logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć hasło z dysku IDE 2,5 IBM760 – atapwd nie akceptuje poprawnego hasła

granacik 03 Kwi 2006 17:24 1868 5
REKLAMA
  • #1 2489080
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    witam mam dysk z laptopa ibm760 ktory mial haslo na biosa i jak sie okazalo tez na dysk haslo juz znam (laptop ulegl uszkodzeniu ) czy jest jakas mozliwosc sciagniecia tego hasla (mam przejsciowke 2,5 ->3,5") mhdd niewidzi dysku jedynie atapwd ale za to po wpisaniu haslo wyskauje ze jest niepoprawne
  • REKLAMA
  • #2 2489124
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Możliwość odbezpieczenia dysku jest uzależniona od jego modelu. Nie każdy dysk da się odblokować bez jego demontażu, lub specjalistycznego sprzętu.
  • REKLAMA
  • #3 2489197
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    a co daje mozliwośc taka:

diskutil /PermUnlock 0

ψ
  • REKLAMA
  • #4 2489825
    granacik
    Poziom 22  
    a gdyby tak kupic identycznego laptopa (elektronike) na alegri dosc tanio chodza podpiac dysk i ustawic takie samo haslo ew wgrac ta sama zawartosc eproma zawierajacego kod moze wtedy dalo by rade jakos ruszyc?

probowalem disk tool wywala mi Disk error - not locked czy jakos tak na wszelkich programach do diagnostyki wywala ze zahaslowany - w mhdd przy komendzie unlock wyskakuje fail a przy komendzie dispwd done (haslo na 100% znam wiec to nei to ) za dobrze na dyskach sie nieznam ale jak podpinam go do innego laptopa to chyba powinno sie pokazac menu do wpisania hasla ?
  • REKLAMA
  • #5 2490139
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    A więc jednak hasło jest znane. (Mam pewne trudności w czytaniu tekstu bez znaków przestankowych.)

Starsze modele IBM Thinkpad używają kodów klawiatury do kodowania znaków. Reszta hasła jest wypełniona zerami. Tak więc ATAPWD nie mógł pomóc, gdyż program ten korzysta ze znaków ASCII i hasło dopełnia spacjami.
  • #6 2521653
    granacik
    Poziom 22  
    niestety nieudalo mi sie odblokowac temat zamykam a dysk bedzie suzyl jako podstawka
REKLAMA