logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zapisane są ścieżki na płycie CD? Spiralnie czy sektorowo?

djlj24 20 Cze 2002 15:18 2790 9
REKLAMA
  • #1 20960
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Może zadam dziwne pytanie ale wczoraj mnie zaczęło intrygować. W gramofonie analogowym plyta ma rowek spiralny czytany od zewnątrz do środka. W CD czytanie jest od środka do zewnątrz ale czy ścieżki zapisane są spiralnie? Czy też zapis jest sektorowy jak na dyskietce (czyli ścieżki okrągłe)? Niby szczegól ale już kiedyś się nad tym zastanawiałem a w literaturze piszą o sposobie zapisu ale pomijają ten fakt.
  • REKLAMA
  • #2 20993
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Spiralny.
    Polecam serię artykułów na ten temat w SE.
  • REKLAMA
  • #3 21160
    djlj24
    Spec od car audio
    Dzięki. To wiele wyjaśnia :-).
  • #4 21473
    Osiem88
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Napisz czy masz jak się zapoznać z tą lekturą a jak nie to coś Ci zeskanuję.
  • #5 21681
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    A najlepsze jest to że prędkość liniowa odczytu jest stała. Wewnątrz płyty ok. 500obr/min, a na zewnątrz ok. 200obr/min.
    Tak swoją drogą to strasznie skomplikowali sposób zapisu, :) żeby pominąć straty danych w wyniku defektu nośnika.
    Kiedyś z ciekawości wziąłem gwoździa i rysnąłem ją chyba w 10 miejscach(linie od środka do zewnątrz) i CD odtwarzał płytę bez błędu.
    Ale też zarysowałem ją wzdłuż (0,5cm równolegle do linii zapisu) i CD się pogubił, z tym że to normalne. :D
  • REKLAMA
  • #6 21724
    djlj24
    Spec od car audio
    Nie mam tych SE bo akurat w nich nie było nic w mojej dziedzinie. A z tą korekcją to wiem, że tak jest bo nawet zaleca się czyszczenie płyty radialnie a nie wzdłuż scieżek.
  • #7 22243
    mdcs
    Ocena: 45
    ...stwierdzenie, że CD zarysowany gwoździem się "odtwarza bezbłędnie" jest nieścisłością. Dane, które zostały "pod rysą" nie są możliwe do odczytania, ale płyta gra normalnie, bo w miejscu brakujących danych zostały wstawione inne dostarczone przez układy korekcji błędów i interpolacji. Rzadko kto wie, że porysowana płyta, pomimo, że gra niby normalnie, jest źródłem gorszej jakości dźwięku niż płyta nowa. Dlatego o płyty CD należy dbać tak jak o winyle :) Co do popromieniowej ryski, to każdy CD się zgubi, i to nie z powodu niemożności odtworzenia tak długiego łąńcucha danych lecz z utraty możliwości śledzenia ścieżki. Dlatego takie popromieniowe rysy są najgroźniejsze dla CD i mogą wyprowadzić niejeden odtwarzacz "w pole"...na którym rośnie zupełnie inna piosenka :)
  • #8 22261
    Wojtek27
    Ocena: 54
    Z tą jakością to nie byłbym tak do końca pewien.
  • REKLAMA
  • #9 22333
    mdcs
    Ocena: 45
    ...co do jakości to jest tak na pewno, tyle tylko, że różnice częśto są nieodczuwalne. Audiofile jednak o tym wiedzą. To wynika z zasady działania korekcji błędów i mogę to poprzeć dł€ższym wywodem:) Zresztą dysponuję poważnym artykułem na ten temat... pozdrawiam...
  • #10 24359
    mcclaud
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Sciezki sa zapisane spiralnie, tak jak w tradycyjnej plycie winylowej. Specjalny uklad w polaczeniu z odbiorcza dioda kwadrantowa sledzi sciezke i dostosowuje ogniskowa za pomoca serwomechanizmow w glowicy. Calosc dzieje sie automatycznie i nie wymaga sterowania progtamowego.
    Jak chcesz wiedziec, jak to jest (ze szczegolami) to napisz: mcclaud(_at_)wp.pl

Podsumowanie tematu

✨ Ścieżki na płycie CD są zapisane spiralnie, podobnie jak na tradycyjnej płycie winylowej, jednak odczyt odbywa się od środka do zewnątrz. Odczyt charakteryzuje się stałą prędkością liniową, co powoduje zmienną prędkość obrotową – około 500 obr./min przy wewnętrznej krawędzi i 200 obr./min na zewnątrz. Specjalne układy wraz z diodą kwadrantową śledzą spiralną ścieżkę i automatycznie regulują ogniskową lasera za pomocą serwomechanizmów. Zapis sektorowy, jak na dyskietkach, nie występuje. System korekcji błędów i interpolacji pozwala na odtwarzanie danych nawet przy drobnych uszkodzeniach powierzchni, jednak rysy popromieniowe (prostopadłe do ścieżek) mogą powodować utratę śledzenia ścieżki i błędy odczytu. Uszkodzenia radialne (wzdłuż ścieżek) są mniej szkodliwe. Pomimo działania korekcji błędów, porysowane płyty mogą generować gorszą jakość dźwięku, co jest zauważalne zwłaszcza przez audiofilów.
REKLAMA