logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Athlon64 3700 - nagłe przegrzewanie i wyłączanie komputera przy obciążeniu

kisiek 07 Kwi 2006 11:14 1876 15
REKLAMA
  • #1 2502278
    kisiek
    Poziom 22  
    Ocena: 112
    Witam.
    Mam problem z temperaturą procesora.Mam kompa od 4 miesięcy i do tej pory temperatura procka była w granicach 40-45°C, nawet w grach. A od wczoraj kiedy procek jest nawet w niewielkim stopniu obciążony to temperatura dosyć szybko rośnie np. kiedy otworzyłem folder ze zdjęciami w formie miniaturek i je przeglądałem to komputer się wyłączył. Na płycie sterowników do płyty głównej mam programik ASUS PROBE i mam podgląd że kiedy włączam jakiś program przy którym procek musi się napracować to temperatura wzrasta. Nie wiem czy cos jest nie tak z pastą termoprzweodzącą czy może nie wystarczać radiator na procesorze (radiator AMD z zestawu z procesorem).

Mój zestaw
    Athlon64 3700
    ASUS A8N-E NFORCE4
    1024 RAM
    X800 GTO
    200GB Samsung
  • REKLAMA
  • #2 2502418
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    kisiek napisał:
    [...]kiedy włączam jakiś program przy którym procesor musi się napracować to temperatura wzrasta. Nie wiem czy cos jest nie tak z pastą termoprzweodzącą czy może nie wystarczać radiator na procesorze (radiator AMD z zestawu z procesorem).

Temperatura wzrasta... ale do ilu stopni? Sam sobie kolega odpowiedział w swoim poście, co ma zrobić. Zdjąć radiator, wyczyścić, nałożyć nową warstwę pasty i założyć spowrotem. Wtedy będzie się mógł kolega przekonać czy radiator jest odpowiedni. Zresztą chłodzenie box-owe z reguły jest tak dobrane, że w zupełności wystarcza do niepodkręcanych zestawów.

P.S. Czy jest to pierwszy komputer zasilany energią kosmiczną, który nie posiada zasilacza?
  • REKLAMA
  • #3 2502447
    kisiek
    Poziom 22  
    Temperatura wzrasta do 79°C, przy tej temp. komputer się wyłącza.
    Chodziło mi o to czy to normalne że po tak krótkim czasie coś się stało z pastą czy może coś się uszkodziło. Do środka niestety niestety nie mogę zajżeć ponieważ są plomby.
  • #4 2502484
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    No i tu jest największy problem, że nie możesz zaglądnąć do środka. Tak więc nie wiadomo czy wiatraczek się kręci a jeśli tak to czy z odpowiednią prędkością. Ponadto ten kto składał Twój komputer akurat mógł dać za mało pasty termoprzewodzącej. Takie przypadki też się zdażają. Jednak eśli przez jakiś czas nic się nie działo i zaczęło dopiero teraz to prawdopodobnie coś z wiatraczkiem jest nie tak.
  • #5 2502558
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    Jezeli nie mozesz zajrzec, to odwiez komputer na naprawe gwarancyjna - po to ta gwarancja jest, zeby naprawami martwil sie serwisany.
    Ktos po prostu zle zamontowal radiator, ktory nie przylega dobrze do procesora, lub co gorsze - nie nalozyl pasty termoprzewodzacej - zdarzaja sie takie kwiatku u nędznych składaczy.
  • #6 2502687
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Pewnie dali najtańszą pastę silikonową i wyschła to pierwsz możliwość , druga to zanieczyszczony radiator na procku, trzecia "umiera' wiatrak i czeka Cię wymiana.
  • #7 2502708
    kisiek
    Poziom 22  
    Słyszałem że pasta silikonowa też nie jest za dobra tyle że najtańsza, najlepsza była by pasta rermoprzewodząca ze srebrem.Tylko nikomu nie chce się stosować drogiej pasty.
  • REKLAMA
  • #8 2503282
    Sawekfan
    Poziom 17  
    4 miesiące to bardzo mało czasu więc idź do serwisu i domagaj się bezpłatnej naprawy. W końcu ani wiatrak nie powinien tak szybko sie zepsuć bo przez taki okres to nawet kurzu się nie nazbiera tyle (no chyba, że trzymasz komputer w piwnicy z węglem :) ) więc na takie bajki sie nie nabieraj ani także pasta dobrze nałożona nie może "wyparować". Nie daj się naciągnąć na koszty no chyba, że usterka naprawde wynikła z Twojej winy.
  • #9 2503318
    Figi
    Poziom 37  
    Zgadzam się z przedmówcami. Jeśli nie rzucałeś, ani nie kopałeś komputera, to generalnie nie może być mowy o żadnym uszkodzeniu mechanicznym wynikłym z Twojej winy, więc jeśli masz jakiekolwiek problemy, to serwis w ramach gwarancji MUSI Ci BEZPŁATNIE usunąć usterkę.
  • #10 2512095
    kisiek
    Poziom 22  
    Zawiozłem komputer do serwisu, widziałem jak gosciu wyciągnął procesor i żeczywiście nie była ta pasta równomiernie rozprowadzona. Nałożył przy mnie nową pastę i teraz procesor ma tak jak na początku 38°C.
    Chciałem żeby mi dał ta pastę ze srebrem, ale twierdził że w przypadku uszkodzenia się procesora serwis nie uzna gwarancji gdy się zorientuje że na prosesorze była ta pasta.
    Mam nadzieje że nie będę musiał zawozić kompa co 4 miesiące do serwisu bo coś się znowu stanie z pastą.
  • #11 2512768
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    kisiek napisał:

Chciałem żeby mi dał ta pastę ze srebrem, ale twierdził że w przypadku uszkodzenia się procesora serwis nie uzna gwarancji gdy się zorientuje że na prosesorze była ta pasta.

Czy ktos z forumowiczow moglby to skomentowac ? :)
  • #12 2512860
    Marx666
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Buehehe <rotfl>...
    hmm, przepraszam...
    Ale uważam to za totalną bzdure :D Użycie lepszej pasty termicznej z dodatkiem srebra może tylko świadczyć o dobrym traktowaniu procesora :D
    rofl :D
  • #13 2512948
    Figi
    Poziom 37  
    Jedynym logicznym wytłumaczeniem jest brak odpowiednich kwalifikacji serwisanta.
  • REKLAMA
  • #14 2513052
    kostian
    Poziom 25  
    Ocena: 87
    Jeżeli procek jest w wersji box to serwisant ma rację.
    Warunkiem uznania gwarancji jest stosowanie tegoż właśnie zestawu z konkretnym prockiem, chociaż w wersjach box pasta nakładana jest automatycznie w trakcie produkcji na radiator ale ma ona postać "plastra" - czy jest to dobra pasta to nie wiem ale u wielu ludzi to działa i nie ma problemu.
    Oczywiście że pasta ze srebrem ma lepsze właściwości i sam taką stosuję a BOX-owy wentyl leży w szafie i w razie czego wystarczy zamiana i twierdzenie że to on pracował na procku.
    Aha we wcześniejszych wersjach gdzie jądro procka było odsłonięte zdarzały się przypadki że źle nałożona pasta wypływała i robiła cuda.
    Tak więc ostrożnie i niedużo to gwarancja sukcesu.
  • #15 2513810
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Jeśli tą paste co nałożył, rozprowadził starannie to nie powinieneś się martwić. Szybciej zmienisz procesor na szybszy niż tą pasta "wyparuje" :) Co do wypowiedzi serwisanta to potwierdza ona pewne paradkosy, które funkcjonują w naszym świecie. Serwisy niby po to są aby dokonywać napraw aby nie trzeba było do producenta wysyłać rzeczy ale własnie to producent daje wytyczne czyli ograniczenia co do naprawy tak aby w razie czego gwarancja nie utraciła ważności. Jak widać te wytyczne potrafią być trochę gorsze od dostepnych rozwiązań. Jednak "gorsze" nie znaczy, że złe tak więc się nie przejmuj tym przy każdym włączeniu komputera :) A na przyszłość jak coś się dzieje z kompem na, który masz gwarancje to zanoś go do serwisu zanim coś się popsuje na dobre.
  • #16 2513821
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Jeżeli miałeś procesor w wersji BOX, to działalność serwisanta spowodowała utratę gwarancji - serwisant powinien wymienić Ci komplet, czyli procesor z radiatorem. Takie przegrzewanie się procesora BOX spowodowane jest nieumiejętnym zainstalowaniem radiatora. Jeżeli nie masz wpisanej w kartę gwarancyjną czynności serwisanta, to możesz mieć kłopoty w przyszłości.

Podsumowanie tematu

✨ Procesor Athlon64 3700 w komputerze z płytą ASUS A8N-E NFORCE4 nagle zaczął się przegrzewać, osiągając temperaturę około 79°C, co powodowało automatyczne wyłączanie się systemu nawet przy niewielkim obciążeniu. Przyczyną problemu mogło być niewłaściwe nałożenie pasty termoprzewodzącej lub uszkodzony wentylator radiatora. Ze względu na plomby gwarancyjne użytkownik nie mógł samodzielnie sprawdzić chłodzenia, więc komputer został oddany do serwisu. Serwisant stwierdził nierównomierne rozprowadzenie pasty i nałożył nową, co przywróciło temperaturę do około 38°C. Dyskusja poruszyła kwestie jakości past termoprzewodzących, w tym pasty silikonowej i pasty ze srebrem, oraz wpływ stosowania niestandardowych past na ważność gwarancji, zwłaszcza w przypadku procesorów w wersji BOX. Zwrócono uwagę, że serwis powinien wymienić cały komplet (procesor z radiatorem) w ramach gwarancji, a nie tylko pastę, aby nie utracić praw gwarancyjnych. Zalecane jest korzystanie z serwisu gwarancyjnego w przypadku problemów z chłodzeniem, gdyż niewłaściwy montaż radiatora jest częstą przyczyną przegrzewania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA