logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel ca-42 i dku-5. Jaki kabel wybrać do Nokii 6020?

fala77 06 Kwi 2006 18:04 4230 7
REKLAMA
  • #1 2500089
    fala77
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    witam!!! mam nokie 6020 i chce sobie kupić kable USB do niej.zastanawiam się jaki kabel wybrać.ca-42 czy dku-5 do tego modelu.czym się różnią i który będzie lepszy do tego modelu nokii?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2500162
    fala77
    Poziom 10  
    wszystko jest fajnie napisane do czego służą,tylko czym one się różnią paza oznaczeniami i który będzie lepszy?
  • #4 2500313
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    A widzisz gdzieś tam wśród akcesoriów do Twojego modelu DKU-5 ?? Widocznie do Twojego aparatu pasuje tylko ten jeden (CA-42) i nie ma co kombinować, bo potem są posty typu "... komputer nie widzi telefonu, co robić ... " .
  • #5 2501097
    fala77
    Poziom 10  
    prosiłem tylko o radę,bo jak byś był w temacie to byś mi odpowiedział odrazu.pobierając pakiet PC Suite http://www.nokia.pl/nokia/pomoc/oprogramowanie/pcsuite/download/ wybiera się najpierw model telefonu a potem rodzaj kabla.tam właśnie jest napisane że oba te kable są kompatybilne z 6020 i teraz się zastanawiam który kupić (moje pytanie,powrót do pierwszego postu ) :)prosiłbym więc bez mędrkowania,bo mam taki a nie inny problem ale to nie powód żeby robić ze mnie głupka :) mam nadzieje że moja nadmiernie rozbudowana wypowiedź wszystko wyjaśnia :)jeśli ktoś może mi pomóc będę wdzięczny :)
  • REKLAMA
  • #6 2501880
    kszysek
    Poziom 18  
    Te kable niczym się nier różnią, poza nazwą.

Kiedys CA-42 to był po prostu kabel DKU-5.

Ale jesli nie wiesz jaki kupić to wybierz CA-42.
  • #7 2502017
    MaciejKa
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    No niestety jest pewna rożnica w sterownikach. Oczywiscie rozmawiamy o tanich kablach z Allegro, bo chyba malo kto jest chetny wydac 150 zeta na kabelek orginalny. Przerobilem ten temat wiele razy i do zabawy w zmiane dzownkow, tapet gier wystarczy dku-5. Natomiast mialem problem przy laczeniu sie z internetem przez telefon. Niby nawiazywal polaczenie, widzial modem itd ale polaczenia nie udawalo sie nawiazac. Dopiero CA-42 dziala w tej kwesti bez problemu.
    Jak chesz to pisz na priv, podam Ci sprzedawce ktory ma sprawdzone tanie CA-42 w cenie 17-18 zeta i ktore dzialaja bez problemu pod kazdym wzgledem.
  • REKLAMA
  • #8 2504864
    fala77
    Poziom 10  
    o taką odpowiedź mi chodziło.dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Do telefonu Nokia 6020 kompatybilne są kable USB CA-42 oraz DKU-5. Oficjalne akcesoria wskazują na kabel CA-42 jako dedykowany do tego modelu, jednak w praktyce oba kable są funkcjonalnie podobne i różnią się głównie nazwą. Kabel CA-42 jest w rzeczywistości nowszym oznaczeniem kabla DKU-5. Przy standardowych operacjach, takich jak transfer plików czy zmiana zawartości telefonu, wystarczy kabel DKU-5. Natomiast przy bardziej zaawansowanych zastosowaniach, np. łączeniu telefonu z internetem jako modem, lepiej sprawdza się kabel CA-42, który ma odpowiednie sterowniki i stabilniejszą współpracę z oprogramowaniem PC Suite. Wybór oryginalnego kabla jest kosztowny, dlatego popularne są tańsze zamienniki, które jednak mogą różnić się kompatybilnością i stabilnością działania. Zaleca się wybór kabla CA-42 dla pełnej funkcjonalności i uniknięcia problemów z połączeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA