logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie podświetlić napis z plexi za pomocą diod LED?

reeniop 10 Kwi 2006 14:13 9247 7
REKLAMA
  • #1 2512575
    reeniop
    Poziom 11  
    Witam
    Mam zrobiony napis z plexi (płyta plexi zamalowana od spodu spreyem). W jaki sposób mam to podświetlić? Mam zakupione diody ale one świecą punktowo próbowałem rozproszyć światło (diody za matową szybą) ale raczej skutek był mizerny. Na internecie czytałem że do tub diodowych wlewa się mydła w płynie. Czy zrobić np jakiś sześcian przeźroczysty wypełniony płynem (żelem) a po bokach w środku podświetlany diodami i wtedy z tył plexi z napisem go przyłożyć? A może ktoś ma inne propozycje

Oto link ze zdjęciem

Jak skutecznie podświetlić napis z plexi za pomocą diod LED?
    Moderowany przez kosmita:

Nie pisz tematu WIELKIMI literami -> regulamin
    Zmieniłem link ze zdięciem na zdięcie
    Wpis dokonany w dniu: 2006-04-10 o godzinie: 14:26

• REKLAMA
  • #2 2513549
    elmer2
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Jakiej grubosci jestvta pleksajesli mamin 4mm tomozesz prostopadledokrawedzie nawiercic otworkio srednicy fi3mm pod diody LED fi3mm i je tam wcisnąć.codoilosci toniestetynie wiem ile trzeba to dobrac doswiadczalnie.

opisany przez ze mnie efekt daje delikatna poswiate podswietlajaca napis rownomiernie :) .
  • REKLAMA
  • #3 2561878
    DJ_Swierszczu
    Poziom 17  
    Ja polecam diody fluxy. Ich kąt świecenia to 100 stopni i super jasność. Mam kilka w domu. Można je kupić za grosze. Polecam, gdyż to chyba najlepsza metoda
  • REKLAMA
  • #4 2564608
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 196
    jak dasz ten napis do grawerowania i podswietlisz z boku albo z dołu to bedzie extra podswietlenie.
    Prawie jak orginał
  • REKLAMA
  • #5 2567277
    Adriano1983
    Poziom 12  
    A ja bym ten napis pociągnął białym sprajem i dal na kanty diody LED FLUX dostępne na allegro,do tego spiłowac im łebki i bedzie miodzio :D
  • #7 2569545
    tomek15x15
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Jak podświetlić plexi - jest na to wiele metod i sposobów najlepiej jest rozświetlić czyli wykonać grawerę czyli miejsce widocznego napisu od tyłu celowo zniszczyć a następnie "wpuścić" light do szkła - efekt powalający (:O
  • #8 2569616
    Rademal
    Poziom 20  
    Te katody mocno świecą :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy efektywnego podświetlenia napisu wykonanego z plexi, zamalowanego od spodu sprayem, za pomocą diod LED. Proponowane metody obejmują wiercenie otworów na krawędziach plexi i umieszczanie w nich diod LED o średnicy 3 mm, co pozwala na równomierne rozproszenie światła i delikatną poświatę. Zalecane są diody typu flux o kącie świecenia około 100 stopni, charakteryzujące się wysoką jasnością i szerokim kątem emisji światła, co poprawia efekt podświetlenia. Alternatywnie sugeruje się wykonanie graweru od tyłu plexi, który umożliwia lepsze „wpuszczenie” światła i uzyskanie efektu zbliżonego do oryginału. Dodatkowo, można pomalować napis białym sprayem, a diody LED flux umieścić na krawędziach, spiłowując ich główki dla lepszego rozproszenia światła. Wspomniano także o zastosowaniu katod świetlnych jako źródła intensywnego światła bocznego. Próby rozpraszania światła przez matowe szyby dają słabe efekty, a pomysł wypełnienia przezroczystego sześcianu płynem lub żelem z diodami po bokach jest rozważany, lecz nie potwierdzony jako skuteczny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA