logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić sygnalizator cofania z pomiarem odległości do przeszkody?

kubsztal_m 06 Kwi 2006 16:36 1589 8
REKLAMA
  • #1 2499783
    kubsztal_m
    Poziom 2  
    Potrzebuje sygnalizator cofania do samochodu, ale taki żeby pokazywał jaką mam odległość do przeszkody - czy ma ktoś taki schemat jak to zrobić ??? - bardzo proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2500156
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    A czy warto to robić samemu ? Może być kłopot ze zdobyciem czujników. Pełno tego np. na ALLEGRO.
  • REKLAMA
  • #3 2500303
    kubsztal_m
    Poziom 2  
    Ale ja potrzebuje schemat bo musze coś takiego zrobić do szkoły :)
  • REKLAMA
  • #4 2500382
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    a spróbuj dla demonstracji mikrofon wzmacniacz i głośnik.
    głosnik skierowany w tym samym kierunku co mikrofon.
    Przy niedużej odległosci od przeszkodu zachodzi sprzężenie akustyczne.
    masz dodatkowy efekt - pisk
  • #5 2500421
    kubsztal_m
    Poziom 2  
    ale mi chodzi o to żeby w tym sygnalizatorze był wyświetlacz który pokazuje jaka jest odległość do przeszkody a nie żeby mi wył w samochodzie
  • REKLAMA
  • #6 2501028
    staszeks
    Poziom 27  
    jeżeli juz to nie w samochodzie a na zewnątrz bo głośnik i mikrofon
    musiałyby być w zderzaku. Zresztą coś takiego tylko
    dodatkowo informuje cię o zbliżaniu się do przeszkody.
    Po drugie to wysokość dżwięku zależy od odległości,więc mierząc częstotliwość można okreslić odległość.
  • #7 2502710
    kubsztal_m
    Poziom 2  
    a ma ktoś taki schamat jak to zrobić ????
  • #8 2503152
    staszeks
    Poziom 27  
    a kiedyś miałem opis takiej zabawki,która miała nie zderzać się z przeszkodami.
    O ile pamiętam wzmacniacz na trzech tranzystorach.
    Głosnik i mikrofon to wkłady ze starej słuchawki telefonicznej
    wyposażone w stożki ukierunkowywujace fale głosową.
    Jeżeli znajdę to dołączę ale tego nie mogę zagwarantować.
  • #9 2504041
    zbigniew125
    Poziom 24  
    Ocena: 398
    Jak masz kasę ,to kiedyś widziałem w jednym aucie kamere na tyle ,a w środku monitor. I tak właściwie myśle o zrobieniu takiego ustrojstwa. A przydało by się do zaczepiania przyczepy. Może ktoś ma pomysła na wykonania czegoś takiego [tu chodzi o przystępną cenę ] Pozd.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy sygnalizatora cofania z pomiarem odległości do przeszkody, który wyświetlałby aktualną odległość na ekranie. Autor poszukuje schematu elektronicznego do realizacji projektu szkolnego. W odpowiedziach pojawiły się sugestie dotyczące wykorzystania mikrofonu i głośnika jako czujników ultradźwiękowych, gdzie sprzężenie akustyczne generuje sygnał dźwiękowy o częstotliwości zależnej od odległości do przeszkody. Jednak autor podkreślił, że potrzebuje wyświetlacza pokazującego odległość, a nie tylko sygnału dźwiękowego. Wskazano również trudności z umieszczeniem mikrofonu i głośnika w zderzaku samochodu oraz alternatywę w postaci gotowych rozwiązań dostępnych na rynku, np. na Allegro. Pojawiła się też wzmianka o systemie cofania z kamerą i monitorem jako bardziej zaawansowanym rozwiązaniu. Jeden z uczestników dyskusji wspomniał o prostym wzmacniaczu na trzech tranzystorach i wykorzystaniu elementów ze starej słuchawki telefonicznej do budowy czujnika akustycznego, jednak bez konkretnego schematu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA