logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto naprawiać kartę sieciową D-link DRN-32 po burzy?

ali128 22 Maj 2003 11:17 1646 5
REKLAMA
  • #1 222789
    ali128
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Karta sieciowa D-link DRN-32 po burzy na wyjsciu BNC - 0V na dobrej ok 9V na skrętce biega elegancko. Siec jest zbudowana na koncentryku, po burzy (wypięte zasilanie, ale koncentryk i his nie wypiete) plaeciały własnie karty na wyjsciach BNC i his na comie (hisa juz wymienili) - pozostaje kwestia kart - jest szansa naprawic czy juz sie rozgladac za nowymi?
  • REKLAMA
  • #2 222829
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    Witam
    Skoro jest to karta z Bnc to jest to zapewne jest ona 10Mbitowa.Miałem taki przypadek ,że po burzy popadały karty z Bnc .We wszystkich palił się scalak na wyjściu (transciver).Jest on ciężki do dostania, dlatego zalecałbym kupić nowe karty (10Mbit chodzą po 10 zł).
  • REKLAMA
  • #3 222935
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    to moze byc rownie dobrze 10/100 ale ja taka kupilem za 5 zl na allegro.
  • REKLAMA
  • #4 223002
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    ali128 napisał:
    Karta sieciowa D-link DRN-32 po burzy na wyjsciu BNC - 0V na dobrej ok 9V na skrętce biega elegancko. Siec jest zbudowana na koncentryku, po burzy (wypięte zasilanie, ale koncentryk i his nie wypiete) plaeciały własnie karty na wyjsciach BNC i his na comie (hisa juz wymienili) - pozostaje kwestia kart - jest szansa naprawic czy juz sie rozgladac za nowymi?

-9V na BNC chmmm? ja tam kiedys podgladalem oscyloskopem co tam biega, to byly szpilki -2V , tylko w czasie kiedy ktoras karta nadawala w danej chwili .
    -9V to bylo zasilanie koncowki. W 3comach DP8392Nationala Sem. , czy cos takiego ,a w tandentach z tajwanu jakis myson MTD390?? .Na gieldzie dorwij jakas karte za 2-5zl ze zlomu i zmien ukladzik.Jesli to napewno on, ja akurat mialkem taki przypadek.
  • REKLAMA
  • #5 235091
    ali128
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Sorki ze odgrzebuje temat ale mam jeszcze jedno pytanko - czy jest jakas mozliwość sprawdzenia kart czy na złączu BNC nie jest uwalona? Miałem kilka kart od znajomych i wszystkie sie ladnie instalowały ale jedne po podpieciu kabla hulały a inne kicha :( I nie miałem nigdy pewności czy coś z konfiguracja czy walniete. Czy programy diagnostyczne (zazwyczaj dosowe) producentów kart wykryją taką usterke?
  • #6 235494
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    1.Oscyloskop i patrzysz czy podczas nadawania (np. pigujesz kogos) leca jakies szpileczki, trzeba dobrze ustawic podstawe czasu zeby je zobaczyc.
    2.Zakladasz do karty Trojnik BNC, na jedna strone trojnika terminator na druga LED super ,albo najlepiej hiper jasny.
    Taki ktory ma najmniejszy prad wystarczajacy do zapalenia.Zwykle ledy nie nadaja sie bo musi przeplywac przez niezbyt duzy prad!!.
    Anoda na mase,bo szpilki sa ujemne ,czyli sciecie leda(katoda)do goracej zyly-srodek BNC .

Podczas pingowania kogos komputer powtarza zapytanie 3x wiec ledzik powinien 3x leciutko!! zamigac.
    Terminator byc musi bo uklady wykrywaja czy kabel(terminator) jest podpiety, jesli go nie ma uklad nie nadaje.

Na wejsciu koncowek nadawczych jest tez zazwyczaj jakas diodka, warto tez ja zawsze sprawdzic.
    Najczesciej stosowane koncowki to :
    DP8392 National Semiconductors- b. dobre stosuje je m.in. 3com
    MTD392 Myson-w Geniusach i pochodnych na realtekach (poszukuje pdf-a jakby ktos mial)
    Oba jakos zamienne nie sa ,bo cos mi genius nie dzialal na nationalu.
REKLAMA