logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programtor do PIC 10Fxxx. Czym zaprogramować PIC-a? Proszę o schemat.

whilliam 09 Kwi 2006 11:22 2951 7
  • #1 2508499
    whilliam
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam.

mam PIC serii 10F i nie wiem czym go zaprogramować, w sieci znalazłem tylko programator microchip'a - PICkit2, ale za niego trzeba zapłacić :|

prosiłbym o schemat w miare prostego programatora (lub link do takiego) najlepiej pod COM. dobrze by było jakby obsługiwał tez inne układy PIC ;)

pozdrawiam
  • #2 2508771
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Dopisz jeszcze ile chcesz zainwestować z programator.
  • #3 2508809
    whilliam
    Poziom 13  
    wiem jeszcze ze tam jest programowanie szeregowe wiec programator nie powinien byc zbyt skomplikowany :]

sciągnąłem opis tego uP ze strony producenta i niestety nie znalazlem tam informacji o sposobie programowania, poza pinami które odpowiadaja za programowanie i do czego służą :)

cena to pojecie względne, zależy ile ten programator bedzie obsługiwał układów. względnie jak najtańszy ;)
  • #4 2508828
    Józef18
    Poziom 32  
    Ocena: 165
    No to może Willem :)
    Spis układów które programuje znajdziesz na http://www.willem.org/specs.htm
    W specyfikacji nie widzę PIC10Fxxx, a w programie w wersja Version 0.98c - są PIC10F200, 202, 204, 206.

Pozdrawiam
    Józef
  • #5 2509129
    elektryk
    Poziom 42  
    whilliam napisał:
    wiem jeszcze ze tam jest programowanie szeregowe wiec programator nie powinien byc zbyt skomplikowany :]
    cena to pojecie względne, zależy ile ten programator bedzie obsługiwał układów. względnie jak najtańszy ;)
    Więc znowu się zaczyna litanie, kilka razy już je powtarzałem, rozpiętość jest ogromna, od taniego JDM we wszystkich możliwych wariantach, poprzez jakieś własne amatorskie konstrukcje (picus, wisp), własne konstrukcje kompatybilne z mplab (jupic) oraz klony ICD2 (kampic, projekt lothara stoltza), do firmowych programatorów (microchip ICD2, albo CCS ICD), kończąc na programatorach uniwersalnych, których cena ma 4 cyfry i programują tysiące scalaków. Poczytaj sobie tutaj opisy na forum, przelicz sobie ceny i zastanów się co dokładnie oczekujesz.
    whilliam napisał:
    sciągnąłem opis tego uP ze strony producenta i niestety nie znalazlem tam informacji o sposobie programowania, poza pinami które odpowiadaja za programowanie i do czego służą :)
    Do opisu jak się programuje są oddzielne specyfikacje, też dostępne na stronie.
  • #6 2509270
    whilliam
    Poziom 13  
    JDM obsluguje ICSP ale w IcProg nie wyszczególniono układów 10F (może ktoś o nim zapomniał) :|

i mam tez schemat JuPic (z EP) ale to jest starsza wersja, w nowszej jest inny procesor (jakie są różnice w stosunku do starszej w płycie drukowanej)
  • #7 2509315
    elektryk
    Poziom 42  
    whilliam napisał:
    JDM byłby najlepszy tylko nie widziałem schematu tego programatora do PIC 10F (moze ktoś zapomniał o tym procku ) :|
    No właśnie tu się ukrywa haczyk, JDM sam w sobie to interfejs napięciowy, za całą inteligencje odpowiada program na PC.
    whilliam napisał:
    i mam tez schemat JuPic (z EP) ale to jest starsza wersja, w nowszej jest inny procesor (jakie są różnice w stosunku do starszej w płycie drukowanej)
    Duże, wersja z EP to okrojona wersja starej wersji, programuje tylko kilka typów.
  • #8 2758136
    milik
    Poziom 23  
    Ocena: 58
    Witam
    Ja tez próbuje zaprogramować PIC10F202. Poskładałem już programator Winpic lecz nie działa on. Czy któryś z kolegów może mi podpowiedzieć jakiego programatora użyć ?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy programowania mikrokontrolerów PIC serii 10Fxxx oraz wyboru odpowiedniego programatora. Użytkownik poszukuje prostego i taniego programatora, najlepiej pod port COM, który obsługiwałby także inne układy PIC. Wskazano, że programowanie PIC10Fxxx odbywa się szeregowo, co pozwala na stosunkowo nieskomplikowane układy programatorów. Wśród proponowanych rozwiązań wymieniono programator Willem, który w wersji 0.98c obsługuje PIC10F200, 202, 204, 206, choć w specyfikacji nie zawsze jest wymieniony PIC10Fxxx. Omówiono także popularne programatory JDM, które są interfejsem napięciowym sterowanym przez oprogramowanie na PC, jednak w programie IcProg nie zawsze uwzględniają układy 10F. Wspomniano o innych konstrukcjach amatorskich i komercyjnych, takich jak JuPic, Wisp, kampic, ICD2 (oryginalny i klony), a także o firmowych programatorach Microchip i CCS ICD. Zwrócono uwagę na szeroki zakres cenowy i funkcjonalny programatorów, od tanich amatorskich po profesjonalne uniwersalne urządzenia. Użytkownik poszukuje schematu prostego programatora lub linku do takiego rozwiązania, z naciskiem na niską cenę i kompatybilność z różnymi układami PIC.
REKLAMA