logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć kratki i cienie ze skanu schematu z zeszytu?

DukE 27 Maj 2003 00:23 4927 10
REKLAMA
  • #1 227878
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Mam pewien skomplikowany schemat narysowany w zeszycie, musze go przeniesc do pewnej pracy, rysowanie go od poczatku na kompie zajmie kupe czasu. Jest jeszcze mozliwosc ze zrobie fotke cyfrakiem, ale wtedy widac kratki w zeszycie ,sa rozne cienie itp. Jak i jakim programem moge obrobic obrazek tak zeby z calego obszaru zachowal tylko to co jest potrzebne (ciemne grube linie schematu) ?
  • REKLAMA
  • #2 227913
    djlexus
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    No skoro bedziesz obrabiał grafikę/zdjęcie no to jakiś pożądny programi do obróbki grafiki. Ja osobiście używam Corela9 i PhotoPainta. To chyba Dwa najlepsze Programy do obróbki Grafiki.
  • #3 227960
    justtomm
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    A ja bym to po prostu zeskanował jako czarno-biały. Jeśli odpowiednio ustawisz jasność, kontrast i próg zaciemnienia (threshold) to żaden kombajn graficzny nie będzie potrzebny. Kratki w zeszycie są dużo jaśniejsze niż "ciemne grube linie schematu".

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 227984
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 57
    NIe ale i tak będziesz musiał zrobić retusz, najlepszy będzie tak jak mówi kolega Corel PhotoPaint.
  • REKLAMA
  • #5 228498
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    Rzeczywiście, Corel PhotoPaint i CorelDraw to dobre progi. Polecam też Adobe Photoshopa, ale jest trochę trudniejszy.
  • #6 233224
    rafaello120
    Poziom 13  
    Jak nie masz wprawy, to chyba niezły będzie Paint Shop Pro. Dla mnie jest on z tych wszystkich najbardziej intuicyjny.
  • #7 233444
    DeViL17
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Je prponuje Gimpa, jest dobry do grafiki, ktora niema byc drukowana, tylko wyswietlana, a o ile pamietam, to ty miales kiedys rysunek z logo Gimpa pod ksykka :). Inny dobry "do wszystkiego" program, ktorego warto uzyc do retuszu zdjec, a nawet fotomantarzy, jest Photo Studio.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #8 234606
    catspaw
    Poziom 13  
    Koniecznie skaner, znacznie lepszy efekt.
    Poza tym radzę przyglądnąć się dokładnie skanerowi (jego możliwościom), część skanerów ma specjalną dodatkową opcję (albo nawet cały tryb) do wspomagania skanowania dokumentów czarno-białych.
    W tym trybie robi obrazy bardzo kontrastowe (sam ustawia odpowiednio wysoki kontrast).
    U mnie nazywa się to Enchanced Text
  • #9 235093
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Przedewszystkim zeskanuj schemat w kolorze!!! prosciej bedzie usunac kratki zeszytu. Do obrobienia polecam Photoshopa. Ma wiele swietnych funkcji ktore akurat tobie sie przydadza np. wtapianie czy wymiana kolorow. Tak nawiasem nigdy nie nalezy skanowac monochromatycznie. Efekt koncowy takiego skanowania jest ochydny.
  • #10 235773
    yaurent
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    przekrent napisał:
    Tak nawiasem nigdy nie nalezy skanowac monochromatycznie. Efekt koncowy takiego skanowania jest ochydny.

Chyba ,że ma się kiepski skaner ... tak się składa ,że skanowałem różne schematy ,często na pożółkłym lub pogniecionym papierze i udało mi się w trybie monochromatycznym odświeżyć je nie do poznania .... Oczywiście trzeba trochę poeksperymentować z ustawieniami w sterowniku ,ale to i tak jest tylko chwilą w porównaniu z obróbką w edytorze.
  • #11 236462
    Arnee
    Poziom 12  
    1. Wyposaz sie w PhotoShopa
    2. Skanuj koniecznie w kolorze.
    3. Kratki usuniesz komenda 'replace kolor" albo 'zastap kolor'
    4. Podobnie mozna ujednolicic tlo
    5. reszta to juz kosmetyka

Kiedys w ten sposoob robilismy sciagi imitujace rekopisy ;)))

Podsumowanie tematu

✨ Aby usunąć kratki i cienie ze skanu schematu narysowanego w zeszycie, zaleca się przede wszystkim zeskanowanie obrazu zamiast fotografowania. Najlepiej skanować w kolorze, co ułatwia późniejszą obróbkę i usuwanie niechcianych elementów, takich jak kratki. W przypadku skanowania monochromatycznego konieczne jest eksperymentowanie z ustawieniami jasności, kontrastu i progu zaciemnienia (threshold), aby wyodrębnić ciemne, grube linie schematu. Do obróbki graficznej polecane są programy takie jak Corel PhotoPaint, CorelDraw, Adobe Photoshop, Paint Shop Pro oraz GIMP. Photoshop oferuje zaawansowane funkcje, takie jak zamiana kolorów i wtapianie, które pomagają w usunięciu tła i kratki. Niektóre skanery posiadają tryby specjalne do skanowania dokumentów czarno-białych (np. Enhanced Text), które automatycznie zwiększają kontrast i ułatwiają uzyskanie wyraźnego obrazu schematu. Po skanowaniu i wstępnej obróbce konieczny jest retusz, aby uzyskać czysty i czytelny schemat bez niepożądanych cieni i linii kratki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA