logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KX-TDA30 - programowanie centrali. Jak wgrać zapowiedzi?

polewczak 03 Kwi 2006 10:03 3590 8
REKLAMA
  • #1 2487831
    polewczak
    Poziom 11  
    Witam
    Mam problem z właściwym zaprogramowaniem centrali TDA30. Wiele rzeczy już działa, ale nie mogę wgrać zapowiedzi (DISA działa, ale na tle ciszy), nie mogę rozgryźć również utworzenia grup ab_wewn i rozdziału dla nich połączeń przychodzących. Cab ma 8 linii miejskich analogowych i 20 wewnętrznych (106-124 oraz konsola na 101). Karta DISA jest na 2 zapowiedzi.

Proszę o pomoc w powyższej sprawie (instrukcję mam tylko w języku angielskim, a do tej pory miałem do czynienia tylko z centralkami "polskojęzycznymi", posiadam również aplikację do współpracy Cab z PC - również anglojęzyczną)
  • REKLAMA
  • #2 2488890
    krzynio
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Nagrywać zapowiedź w karcie DISA może tylko OPERATOR i musi mieć odpowiednie uprawnienia nadane w Class of service (COS).

K.
  • REKLAMA
  • #3 2493422
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Czy centralka programowana jest z komputera czy telefonu.
    Programowanie tej centralki z telefonu mija się z celem i pomoc w tym przypadku byłaby zbyt skomplikowana.
    Zapowiedż nagrywamy z wewnętrznego który ma uprawnienia menadżera nie operatora jak dobrze pamiętam to wybieramy *3611 i nagrywamy pierwszą zapowiedż odsłuch to *3621.
  • REKLAMA
  • #4 2494366
    Grzechu L.
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Programowanie centralki, zwłaszcza jeśli chodzi o grupy abonentów jest mocno skomplikowane.
    Napisz skąd jesteś, może uda się jakoś inaczej ci pomóc.
  • #5 2496069
    MacKR
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Aby nagrać komunikat muszą być przypisane numery dla komunikatów (standardowo 501, 502, ...) i nagrywanie odbywa się z aparatu operatora kodem:*36 1 501, a odsłuchanie *36 2 501
    [/u]
  • REKLAMA
  • #6 2500756
    polewczak
    Poziom 11  
    Do programowania używam laptopa... i czy z laptopa można wgrać gotowy plik z zapowiedzią? Jeżeli tak - to w jaki sposób i jakie rozszerzenie ma mieć ten plik?

Jestem z woj. warm-maz (Braniewo - Pieniężno - Orneta - Olsztyn)
    Pozdrawiam
  • #7 2500842
    jacekc3
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Zapowiedż nagrywamy tylko z telefonu .
  • #8 2502135
    MacKR
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Zapowiedź można nagrać z telefonu, lub z zewnetrznego źródła dźwięku podłączonego do wejścia audio centrali (port: MOH)
  • #9 2668434
    M___
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Kod *36 1 "numer komunikatu"
    Disa jest na 32 komunikaty a nie 2.
    Aparat musi mieć uprawnienie nadane w COS.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem programowania centrali Panasonic KX-TDA30, w szczególności wgrywania zapowiedzi (DISA) oraz tworzenia grup abonentów i rozdziału połączeń przychodzących. Zapowiedzi nagrywa się wyłącznie z telefonu wewnętrznego posiadającego odpowiednie uprawnienia nadane w Class of Service (COS), zwykle menadżera lub operatora. Standardowe kody do nagrywania i odsłuchiwania komunikatów to *3611 i *3621 lub *36 1 numer_komunikatu i *36 2 numer_komunikatu, gdzie numery komunikatów są przypisane (np. 501, 502). Centrala obsługuje do 32 komunikatów DISA, a karta DISA może mieć więcej niż 2 zapowiedzi. Alternatywnie zapowiedzi można nagrać z zewnętrznego źródła dźwięku podłączonego do portu MOH (Music On Hold). Programowanie centrali z poziomu telefonu jest skomplikowane, dlatego zaleca się użycie aplikacji na komputer, jednak wgrywanie gotowych plików audio do centrali nie jest możliwe. Wskazano również, że konfiguracja grup abonentów i rozdział połączeń jest złożona i wymaga szczegółowej znajomości systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA