logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć+ drukarka - w jaki sposób ustalić IP dla drukarki?

Amigo201 05 Kwi 2006 12:01 3194 10
REKLAMA
  • #1 2495020
    Amigo201
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam
    Problem polega na tym: jest podłączonych kilka komputerów w sieci z win xp sp2 wszystkie adresy ip są poprzyznawane automatycznie a ja muszę podłączyć drukarkę sieciową w któerj muszę ręcznie przyznać adres ip itd.
    w jaki sposób mogę ustalic adres pod który zamierzam podłączyć urządzenie? Wolne jest gniazdo sieciowe pod które mam podłączyć urządzenie tylko niewiem jaki ma adres.
    Proszę speców od sieci o podpowiedx jak to ustalić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2495061
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Musisz nadać drukarce adres z tej samej podsieci i jeszcze było dobrze jakby w serwerze DHCP ten adres wyłączyć z puli przyznawanych (nie które serwery same wykrywają że adres jest już komuś przypisany, ale nie każdy).
  • REKLAMA
  • #3 2495843
    dwurazowy
    Poziom 22  
    Ocena: 12
    Sprawdź jaki zakres adresów przyznaje DHCP. Dla drukarki przeznacz adres spoza tego zakresu, a jeśli DHCP obsługuje całą podsieć, to drukarce przypisz dowolny adres z podsieci i tak jak pisał kolega elektryk ... wyłącz z puli przyznawanych ...
  • #4 2505728
    Amigo201
    Poziom 16  
    witam
    dzieki za podpowiedzi ale jestem zielony w tych sieciach i poproszę o podpowiedz bardziej szczegółowo gdzie mam to wyłączyc i jak dokładnie ustalic adres.
    Z góry dziękuję
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2506257
    jaroslawk
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Napisz jakie urządzenie nadaje adresy IP ?.
  • #6 2511612
    Amigo201
    Poziom 16  
    witam!
    w sieci znajduje sie około 20 komputerów i 2 switch'e poza tym jest zainstalowana neostrada i działa na wszystkich komputerach i jeden ze zwykłych komputerów jest serwerem.
    Niewiem w jaki sposób znależć jakie adresy są obsługiwane.
    Pozdrawiam
  • #7 2512744
    solcon
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    witaj
    na dowolnym komputerze który ma przydzielane IP z DHCP wchodzisz do wiersza poleceń i dajesz komendę
    ipconfig /all

zakładając że jest to sysetm oper. win2000/XP

w jednej z linijek będziesz miał

Server DHCP: xxx.xxx.xxx.xxx

gdzie x to numer IP urządzenia lub komputera który przdziela IP innym .
    teraz musisz znaleść który to fizycznie komputer czy router i w konfiguracji jego znaleść obszar który jest wykluczony z puli adresów przydzielanych.
    szukamy tego aby przydzielić taki adres którego nie przydzieli serwer aby nie było konfliktu że drukarka bedzie miała adres innego komputera.

jak zbierzesz info , opisz , to pociągne cię dalej

pozdrawiam
  • #8 2515430
    Amigo201
    Poziom 16  
    Witam
    Solcon dzięki za super instrukcję tylko jecszcze jedno pytanie w jaki sposób mam znaleźć ten obszar nieprzydzielany przez serwer jak byś mi podpowiedział to by było super
    Pozdrawiam i dzięki

Dodano po 33 [minuty]:

Witam ponownie
    jeszcze jedna sprawa
    Klient, któremu muszę to podłączyc znajduje się w znacznej odległości ode mnie i muszę znać cała instrukcję jak to podłączyć także solcon jak bys miał mozłiwosć opisac to tak jak do tej pory to bym był wdzięczny.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2516809
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Amigo201 napisał:
    Witam
    Solcon dzięki za super instrukcję tylko jecszcze jedno pytanie w jaki sposób mam znaleźć ten obszar nieprzydzielany przez serwer jak byś mi podpowiedział to by było super

To sprawdzisz w ustawieniach serwera DHCP na komputerze który udostępnia połączenie internetowe.

Cytat:

Witam ponownie
    jeszcze jedna sprawa
    Klient, któremu muszę to podłączyc znajduje się w znacznej odległości ode mnie i muszę znać cała instrukcję jak to podłączyć także solcon jak bys miał mozłiwosć opisac to tak jak do tej pory to bym był wdzięczny.
    Pozdrawiam

W ustawieniach drukarki wystarczy wpisać IP i maskę.
    Gdybyś podał konkretny model drukarki to dałoby się dokładniej to opisać.
  • #10 2520351
    Amigo201
    Poziom 16  
    Witam
    Drukarka do podłączenia to TOSHIBA DP 4580.
    Problem jest teraz nastepujący:
    Podłączyłem komputer do gniazda sieciowego gdzie miała stac drukarka i wczesniej udało mi sie ustalic ze adres przyznawany przez serwer to np 192.168.0.1. w drugim kompie w wierszu polecen wpisałem ping 192.168.0.1 i odpowiedz była natychmiastowa. Następnie podłączyłem pod te same gniazdo drukarę wpisałem jej adres, który wyswietlał mi wczesniej podstawiony komputer i równiez wpisałem ping 192.168.0.1 i zadnej odpowiedzi.
    Czy to moze oznaczac że drukarka moze miec uszkodzona karte sieciową czy nadal robie coś nie tak?
    Pozdrawiam
  • #11 2520378
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Amigo201 napisał:
    Witam
    Drukarka do podłączenia to TOSHIBA DP 4580.
    Problem jest teraz nastepujący:
    Podłączyłem komputer do gniazda sieciowego gdzie miała stac drukarka i wczesniej udało mi sie ustalic ze adres przyznawany przez serwer to np 192.168.0.1. w drugim kompie w wierszu polecen wpisałem ping 192.168.0.1 i odpowiedz była natychmiastowa. Następnie podłączyłem pod te same gniazdo drukarę wpisałem jej adres, który wyswietlał mi wczesniej podstawiony komputer i równiez wpisałem ping 192.168.0.1 i zadnej odpowiedzi.

Jeśli szybko to zrobiłeś to komputer z którego pingowałeś mógł jeszcze pamiętać MAC komputera powiązany z adresem 192.168.0.1.
    Nadaj drukarce np. 192.168.0.100 i sprawdź wtedy.

Cytat:

Czy to moze oznaczac że drukarka moze miec uszkodzona karte sieciową czy nadal robie coś nie tak?
    Pozdrawiam

Może być uszkodzona karta, może być np. karta Token Ring.
    Podaj jakie są oznaczenia w okolicy gniazda RJ-45.

Podsumowanie tematu

✨ W sieci z komputerami z systemem Windows XP SP2, gdzie adresy IP są przydzielane automatycznie przez serwer DHCP działający na jednym z komputerów, pojawił się problem z ręcznym przypisaniem adresu IP do drukarki sieciowej Toshiba DP 4580. Aby uniknąć konfliktów adresów, drukarce należy przypisać adres IP z tej samej podsieci, ale spoza zakresu przydzielanego przez DHCP. Zakres ten można ustalić, wykonując na komputerze polecenie "ipconfig /all" i odczytując adres serwera DHCP. Następnie w konfiguracji serwera DHCP (na komputerze pełniącym rolę serwera) należy wykluczyć z puli adresów ten, który zostanie przypisany drukarce. Po przypisaniu adresu IP i maski sieciowej do drukarki, należy sprawdzić łączność za pomocą polecenia ping. Jeśli drukarka nie odpowiada, może to oznaczać uszkodzenie karty sieciowej lub nieprawidłową konfigurację. Warto również zweryfikować typ i oznaczenia gniazda sieciowego (np. RJ-45).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA