logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dostroić kanał TV na tunerze analogowym bez przełącznika?

Jan Nowok 07 Kwi 2006 20:39 3009 10
REKLAMA
  • #1 2504093
    Jan Nowok
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jestem laikiem w tym temacie i może dla niektórych moje pytanie będzie śmieszne a mianowicie - mam tuner analogowy i nie mogę dostroić odpowiedniego kanału w telewizorze Tuner nie posiada przełącznika na którym wcześniej ustawiało się kanał ,były to dwa poziome lub pionowe (już nie pamiętam pasy)Czy ktoś mógłby mi poradzić jak to wyszukać abym później mógł ustawić antenę?W telewizorze jest pasek wyszukiwania który pokazuje w Mhz może jakiś namiar?
  • REKLAMA
  • #2 2504333
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    tuner powinien podawac sygnał na kanale 38, możesz też włączyć w tv automatyczne wyszukiwanie i powinien znaleść sygnał z tunera
  • #3 2504374
    Jan Nowok
    Poziom 11  
    A czy możesz mi powiedzieć ile to MHZ lub pomiędzy jakimi programami go szukać bo obawiam się że jeszcze dodatkowo będę musiał podregulować go pokrętłem bo automatyczne wyszukiwanie nie znalazło sygnału
  • REKLAMA
  • #4 2504392
    jezrdna
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Najprościej podłącz tuner przewodem po "niskiej" , może to być np. euro-euro, a telewizor przełącz na AV . Jeśli koniecznie chcesz łączyć po "wysokiej" , to tuner nawet bez anteny (konwertera) poda szumy ( kaszka na ekranie o nieco innej strukturze niż ta "normalna" gdy brak sygnału) , lub niebieskie tło , a jak wrzucisz "menu" to coś tam zobaczysz . Najczęściej modulator w tunerze pracuje w zakresie 30-40 kanał , ale nie koniecznie . Kurcze muszę przez Ciebie się rozpisywać i lepiej abyś był bardziej wylewny - w końcu skąd mam wiedzieć co masz za cudo techniki .
  • REKLAMA
  • #5 2504405
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1444
    Wykorzystując gniazda ''chinch'' lub ''euro'' w TV i tunerze sat.połącz obydwa
    odbiorniki.Ustaw w TV na AV.... i możesz ustawiać antenę.
  • #6 2504431
    pajo21
    Poziom 35  
    najprosciej jest podłączyć tuner przez euro albo chinch,tak jak radzą koledzy ale jak nie masz takiej możliwości to np: kanał 38 ma częst.607.25 MHZ.Telewizor sam powinien znaleść sygnał z dekodera niezależnie na jakim kanale pracuje
  • #7 2504434
    Jan Nowok
    Poziom 11  
    Proszę o potwierdzenie czy dobrze zrozumiałem?Podłączam TV i tuner przewodem euro - euro i przełączam na AV - wtedy mogę kręcić nocnikiem i ustawić antenę czy tak?Na Av powinien pojawić się obraz
  • REKLAMA
  • #8 2504448
    pajo21
    Poziom 35  
    tak ,jeżeli tuner masz ustawiony np na TVN analogowy
  • #9 2504464
    Jan Nowok
    Poziom 11  
    Tuner był ustawiony na Hotbirda i takie ustawienia pozostały niestety nie wiem czy był tam TVN
  • #10 2504488
    pajo21
    Poziom 35  
    11489 V czestotliwość TVN-u jedynego polskiego kanału nadawanego w analogu
  • #11 2504503
    Jan Nowok
    Poziom 11  
    Będę próbował w ten sposób to zrobić .Dziękuje wszystkim którzy próbowali mi pomóc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono problem dostrojenia kanału TV na tunerze analogowym pozbawionym przełącznika kanałów. Zalecane jest podłączenie tunera do telewizora za pomocą przewodu euro lub chinch i przełączenie telewizora na wejście AV, co umożliwia wyświetlenie sygnału z tunera i regulację anteny. Automatyczne wyszukiwanie kanałów w telewizorze może nie znaleźć sygnału, dlatego wskazano, że tuner zwykle moduluje sygnał na kanałach w zakresie 30-40, a konkretnie kanał 38 o częstotliwości około 607,25 MHz. W przypadku ustawień tunera na satelitę Hotbird, konieczne jest dostosowanie do odpowiedniego kanału analogowego, np. TVN nadawanego na częstotliwości 11489 V. Podsumowując, kluczowe jest prawidłowe połączenie tunera z TV przez AV oraz znajomość częstotliwości kanału, na którym pracuje tuner, aby skutecznie dostroić antenę i uzyskać obraz.
REKLAMA