logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przekaźnik do dzwonka 230V podłączonego do linii telefonicznej?

/|\Atari 13 Kwi 2006 23:29 3443 9
REKLAMA
  • #1 2525514
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Witam

Chce podłączyć dzwon na 230V poprzez przekaźnik do lini telefonicznej. Robie to szeregowo z cewką przekaźnika przez kondensator 3,("cośtam")uF, gdyż... I tu jest pytanie. Jakiego przekaźnika użyć? bo jak to robie na 1uF 250V to przekaźnik na stałe poprostu trzeszczał i nie dawał odpowiednio długiego impulsu, żeby dzwon coś tam zadźwięczał, pomogło zwiększenie pojemności do pierwszej wymienionej. Kupiłem po czasie więc przekaźnik na AC ale nadal trzęsie się jak wibracja od komórki a ten dzwon dzwoni jakby chciał a nie mógł ;). Jaki typ przekaźnika zastosować, aby poprostu włączał i wyłączał, lub jaki układ do tego sklecić?
  • REKLAMA
  • #2 2525649
    yonix
    Poziom 11  
    Obawiam się, że takie rozwiązanie niebardzo zadziała, ponieważ centrala podaje sygnał zgłoszenia, który to może wzbudzać przekaźnik. Jedynym sensownym rozwiązaniem, było by wykorzystanie starego telefonu i podłączenie pod dzwonek jakiegoś prostownika - prostownik powinien zamienić sygnał na dwu stanowy - dzwonek dzwoni jest napięcie, dzwonek nie dzwoni nie ma. Jest to tylko czysta teoria, ale spróbować możesz.

Pozdrawiam
    Jacek
  • #3 2525884
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    zrób taki układ
    Załączniki:
    • Jaki przekaźnik do dzwonka 230V podłączonego do linii telefonicznej? dzwonek-swiatło.gif (3.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2525937
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    /|\Atari napisał:
    Witam

Chce podłączyć dzwon na 230V poprzez przekaźnik do lini telefonicznej. Robie to szeregowo z cewką przekaźnika przez kondensator 3,("cośtam")uF, gdyż... I tu jest pytanie. Jakiego przekaźnika użyć? bo jak to robie na 1uF 250V to przekaźnik na stałe po prostu trzeszczał i nie dawał odpowiednio długiego impulsu, żeby dzwon coś tam zadźwięczał, pomogło zwiększenie pojemności do pierwszej wymienionej. Kupiłem po czasie więc przekaźnik na AC ale nadal trzęsie się jak wibracja od komórki a ten dzwon dzwoni jakby chciał a nie mógł ;). Jaki typ przekaźnika zastosować, aby po prostu włączał i wyłączał, lub jaki układ do tego sklecić?

Witam.
    Jeżeli Chcesz zastosować układ z przekaźnikiem to konieczne jest wyprostowanie prądu dzwonienia przez zastosowanie układu prostowniczego i dodanie równolegle z cewką przekaźnika kondensatora elektrolitycznego na minimum 100V. Co do przekaźnika to musi to być dowolny przekaźnik miniaturowy ze stykiem wzmocnionym na 230V i cewką na napięcie minimum 48V prądu stałego.
    Ale rozsądniejsze jest zastosować układ elektroniczny zaproponowany przez kolegę.
    Powodzenia.
  • #5 2526241
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2928
    Sprawa jest niezwylke prosta. Przekaźnik ma być na napięcie stałe a nie zmienne! Najlepiej MT6 lub MT12 na 24V. Nie ma prawa brzęczeć!!!
    Dodam jedynie że to schemat oryginalny z polskiego aparatu. Robiłem tego sporo i zawsze z pozytywnym skutkiem.:D
    Załączniki:
    • Jaki przekaźnik do dzwonka 230V podłączonego do linii telefonicznej? dzwonekdodat.jpg (19.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2526542
    /|\Atari
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    też myślałem nad graetzem, ale miałem tylko dwie diody w kieszeni. Dziś znów tam jade więc wezme jakiegoś scalonego na pare A no i też wolałem wpierw spytać a nie kombinować. Spróbuje, też mi się zdaje, że powinno działać.
  • #7 2576174
    Giant704
    Poziom 11  
    Witam
    Wykonałem układ zaproponowany prze "servistel", działa bdb ale mam jeden problem. Jak dzwoni telefon żarówka bardzo szybko miga nie dająć pełnego światła. Co mam zrobić żeby żawrówka nie migała tylko świeciła ciągle (oczywiście tylko jak się odzywa dzwonek). W ostateczności może migać ale troszkę wolniej.
  • REKLAMA
  • #8 2576593
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    To logiczne, że zarówka miga, gdyż częstotliwość prądu dzwonienia wynosi tylko 25Hz, czyli o połowę mniej niż normalnie w sieci energetycznej. Układ z przekaźnikiem, zaproponowany przeze mnie jest pozbawiony tej wady, gdyż kondensator równolegle przyłączony do przekaźnika nie pozwala mu puścić tak szybko.
    Proponuję ci spróbować dołożyć kondensator elektrolityczny rzędu 10-47uF równolegle do diody 1N4148 (plus od strony diód zenera).
    Być może wystarczy nawet 4,7uF, wystarczy poeksperymentować troszeczkę. Kondensator nie musi być na duże napięcie.
  • #9 2578563
    Giant704
    Poziom 11  
    Z kondensatorem już próbowałem wcześniej, ale właściwie nie było żadnych efektów. Tylko przy 3,3uF żarówka troszkę wolniej migała, a przy 33uF wogóle sie nie zapalała. Jak nikt mi nie pomorze do wtorku to kupię przekaźnik i zrobię układ proponowany przez zybex.
  • #10 2578613
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Widocznie kondensator nie zdazy się nałądować, jak jest za duży, a z kolei zbyt mały nie daje efektu. Układ z przekaźnikiem jest skuteczny. Robiłem go wielokrotnie. Nigdy nie musiałem kupować specjalnie przekaźnika, bo zawsze gdzieś był jakis pod reką. Ważne jest aby był na 24V i na napięcia stałe. Oryginalnie był stosowany Mt-12 w aparatach zespołowych typu ZAS. Mt-12 to jest prawie to samo co MT-6 z tym, że ma połowę styków mniej. Dla ciebie jednak to jest mało istotne. Z powodzeniem możesz użyć innego o wiele mniejszego przekaźnika np. RM83, który to ma nawet mocniejsze styki przełączające.
    Istotne też jest to, że kondensatory mają byc nieelektrolityczbne a zwykłe, styrofleksowe.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru przekaźnika do sterowania dzwonkiem 230V podłączonym do linii telefonicznej. Problemem jest niewłaściwe działanie przekaźnika zasilanego przez kondensator o małej pojemności (np. 1uF 250V), co powoduje jego drgania i brak stabilnego impulsu do dzwonka. Zalecane jest stosowanie przekaźnika na napięcie stałe (DC), najlepiej o cewce 24V, np. MT6, MT12 lub RM83, z wzmocnionymi stykami do 230V. Konieczne jest wyprostowanie sygnału dzwonienia za pomocą układu prostowniczego (np. mostek Graetza lub scalony prostownik) oraz zastosowanie kondensatora elektrolitycznego równolegle do cewki przekaźnika, co stabilizuje jego pracę i eliminuje drgania. Kondensatory do układu powinny być nieelektrolityczne (np. styrofleksowe) o odpowiedniej pojemności (eksperymentalnie 3,3uF do 10-47uF). Układ elektroniczny z prostownikiem i przekaźnikiem jest skuteczniejszy niż bezpośrednie podłączenie przekaźnika do linii telefonicznej. Dodatkowo, migotanie żarówki sygnalizującej dzwonienie wynika z niskiej częstotliwości sygnału (25Hz) i może być złagodzone przez odpowiedni dobór kondensatora w układzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA