logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana elektroniki dla HDD Barracuda 7200.7 - ST340014A

Marx666 09 Kwi 2006 00:08 4311 12
REKLAMA
  • #1 2507839
    Marx666
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam.
    Padła mi elektronika od dysku twardego jak w temacie Seagate Barracuda 7200.7 , 40GB ST0014A z F/W 3.06. Padła prawdopodobnie dlatego, iż często z nią łaziłem, a w ostatnią zimę (-25C) co nie wyszło to mu na zdrowe. Pod koniec jej żywota musiałem ją trzymać na grzejniku, porządne parę minut zanim go podłączałem, bo w temperaturze pokojowej nie chciała wystartować, a po ostatniej przejażdżce nie startuje w ogóle.
    Tyle z historii.
    Pytanie w związku z tym wszystkim jest takie:
    Czy mogę zastąpić tę elektronikę inną z tego samego dysku ale z f/w 3.04 ?
    Dodam, że config to: D3Z-01

BTW.: Jakby ktoś wiedział co oznacza config, HDA p/n i p/n byłbym wdzięczny za wyjaśnienie ;)
    Pozdrawiam i z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 2508885
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Możesz spróbować, tylko jest to ryzykowne. Jeśli to z tego samego modelu dysku to powinno zadziałać, bo różnica firmware (a chyba o to chodzi) nie wpłynie na działanie (pisane pod ten sam sprzęt). Jeśli zależy Ci na nim to próbuj, jeśli nie, to zainwestuj w nowy. Jak jest po takich przejściach to już długo nie pociągnie
  • #3 2510209
    Marx666
    Poziom 14  
    Zależy mi na nim i na danych na nim zapisanych, poza tym to był najlepszy (najszybszy)z barracud jakie posiadam ;)
    Różnica jest tylko w firmware ;)
    Dzięki za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2510312
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Cześć,
    - przy takiej wymianie dane raczej polecą.
    - różnica jest w adresacji CERT, ATA-overlaya oraz Vendor track.
    - jeszcze ważna jest tzw. cipher code ale to nie jest napisane na naklejce.
    - zamieszczam zalecenia firmowe dla wymiany płyt elektroniki.
    Zmiana elektroniki dla HDD Barracuda 7200.7 - ST340014A
  • REKLAMA
  • #5 2510511
    Marx666
    Poziom 14  
    99none - dane polecą mówisz ? tzn co? tablica alokacji ? to chyba będzie można odzyskać dane za pomocą jakiegoś programu ?? :>

Dodano po 40 [sekundy]:

BTW. Zapomniałeś chyba, że istotny jest jeszcze model ;)
    No... chyba że nie jest istotny ;P
  • REKLAMA
  • #6 2510860
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Przy niezgodnej wersji FW dysk w najlepszym wypadku nie będzie widoczny w BIOSie. Może zacząć klupać i zacząć się "dziwnie" zachowywać. A to wynika z tego co 99none napisał. I nie ma to nic wspólnego z strukturą systemu plików (tablica alokacji itp).
  • Pomocny post
    #7 2511688
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Dysk ST340014A należy do rodziny 7200.7 a nie Barracuda ATA IV...
    W przypadku dysków 7200.7 i innych Seagate z pamięcią serial flash obowiązują nieco inne zasady przy doborze elektroniki niż w przypadku dysków (Seagate) z pamięcią równoległą flash...
    W przypadku tego dysku wystarczy że będzie taki sam Boot Flash code (S.06, S.11, S.15, M.14 ...)

Mikippp
  • #8 2511812
    Piter K.
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    jesli uszkodzenie powstalo pdczas noszenia to proponuje wygrzac elektronike lutownica hot air, zrobisz to w zakladzie naprawczym GSM jesli to nie pomoze wtedy zacznij myslec nad zmiana plyty.
  • #9 2512370
    Marx666
    Poziom 14  
    Mikippp - Nie wiesz może gdzie można znaleźć owy Boot Flash code ??

Piter K. - Może spróbuje, ale ta elektronika jest już w opłakanym stanie... ze dwie rzeczy wybuchły, jak będę miał chwilę to zamieszcze zdjęcie ;)
  • #10 2512484
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    terminal dyskowy podaje boot flash code, tylko jak elektronika martwa to trochę trudno.
  • #11 2512605
    Marx666
    Poziom 14  
    Tak czy inaczej postanowiłem sprawdzić czy to będzie działać jako iż nabyłem wczesniej elektronikę. Po założeniu okazuję cię że: mechanika żyje ;) dysk się kręci, ale jak się rozkręci to jest tylko powrót głowicy jak przy wyłączeniu. Nie jest wykrywany.
    A z ciekawostek, żeby nie Tworzyć nowego tematu, podczas podłączania tego dysku przez przypadek wyciągnąłem kebelek od wiatraczka na CPU i tego nie zauważyłem. A mam Bartona 2500+ przerobionego na 3200+ FSB 400. Pl.gl. Asus A7N8X-X. Odpalilem kompa i chwilę po wejsciu do windowsa zobaczyłem niebieski ekran śmierci... co u mnie raczej niespotykane jest... wyłączyłem kompa... odczekałem chwilkę i włączyłem, działał około poł sekundy. To wpadłem na pomysł, że to może być wina właśnie wiatraczka. miałem rację...
    z 10 min mocowałem się z radiatorem, żeby go zdjąć (radiator z chłodzeniem od bartona 3000+), był niesamowicie gorący. radiator wywaliłem na parapet, wyciągnałem procka i po oględzinach stwierdziłem, że jest cały i niema przypaleń. No i się ucieszyłem, szybko złożyłem wszystko jak było i odpaliłem kompa...
    Bios mi pokazał standardowo 1100 MHz - jak zawsze jak nie włączy się poprawnie, więc wchodzę do biosa w celu zmiany FSB ze 100 na 200 i przy okazji zobaczyłem raport temperaturowy. Ciekawym było, że temperatura CPU wynosiła 52C i jakby powoli rosła, pomyslałem, że może się dioda termiczna upierdzieliła jak się wcześniej przegrzał, więc olałem, i przestawiłem FSB na 200. Reset, odpalił się, bios - temperatury. Widzę temp CPU - 85C, po chwili 88C. Myślę sobie, gdyby naprawdę miał taką temperaturę to by się wyłączyła płyta... albo procek...
    No więc olałem sobie i zapierdzielam do windowsa. Pierwszy program który odpaliłem to był MBM5 żeby zobaczyć temp CPU. Niestety CPU się wyłączył i nie zdążyłem zobaczyć temp.
    Tym razem okazało się, że radiator źle założyłem, był trochę przesunięty przez co podniesiony na socet`ie, więc prawie nie miał powierzchni styku.
    Ponownie zdjąłem radiator. Podstawka była gorąca, CPU myslałem, że ukruszyłem, okazało się, że cały i bez przypaleń...
    Wniosek:
    Jeśli temperatura CPU jest wyższa od 60C to coś jest nie-tak a czujnik temperatury działa prawidłowo ;)
    Zawsze sprawdzaj 2 razy jak zakładasz radiator na procesor. To, że wydaje się, że inaczej nie można wcale nie znaczy, że założyłeś dobrze i nie ważne ile razy zakładałes ten radiator na ten procesor ;P
  • Pomocny post
    #12 2515314
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    roodzeek napisał:
    Przy niezgodnej wersji FW dysk w najlepszym wypadku nie będzie widoczny w BIOSie. Może zacząć klupać i zacząć się "dziwnie" zachowywać. A to wynika z tego co 99none napisał. I nie ma to nic wspólnego z strukturą systemu plików (tablica alokacji itp).

Witam,
    Przy podłączeniu elektroniki z innym Boot Flash code dysk (7200.7) wprawdzie nie będzie "klupać", ale nie będzie działać w trybie ATA, a terminal poda komunikat: "Application code incompatible with serial flash code"

Mikippp
  • #13 2517244
    Marx666
    Poziom 14  
    Temat uważam za zamknięty. Dziękuje wszystkim za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk twardy Seagate Barracuda 7200.7 model ST340014A (40GB, firmware 3.06) uległ uszkodzeniu elektroniki, prawdopodobnie wskutek narażenia na niskie temperatury i częste przenoszenie. Pojawiło się pytanie o możliwość wymiany elektroniki na płytę z tego samego modelu, ale z inną wersją firmware (3.04). Wymiana elektroniki w dyskach 7200.7 jest ryzykowna, gdyż różnice w firmware, zwłaszcza w Boot Flash code, CERT, ATA-overlay i Vendor track, mogą spowodować utratę danych lub brak wykrycia dysku przez BIOS. Wymiana elektroniki wymaga zgodności Boot Flash code, który można odczytać terminalem dyskowym, jednak przy uszkodzonej elektronice jest to trudne. Próba wymiany elektroniki z innym Boot Flash code skutkuje komunikatem o niekompatybilności aplikacji z pamięcią flash i brakiem działania dysku w trybie ATA. Zalecane jest wygrzewanie elektroniki metodą hot air w serwisie GSM przed wymianą płyty. W przypadku uszkodzeń mechanicznych lub poważnych różnic firmware lepszym rozwiązaniem jest zakup nowego dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA