logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPlus-GC79 SonyEricson - słaby zasięg modemu w porównaniu do telefonu

Shel 11 Kwi 2006 17:47 1730 7
  • #1 2516866
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Kupilem niedawno zestaw iPlusa z w/w modemem i zastanawia mnie fakt slabego zasiegu, tzn. w miejscu gdzie mam laptopa wskazuje on o polowe gorszy zasieg niz moja komorka w tej samej sieci, wskazujaca max!
    czy ktos ma podobnie?
    jest to dosc denerwujace, poniewaz predkosc przesylu jest mala to jeszcze musze szukac zasiegu :(
  • Pomocny post
    #2 2518064
    4dim
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Miałem ten sam problem. Reklamowałem kartę w plusie i wogóle samą usługę. Okazało się że ta kata "tak ma". Podłączyłem do notebooka komórkę.. no i okazało się że ten internet dobrze działa. Wniosek był jeden - trzeba pozbyć się karty. Ja niezbyt często się przemieszczam, więc kupiłem siemensa s55, który działa znacznie lepiej (szybciej) niż gc79. Tak że jeśli jesteś mobilny to pomyśl o gc89 z anteną a jeśli nie musisz się przemieszczać to kup jakiś telefon i to rozwiąże Twój problem. A tak na koniec to doddam, że firma "plus" bardzo nieładnie traktuje swoich klientów, reklamóją się, że internet jest wszędzie a gdy okazało się, że w miejscach gdzie jest dobry zasięg komórki nie ma internetu to szukali "wykrętów' i działali z punktu widzenia silniejszego... cyli "podpisałeś frajeże umowę, to martw się sam a płacić musisz....". Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • #4 2519034
    4dim
    Poziom 15  
    Jeśli chodzi o modem to jet to "wtopa" natomiast sam plus na tle innych operatorów w kwestii dostępu do netu nie jest taki zły. Testowałem i ERĘ i ORANGE no i jeśli chodzi o usługę też wybrałbym PLUSA natomiast z innym modemem albo od razu z telefonem.
    Pozdrawiam
  • #5 2520429
    Shel
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    nom sam iPlus mnie zadawala, ale modem muszę zmienić, a co powiecie o jego mlodszym bracie GC75 z anteną, czy on lepiej się sprawuje?
  • #6 3200328
    koks5
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Ja mam GC79 - GPRS max 6kbajtow :) Co do zasiego to jest tak ze komotke wykorzystuje tyklo 2 kanaly- odbior i nadawanie na BTSie! Modem zas sie loguje od razu na 10 kanalch! Jesli jakis kanal nie bedzie wolby - wtedy moze pokazywac mniejszy zasieg - mniejszy nic komorka! Polecalbym antenen kierunkowa albo chociaz antemne wewnetrzna! Powinno pomoc!
  • #7 3381160
    4dim
    Poziom 15  
    Stary temat ale wtrącę tu jeszcze swo "trzy grosze".

Koks5, bardzo ładnie napisałeś swój post ale... Chyba nawet nie widziałeś modemu GC79. On nie ma wyjścia antenowego więc dlaczego piszesz bzdury żeby podpiąć do niego antenę ? Druga sprawa to ilość kanałów na ilu pracuje telefon a na ilu modem. Znowu widać że coś tam wiesz... tylko nie na temat. Telefony mają różne wersje wbudowanych modemów i na ogół przynajmniej pracują na 8 kanałach ale np. pczciwy siemens s55 na 10...
    Po co chłopie piszesz takie posty ?
  • #8 3386104
    samuraj997
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    teraz ja wtrące swoje 3 grosze....
    Do modemu można bardzo łatwo dolutowac antenke, ja mam w miare dobry zasieg wiec nie bede sie bawił
    ale chetnych zapraszam do zapoznania sie z tym tematem:
    http://www.bez-kabli.pl/ftopic1096-0-asc-0.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem ze słabym zasięgiem modemu iPlus GC79 w porównaniu do telefonu komórkowego w tej samej sieci, co skutkuje niską prędkością transmisji danych. W odpowiedziach wskazano, że problem jest znany i wynika z konstrukcji modemu oraz sposobu działania sieci GPRS. Modem GC79 nie posiada wyjścia antenowego, co ogranicza możliwość poprawy zasięgu poprzez podłączenie anteny zewnętrznej. Telefon komórkowy korzysta z mniejszej liczby kanałów (zazwyczaj 2), podczas gdy modem loguje się na wielu kanałach (np. 10), co może powodować niższy wskazywany zasięg, jeśli niektóre kanały są zajęte. Zalecane jest rozważenie zmiany modemu na inny model z anteną, np. GC89, lub użycie telefonu z funkcją modemu, np. Siemens S55, który według opinii działa szybciej i stabilniej. Operator Plus jest oceniany jako dobry pod względem dostępności usługi, jednak nie rozwiązuje problemów sprzętowych modemu GC79. Możliwe jest również samodzielne dolutowanie anteny do modemu, choć wymaga to ingerencji technicznej. Dyskusja podkreśla ograniczenia sprzętowe modemu GC79 i sugeruje alternatywne rozwiązania sprzętowe dla poprawy jakości połączenia internetowego w sieci iPlus.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA