: kss213 - racja. Osad z papierochów bardzo ładnie osiada na soczewkach w CD. Znam to z autopsji.
  • #15 223432
    Pawel Zalecki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Polecam specjalistyczne pedzelki z wlosia borsuczego (trudno kupic!!!) sluzace pierwotnie do czyszczenia optyki fotograficznej lub inne pedzle foto z miekkiego wlosia naturalnego
  • #16 223469
    pc486
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Ja uwazam ze najlepszy jest odkurzacz, ale jezeli bedziesz sie ostroznie poslugiwal pedzelkiem to tez powinienes sobie poradzic :). Zdecydowanie odradzam szczotke druciana :|
  • REKLAMA
  • #17 223529
    djlexus
    Poziom 22  
    Ja wogóle nie wiem po co ta dyskusja, jak jest dobrze uziemiony sprzęt ko nic nie ma prawa się stać, a jak trzymasz podzespół w rękach i przecierasz pędzelkiem to chyba nie wykonuje się 100 potarć na sekundę. Przy delikanym odkurzaniu to co za ładunki się wytważają.
    no ludzie...
  • #18 224672
    usurus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Bardzo wiele zależy od temperatury powietrza, przy ujemnych wartościach w powietrzu jest bardzo mało wilgoci, która normalnie ułatwia przepływ ładunków. Każdy z was doświadczył zimą nieprzyjemnego uczucia, kiedy wszystko "kopie". Szczególnie wtedy należy uważać z elektrostatyką.
    Pędzelek oczywiście może być, ale wyłącznie z naturalnego włosia. Ja preferuje włos koński - jest sztywny i doskonale usuwa kurz i swobodnie wsuwa się w szczeliny. Swojego kompa czyszcze nim regularnie i nic nie uszkodziłem.
  • #19 224754
    Alarmus
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    oldboy napisał:
    Odradzam używanie pędzelka. W ten sposob pozbawiłem pamięci moją kartę graficzną. Pozostaje sprężone powietrze, jak radzi Krzysi0.

Teoretycznie tak, może paść elektronika.
    Ja odkurzam pędzelkiem i na tyle razy powtarzałem tę czynność, że kupując sprężone powietrze już niejednokrotnie przewyższyłoby to koszt karty graficznej średniej klasy. :)
    Jaki mam pędzel ? Żaden z włosia końskiego czy Borsuczego (nie popadajmy w przesadę!
    Zwykły malarski pędzelek o akuratniej sztywności.
    Pomyślę, może wałkiem malarskim lepiej :)
  • #20 224859
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Pędzelki sa OK ja uzywam pędzla do golenia.
  • #21 224868
    djlexus
    Poziom 22  
    Ludzie to jest jakaś paranoja heheh co szkodzi pędzelkie pojeździś sobie po płycie czy grafie. One też lubią jak się je delikatnie popieści, nie tylko one nas muszą pieścić. heheh
  • #22 224960
    Krzysi0
    Tyle że pędzelkami ze slotów brudu się nie wyczyści a sprężonym powietrzem tak.
  • #23 224987
    UncleFester
    Poziom 12  
    Wiatm

A ja używam zwykłego płaskiego pędzelka i ... kompresora 2 - 6 atm. Od 5 lat każdy komputer który dostaję do naprawy (a jest tego sporo), zanim trafi na stół jest dokładnie "wydmuchiwany" i nigdy nie było problemów.

UncleFester
  • #24 225409
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    A ja czyszcze odkurzaczem :) Wystarczy zmienić worek i pięknie ciągnie :) Raz mi wsysło kabelek od karty dźwiękowej :D
  • #25 225827
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Krzysi0
    Nie martw sie o sloty (wł gniazda złączy krawędziowych) bo brudza sie głównie powierzchnie równolegle do podłogi.
    :)
  • #26 225910
    Krzysi0
    CKsrv napisał:
    Krzysi0
    Nie martw sie o sloty (wł gniazda złączy krawędziowych) bo brudza sie głównie powierzchnie równolegle do podłogi.
    :)

No nie dokońca tylko z wierzchu. Do środka kurz się też dostaje ale dość mało. Kiedyś w pośpiechu karte sieciową włożyłem z całym syfem który był na slocie no i się męczyłem z pół godziny żeby ją zainstalować a wystarczyło tylko wyczyścić :)
  • #27 225913
    michalk2
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    djlexus napisał:
    No jeszcze jest jedno wyjście, można w sklepie elektronicznym, za parę zł kupić opaskę antystatyczną, cy jakoś tak :) no poprostu nas uziemiającą. Podłączamy ją np. do hmmm, futryny, ale chyba najlepiej do bolca uziemiającego w gniazdku, no i możemy wtedy grzebać bez obawy, nawet we włączonym komputerze czy innym sprzęcie elektronicznym.

tak tylko byle bolca uziemniającego nie pomylić z fazowym! ;)

Podsumowanie tematu

✨ Czyszczenie podzespołów komputerowych pędzelkiem jest powszechnie uważane za bezpieczne, pod warunkiem zachowania podstawowych zasad ostrożności, takich jak wyłączenie zasilania i uziemienie sprzętu. Ryzyko uszkodzenia elementów elektronicznych przez ładunki elektrostatyczne jest niskie, zwłaszcza gdy stosuje się opaski antystatyczne lub uziemienie obudowy. Zaleca się używanie pędzelków z naturalnego włosia, np. końskiego lub borsuczego, które skutecznie usuwają kurz bez ryzyka zarysowań czy uszkodzeń. Sprężone powietrze jest polecane jako uzupełnienie czyszczenia, szczególnie do trudno dostępnych miejsc, jednak po nim często pozostaje warstwa kurzu, którą najlepiej usunąć pędzelkiem. Odradza się stosowanie pędzli z włosiem syntetycznym lub szczotek drucianych. Czynniki takie jak niska wilgotność powietrza i temperatura wpływają na ryzyko elektrostatyki, dlatego w warunkach zimowych należy zachować większą ostrożność. Dodatkowo, przed czyszczeniem można położyć płytkę na folii aluminiowej, aby zminimalizować ryzyko wyładowań. Odkurzacz na wyłączonym zasilaniu jest również skuteczną metodą usuwania kurzu, choć istnieje ryzyko uszkodzenia przez wciągnięcie elementów. Ogólnie, delikatne czyszczenie pędzelkiem jest bezpieczne i efektywne, jeśli przestrzega się zasad antystatyki i stosuje odpowiednie narzędzia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA