logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3330 - brak zasięgu i reset po upadku w śnieg, co sprawdzić?

DUD3K 30 Mar 2006 18:44 1634 13
REKLAMA
  • #1 2475725
    DUD3K
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    WITAM

zdaje sobie sprawe ze takie tematy byly juz na elektrodzie (i sa) zwlaszcza o nokii 3310 ale dyskusja tam przebiegala raczej w fachowy sposob ...skrotami, a ja sie w tej dziedzinie nie orientuje. zrozumialem tylko ze moze pomoc kapiel plytki glownej w denaturacie...

moja nokia wlacza sie i przy probie zalogowania sie do sieci (jakies 4-10 sek po logo - gdzie juz powinna byc zalogowana) restartuje sie bez prosby o haslo... przyznam ze przeleciala ona pare metrow ladujac w sniegu ;] mysle czy to moze wilgoc... jakis tydzien po zajsciu dzialala ze sporadycznymi resetami... teraz juz nic... grzalem ja na kaloryferze, rozbieralem, czyscilem zlacza na plytce i nic ;/

przy softach nic nie bylo grzebane - oryginal
    co robic po kolei? karta sim - ok (sprawdzone)
    mam lekko ponad przecietne pojecie o elektronice :P

pozdrawiam
    dud3k
  • REKLAMA
  • #2 2475836
    halinka1125
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Sprobuj cos takiego:
    Podlacz ladowarke na wylaczonym tel.
    Poczekaj kilka minut
    Sprobuj uruchomic
    Jesli przy logowanie do sieci przebiegnie poprawnie wymien baterie i powinno byc OK.
    (Nie jestem pewien czy dobrze zrozumialem twoj "reset")
    Pozdrawiam
  • #3 2475847
    DUD3K
    Poziom 19  
    bateria w pelni naladowana
    bez ladowarki, z ladowarka to samo
    NIE resetuje sie przy napisie "wloz karte sim"
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 2544930
    DUD3K
    Poziom 19  
    witam
    mam njusy

wlacyzlem fona po dlugiej przerwie (miesiac) i uruchomil sie poprawnie !! :|:| zlapal siec i wszystko ok... odebralem dwa sms, odczytalem iiii stracil zasieg po czym reset...... cos zasugerujecie ?
    pomozcie !!!!!!!! ;)

pozdrawiam
    dud3k
  • REKLAMA
  • #7 2544959
    DUD3K
    Poziom 19  
    czyli wszystko to czego ja nie moge zrobic sam ;/
    a tu problem... bo za takie rzeczy to ja zaplace z polowe wartosci telefonu...
  • #8 2545060
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    No niestety, nie zawsze młotek i przecinak wystarczy. Czasami trzeba dać zarobić pare złociszy komuś kto zainwestował w sprzęt i wiedze i ma gromadkę dzieci do wyżywienia. :D
  • #9 2545138
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2546580
    Jacck
    Poziom 26  
    Ocena: 103
    wg mnie albo pada bateria, albo końcówka mocy (robi zwarcie).
  • #11 2547190
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 2596340
    DUD3K
    Poziom 19  
    jak moze byc wina baterii skoro na ladowarce jest to samo ?

wykapalem plytke i zlacze bateri i sima w denaturacie (czy zabilem go tym?) i zero reakcji, nie chce sie wlaczyc... czy to moze musze jeszcze poczekac az dokladnie wyschnie ?

Dodano po 36 [minuty]:

ok wlaczyla sie... resety dalej
  • #13 2596700
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 115
    Chlopie nie kombinuj bo i tak nic nie zrobisz. Kompanie a potem porzadne grzanko i nic wiecej! Albo gdzies ma wilgoc albo zimne luty lub grzybki rosna pod BGA ;) Po co zasmiecac forum??
  • #14 2612441
    DUD3K
    Poziom 19  
    chcialbym zauwazyc ze wczesniej sie dologowywala
    teraz sie wogole ani na chwile zalogowac nie chce
    tydzien po pierwszym resecie udawalo mi sie jeszcze smsa odebrac

moze ktos chce kupic takie cos do naprawy ?
    ma biale diody...
    pozdrawiam
    dud3k

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 3330 po upadku w śnieg doświadcza problemów z zasięgiem i resetuje się podczas próby logowania do sieci, około 4-10 sekund po wyświetleniu logo. Telefon nie prosi o kod PIN i restartuje się bez ostrzeżenia. Użytkownik próbował suszyć urządzenie na kaloryferze, czyścić złącza na płytce oraz sprawdził kartę SIM i baterię (w pełni naładowaną). Zalecane próby obejmują podłączenie ładowarki przy wyłączonym telefonie, a następnie uruchomienie, jednak problem resetów utrzymuje się. Możliwe przyczyny to wilgoć wewnątrz telefonu, zimne luty, uszkodzenie końcówki mocy lub zwarcie na płycie głównej. Proponowane rozwiązania to kąpiel płytki głównej w denaturacie, suszenie gorącym powietrzem (hot air), a następnie reinstalacja oprogramowania (softu). Jednak czynności te wymagają specjalistycznego sprzętu i wiedzy serwisowej, co może być kosztowne w stosunku do wartości telefonu. Wskazano również, że problem może być poważniejszy, np. korozja lub uszkodzenia pod układami BGA. Po dłuższym czasie telefon czasowo poprawił działanie, ale problem z resetami i utratą zasięgu powrócił. Ostatecznie sugerowano oddanie telefonu do serwisu specjalistycznego, gdyż samodzielne naprawy są ograniczone ze względu na brak odpowiednich narzędzi i doświadczenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA