logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować router PENTAGRAM CERBERUS WiFi do PPPoE?

kadzia 01 Kwi 2006 08:02 2317 9
  • #1 2480923
    kadzia
    Poziom 11  
    Mam internet radiowy.Moja instalacja to antenka zewnętrzna połączona do AP Edimax EW-7209APG. Do tego AP podłączony jest ruter PENTAGRAM CERBERUS WiFi. Do tej pory administrator udostępniał połączenie typu Fixed-IP i nie było żadnego problemu dzieliłem łącze na dwa komputery i wszystko było OK. Teraz mój administrator przeszedł na PPPoe i nie mogę uzyskać połączenia przez ruter. Mój ruter posiada typ połączenia Dial-Up xDSL(PPPoE) w którym wpisałem mój login i hasło jednak nie może nawiązać połączenia. Jeszcze dodam że jeżeli podepnę kabel z AP do komputera i skonfiguruje w komputerze połączenie PPPoe to wszystko działa.
    Proszę o radę co jeszcze zmienić by to działało. Z góry wielkie DZIĘKI!
    Jacek
  • #2 2481157
    West5
    Poziom 15  
    Nie znam tego rutera ale PPPoE oprócz nazwy i hasła usera potrzebuje jeszcze adresu IP
    Więc w zależności od tego czy masz IP nadawanie automatycznie czy statycznie to tak musisz skonfigurować ruter
  • #3 2481204
    kadzia
    Poziom 11  
    Próbuje wszystkiego i nic nie wychodzi
  • #4 2481340
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 544
    Twój router pracuje więc w trybie AP Client. Nie znam dokładnie tego urządzenia, ale wydaje mi się, że PPPoE nie bedzie na nim działać poprawnie w tym trybie. Opcja ta jest dedykowana do połączeń kablowych PPPoE.
  • #5 2481394
    kadzia
    Poziom 11  
    A jaki ruter by to obsługiwał. Albo jakie inne rozwiązanie zastosować

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

Doradźcie jeszcze coś !!!
  • #6 2483246
    West5
    Poziom 15  
    O ile się nie mylę D-Link DI 604 na obsługę PPPoE którą moza skonfigurować w różnoraki sposób a na 100% nie jestem pewien czy spełni on twoje oczekiwania
  • #7 2484313
    kadzia
    Poziom 11  
    Mi się wydaje że z tym routerem nie można łączyć się bezprzewodowo, a ja mam laptopa i dlatego zależy mi na bezprzewodowym połączeniu.
  • #8 2485407
    West5
    Poziom 15  
    Z komunikacją bezprzewodową nie będzie problemu zawsze można dorzucić jakiegoś Ap na D-Link 900Ap lub coś podobnego
  • #9 2485685
    jaku
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ja mam PPPoE na Dlinku AP-900+ w trybie client i wszystko śmiga.
  • #10 2486895
    West5
    Poziom 15  
    Ale DWL 900AP to nie ruter a zdaje się ze kolega w swoim pierwszym poście wspominał o ruterku obsługującym PPPoE

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada internet radiowy z anteną zewnętrzną podłączoną do AP Edimax EW-7209APG, a następnie do routera PENTAGRAM CERBERUS WiFi. Dotychczas korzystał z połączenia Fixed-IP, które działało poprawnie, jednak po przejściu administratora na PPPoE nie może nawiązać połączenia przez router. Router posiada opcję Dial-Up xDSL (PPPoE), gdzie wpisano login i hasło, ale połączenie nie działa. Połączenie PPPoE działa bezpośrednio na komputerze podłączonym do AP. W odpowiedziach zasugerowano, że PPPoE wymaga dodatkowej konfiguracji adresu IP (statycznego lub dynamicznego) oraz że tryb pracy routera jako AP Client może uniemożliwiać poprawne działanie PPPoE, które jest dedykowane do połączeń kablowych. Zaproponowano rozważenie innych routerów obsługujących PPPoE, np. D-Link DI 604, jednak z zastrzeżeniem, że może nie spełnić wszystkich oczekiwań. Wskazano także, że PENTAGRAM CERBERUS WiFi może nie obsługiwać bezprzewodowego łączenia się z PPPoE, co jest istotne dla użytkownika korzystającego z laptopa. Jako rozwiązanie alternatywne podano użycie dodatkowego AP, np. D-Link 900AP lub Dlink AP-900+ w trybie client, które poprawnie obsługują PPPoE i komunikację bezprzewodową. Zwrócono uwagę, że DWL 900AP to nie router, lecz punkt dostępowy, co ma znaczenie przy konfiguracji sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA