logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PCF8574 - bez diod jest ok. Po podłączeniu dwóch źle zlicza.

goliat2 08 Kwi 2006 11:46 993 2
REKLAMA
  • #1 2505652
    goliat2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Przeglądałem tematy związane z tym układem i nie odnalazłem odpowiedzi na swój problem,otóż mam mikrokontroler podłaczony przez rs232 z pc i programik który ustawia konkretne piny układu pcf8574 na 0 albo 1 a pózniej z czytuje je i wyświetla na ekranie

Wszystko jest ok gdy do układu nie są podłączone diody,ustawiam sobie piny,z czytuje stan i mi sie zgadza.

Gdy jednak podłącze do układu diody(żeby wskazywały stan), które świecą mi gdy ustawie na odpowiednim pinie 0 ,to gdy z czytuję stan to wyświetla mi sie 8 jedynek pomimo że powinien z czytać zera na włączonych diodach

Co ciekawe gdy zewrze jeden wolny pin z masą,to gdy teraz sobie włączam i wyłączam diody to gdy z czytuje stan to wszystko jest ok.

Reasumując,gdy nie ma diod wszystko gra,gdy podłącze do układu diody i włącze dwie z nich,program z czytuje same jedynki,gdy zaś podłącze np 7 diod a 8 pin zewrze do masy to znowu wszystko gra,chciałbym żeby wszystko grało z 8 diodami podłączonymi do układu.

Jeśli ktoś zna rozwiązanie tego problemu to proszę o odpowiedż.
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 2508789
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Sprawdź woltomierzem napięcie na pinach sterującym w stanie w którym dioda świeci.
  • #3 2511875
    goliat2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Sprawdziłem,jest 0,2 V,udało mi się natomiast odczytać rzeczywisty stan pinów(tych pracujących w roli wyjścia bo te co pracują w roli wejścia są ok) gdy zamiast rezystorów 470 Ω(jak było na schemacie z książki) użyłem ok 1,5kΩ,zakładam więc że moje kłopoty wynikają z pobieranego prądu,co jeszcze zauważyłem gdy wysterowuje wyjściami tranzystory ustawiając jedynki również pożniej odczytuję same jedynki na wszystkich pinach,choćby było gdzieś zero na pinie pracującym w roli wyjścia.Możliwe że rzeczywisty stan pinu można odczytać tylko gdy jest ustawiony wroli wejścia(na jedynkę) bo po zwarciu odczytuje elegancko.Pozostanę przy tych większych rezystorach z nieświadomością do końca dlaczego w pewnych sytuacjach odczytuje żle stan na pinach wyjściowych,bo do mojego projekciku to mi wystarczy.dzięki
REKLAMA