logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-J21MC - ciemny i zniekształcony obraz przy nagrywaniu, co sprawdzić?

Andrrew 03 Kwi 2006 18:25 1844 9
REKLAMA
  • #1 2489284
    Andrrew
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam. Wideo NV-J21MC odtwarza bez problemów, wszystkie jego funkcje działają prawidłowo. Problem jest tylko z nagrywaniem tzn. obraz nagrany jest, ale bardzo ciemny, kolory są, ale chyba gdzie niegdzie oszukane tzn. tam gdzie np. u góry znaczek oryginalnie powinien być żółty, po nagraniu jest niebieski. Po podaniu sygnału na wejście video, i podanie go z wyjścia video na telewizor, obraz już jest zmieniony (nie nagrywając jeszcze). Czyli magnetowid zmienia sygnał gdzieś chyba na wstępie i nagrywa prawidłowo bo już zmieniony ten sygnał. Tak mi się wydaje. Fonia jest nagrywana dobrze. Elektrolity w zasilaczu wymieniłem. Proszę o poradę co może być przyczyną tej usterki.
  • REKLAMA
  • #2 2491933
    pietran2
    Poziom 27  
    Ocena: 112
    Jeśli w VCR jest hybryda VEH14 to wylutuj ją i wymień wszystkie kondensatory elektrolityczne.Powinno pomóc.Pozdrawiam
  • #3 2545614
    Andrrew
    Poziom 12  
    Witam dziękuję za odpisanie na mój post, ale nie było mnie przez dłuższy czas w domu i dzisiaj dopiero zacząłem znowu naprawę. Otóż szukałem tej hybrydy i niestety nie ma jej lub ja nie widzę. Szukałem schematu do tego modelu wideo ale, również nie znalazłem. Dołączam zdjęcie płyty głównej owego modelu, może ktoś miał już taki problem i wskaże mniej więcej od której części zacząć naprawę.
    Załączniki:
    • Panasonic NV-J21MC - ciemny i zniekształcony obraz przy nagrywaniu, co sprawdzić? p_yta.jpg (105.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2553378
    pietran2
    Poziom 27  
    Ocena: 112
    Widać ją na pionowej płytce dekodera - obok czarnej linii opóźniającej.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2560973
    Andrrew
    Poziom 12  
    Witam.
    Niestety wymiana kondensatorów na hybrydzie nic nie dała, dalej ten sam problem. Przedstawiam na zdjęciu jak wygląda obraz (obraz jest rozjaśniony na telewizorze), może to bardziej komuś pomoże osądzić w czym może być jeszcze problem.
    Załączniki:
    • Panasonic NV-J21MC - ciemny i zniekształcony obraz przy nagrywaniu, co sprawdzić? obraz.jpg (48.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2561475
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Z widoku obrazu wynika, że poziom sygnału luminancji jest bardzo mały (praktycznie o okolicach zera). Nie mając schematu i oscyloskopu jedyne co można zrobić to odszukać na module HEAD AMP dwa rezystory nastawne opisane REC-Y i REC-C. Ten pierwszy ustala poziom luminancji ( już po przetworzeniu na hybrydzie), ten drugi poziom chrominancji. Można lekko ruszyć w prawo suwakiem REC-Y, po uprzednim zapamiętaniu jego pierwotnego położenia, i dokonać próbne nagranie. Jeżeli nie będzie żadnych zmian to oznacza, że jest usterka na hybrydzie.
  • #7 2561961
    Andrrew
    Poziom 12  
    Niestety nic zbytnio nie dała regulacja potencjometrem REC-Y. Chciałbym tylko dodać, że podając sygnał na wejście Video IN magnetowidu i podłączając pod telewizor wyjście Video OUT, już przy włączonym magnetowidzie (wcale nie musze nagrywać) jest taki zniekształcony obraz. Czyli sygnał wchodząc dobry na wejście wychodzi zły na wyjściu. Najprawdopodobniej rzeczywiście wina leży po stronie hybrydy. Czy ktoś wie gdzie można kupić tą hybrydę i ile może kosztować, czy raczej nie opłaca się tego naprawiać, ze względu na koszty. Jeśli ma ktoś jakąś jeszcze propozycję to proszę o radę. Pozdrawiam
  • #8 2562560
    hdo
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    W/g mnie masz "trafiony" uklad przełączajcy sygnał wideo pomiedzy tunerem a wejsciem VIDEO IN (sprawdz na plycie z gniazdami AV czy jest tam układ BA7604N)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2564079
    Andrrew
    Poziom 12  
    Witam Jest tam ten układzik. Wymienię go i dam znać czy coś pomogło.
    Pozdrawiam
  • #10 2645017
    Andrrew
    Poziom 12  
    Witam Strzał w dziesiątkę „HDO”. Po wymianie układu BA7604N wideo ładnie nagrywa. Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za pomoc. Temat zamykam. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z magnetowidem Panasonic NV-J21MC polegał na ciemnym i zniekształconym obrazie podczas nagrywania, mimo prawidłowego odtwarzania i nagrywania dźwięku. Obraz na wyjściu video był już zmieniony i zniekształcony przed nagraniem, co wskazywało na uszkodzenie sygnału wewnątrz urządzenia. Wstępne podejrzenia dotyczyły hybrydy VEH14 i kondensatorów elektrolitycznych, jednak ich wymiana nie rozwiązała problemu. Sugerowano regulację potencjometrów REC-Y i REC-C na module HEAD AMP, odpowiedzialnych za poziomy luminancji i chrominancji, lecz regulacja nie przyniosła efektu. Ostatecznie wskazano na uszkodzony układ scalony BA7604N, który przełącza sygnał video między tunerem a wejściem Video IN. Po wymianie układu BA7604N problem z nagrywaniem obrazu został rozwiązany, a wideo nagrywało się poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA