logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens M55 - Jak wgrać dzwonki i tapety kablem MC60?

Kukiz18 16 Kwi 2006 14:52 2622 36
Najlepsze odpowiedzi

Jakim programem i ustawieniami wgrać dzwonki oraz tapety do Siemensa M55 kablem USB od MC60 i czy tym kablem da się też wgrywać nowsze oprogramowanie?

Do wgrywania dzwonków i tapet spróbuj VNavigator Siemens Flex Explorer (VSFE), ustawiając niższą prędkość transmisji oraz ewentualnie zmieniając DTR i RTS [#2534486] Jeśli kabel USB emuluje port COM, telefon powinien być widoczny jako COM3 i wtedy nadaje się do takich rzeczy, ale do flashowania i patchy lepiej sprawdza się zwykły kabel COM albo serwisowy [#2639898][#2636833] W tym wątku podawano też, że do M55 z SW v04 flashowanie powinno jeszcze działać, natomiast wersje V10 i wyżej wymagają ciętego TP [#2642994] Do prób flashowania używano Jokera, Freii i SST 5.31 [#2719958]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 2534235
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    mam maly problem.mam kabel USB od siemensa MC60 i program Siemens Data Suite. Kabel sie komunikuje z kompem ale podczas wgrywania dzwonkow nie wgrywaja sie cale. wgrywa sie ok 2s. Kombinowalem juz w tym programie ale nie umiem wgrac calych. Wszedzie gdzie szukam jakiegos programu to jest SDS tylko w innych wersjach. Ma ktos jakis inny sprawdzony program do wgrywania dzwonkow i tapet(najlepiej jakis prosty). jesli tak to prosilbym o podanie nazwy lub linka.

Aha, czy tym kablem bede mogl zmienic swupem oprogramowanie? bo mam bardzo stare :/
  • #2 2534486
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Ocena: 179
    Polecam VNavigator Siemens Flex Explorer (VSFE). Jaką prędkość komunikacji ustawiasz? Spróbuj na mniejszej i popróbuj zmieniać DTR i RTS. Zapewne masz kabel usb emulujący com - napisz jaki masz system operacyjny, jakie sterowniki instalowałeś...
  • #3 2534507
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    czy to jest kabel serwisowy??
  • #4 2534593
    Kukiz18
    Poziom 21  
    jest to kabel usb z allegro. nie wiem czy serwisowy. emuluje usb na port COM 3. sterowniki zainstalowalem z dolaczonej plyty cd. juz umiem wgrywac cale dzwonki i tapety. teraz chcialbym wgrac patcha programem v-klay ale wyskakuje jakis blad"nieokreslony wyjatek"czy cos takiego. system to win 98
  • #5 2535858
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    raczej nie jest to kabel serwisowy, mozna sprawdzic to na wiele sposobow. Jezeli np. port com3 pojawia sie tylko przy podlaczeniu telefonu, tonie dasz rady nic zrobic, poniewaz flashuje sie na wylaczonym, a wtedy port com3 nie bedzie widoczny. Najpierw sprawdz kabel, najwyzej przerobisz na serwisowy i bedziesz mogl dzialac :)
  • #6 2536387
    ZAHYR
    Poziom 33  
    x55 niema możliwości obsługi połączenia USB, także nie ma innej możliwości jak ta zeby kabel usb emulował port com.
    @Kukiz18 "ale wyskakuje jakis blad" napisz jaki to dokładnie błąd, jakie masz ustawienia predkosci w vklayu, czy telefon mial ciety tp, bo na elektrodzie nie mamy wrozki...
  • #7 2541941
    Kukiz18
    Poziom 21  
    jak podlaczam v klaya i wgrywam cos np patcha to wyskakuje komunikat ze czeka na przycisniewcie przycisku power. Program po nacisnieciu przycisku zaczyna wgrywac a zaraz po chwili wyskakuje blad windows "wystapil nieoczekiwany wyjatek" tel nie mial cietego tp.
  • #8 2636729
    PaXq3
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    byc moze jest to wina systemu jak mialem 98 taz mialem problemy z komunikacja i wogule na xp nie mam zadnych problemow anie ze sterami anie z komunikscja jak masz mozliwosc sprawdz na xp i bedziesz wiedzial czy to wina kabla sysa czy telefonu:D
  • #9 2636833
    parixon
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Kable USB służą do wgrywania dzwonków i takich dupereli. SST niby obsługuje kable USB ale ja i tak używam zwykłego COM bo mam większe zaufanie jakoś do niego :-). @Kukiz18 radze Ci poprostu kupić zwykły kabelek COM z allegro za 7 zł i nim bawić się w wgrywanie patchy i softów.
  • #11 2637013
    CaMIkaZEe
    Poziom 20  
    sst obsluguje usb emulowany na porcie com przerobiony na serwisowego
  • #12 2639388
    Kukiz18
    Poziom 21  
    CaMIkaZEe napisał:
    sst obsluguje usb emulowany na porcie com przerobiony na serwisowego

mozesz dokladnie opisac co i jak?
  • #13 2639898
    PaXq3
    Poziom 14  
    po prostu jak zainstalujesz sterowniki od kabla to menadzeze uzadzen kabel powineien byc widziany jako com zazwyczaj com3 i w ten sposob sciagasz simlocki zmieniasz softy i takie tam a powiem ci ze kable usb sa duzo lepsze nie ma z niemi takich problemow jak z com
  • #14 2642784
    Kukiz18
    Poziom 21  
    no mi emuluje i wykrywa mi tel jako pod Com3 ale nie wiem jakim programem moge wgrac softa. Jak probowalem V-Klayem to wyskakiwal blad
  • #15 2642994
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Jaką masz wersje softu? Jeżeli V10 lub wyżej to musisz mieć ciętego TP.
  • #16 2643012
    Kukiz18
    Poziom 21  
    pisze mi ze mam SW-Version :04
  • #17 2644794
    PaXq3
    Poziom 14  
    no to jezeli masz v04 to powinno bez problemu flashowac a probowales Jpkerem??
  • #18 2646561
    Kukiz18
    Poziom 21  
    nie, a gdzie go moge znaleźć?
  • #19 2648507
    PaXq3
    Poziom 14  
    Masz tu najnowszo wersje Jokera jest przetestowana i powiem ci ze juz naprawile sporo telefonow
    Załączniki:
    • Joker23b.rar (188.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 2649504
    Kukiz18
    Poziom 21  
    nie da sie . probowalem zczytac flasha i eeprom i wyskakuje:

Start...
    Loading BootsModel(M55)...
    Sending StartBoot Ok.
    Boot2 does not answer!!
  • #21 2649711
    PaXq3
    Poziom 14  
    oj to nie dobrze podejrzewam ze tak jak u mnie bedzie zobacz inny moj temat mam tez takiego m55 i wlasnie siadlo mi cos na plycie ale w twoim dziala wszystko tak??
  • #22 2649741
    Kukiz18
    Poziom 21  
    wszysttko dziala tylko mam problem z softem gdyz jak ktos dzwoni to nie migaja te boczne lampki. Jak sprawdzam z menu to jest ok. podejzewam ze to wina softu. Raczej na pewno. Ale jak probowalem wgrac to wlasnie takie cos mi wyskoczylo
  • #23 2650630
    PaXq3
    Poziom 14  
    to wiesz co zrob wygrzej dobrze plyte glowna zazwyczaj pomaga w wiekszosci przypadkow a jasli to nie pomorze to rob tp tylko uwarzaj bo w m55 troche ciezko
  • #24 2651722
    Kukiz18
    Poziom 21  
    juz ja grzalem. bo tel byl zalany. byla kapana i grzana. Okazalo sie ze niepotrzebnie bo plytka klawiatury byla zasiarczona i nie laczyl przycisk wlaczania. Myslicie ze zrobienie testpointa pomoze? Ps ma ktos jakies zdjecia jak to zrobic w M55? jeszcze nigdy tego nie robilem:/
  • #25 2652594
    PaXq3
    Poziom 14  
    Mysle ze tp pomoze ale nie daje ci 100% gwarancji a tu masz program z tp do siemensow bo nie chce mi sie szukac zdjecia a przy cieciu tp musisz miec cos bardzo ostrego i cienkiego (ja zrobilem takie narzedzie ze starego zlamanuego noza) aha i uwazaj zeby nie przeciac za gleboko miej wieciej bedziesz wiedzial kiedy przeciales
    Załączniki:
    • Siemens-TP-Station V1.0.rar (2.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 2659289
    Kukiz18
    Poziom 21  
    kurde tp chyba przecialem ale nie wiem czy nie przecialem tej sciezki obok zaznaczonej na czerwono!!!:( co bedzie jak ja przecialem? probowac wogole wlaczyc tel czy lepiej nie? mam lupe ale malo powieksza i chyba dlatego uszkodzilem ta druga sciezke chociaz nie jestem pewien bo dobrze tego nie widze:/
    Załączniki:
    • Siemens M55 - Jak wgrać dzwonki i tapety kablem MC60? testpoint m55.jpg (39.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 2660614
    ZAHYR
    Poziom 33  
    Sprobuj przemyc miejsce w ktorym ciales izopropanolem lub zwyklym alkoholem (spirytus, denaturat itd.) wtedy powinna poprawic sie troche widocznosc. Mozesz sprobowac wlaczyc tel (nic mu sie nie stanie), prawdopodobnie sie nie odpali. Sprawdz czy reaguje na czerwona sluchawke w jokerze lub frei przy roznych ustawieniach boota.
  • #28 2660727
    PaXq3
    Poziom 14  
    jezeli juz przcioles zla scierzke zawsze idzie naprawiec ale bedzie ciezko no chyba ze masz wprawe w poslugiwaniu sie lutownica ale najpierw sie upewnij
  • #29 2662599
    Kukiz18
    Poziom 21  
    tel dziala . przy problie wgrania nowego w jokeze wyskakuje ze boot1 ok, boot 2ok, boot 3 ok, tylko potem przerywa i pisze ze "main is not answer" cos takiego
  • #30 2663735
    PaXq3
    Poziom 14  
    czuli teraz jakby lepiej tak bo wczesniej wcale nie chcial zaskoczyc??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z wgrywaniem dzwonków, tapet oraz oprogramowania do telefonu Siemens M55 za pomocą kabla USB MC60 emulującego port COM3 oraz programu Siemens Data Suite (SDS). Użytkownik ma trudności z pełnym wgraniem dzwonków i patchy, pojawia się błąd "nieokreślony wyjątek" podczas używania programu V-Klay, a także problemy z komunikacją na systemie Windows 98. Zalecane jest użycie programu VNavigator Siemens Flex Explorer (VSFE) lub alternatywnie programu Joker, który jest przetestowany do flashowania M55. Wskazano, że kabel USB MC60 prawdopodobnie nie jest kablem serwisowym, co utrudnia wgrywanie softu i wymaga ewentualnego wykonania testpointa (TP) na płycie głównej telefonu. Testpoint pomaga w odblokowaniu możliwości flashowania, jednak jego wykonanie jest ryzykowne i wymaga precyzji. Użytkownik zgłaszał problemy z bootowaniem telefonu podczas próby wgrywania softu, m.in. komunikaty "MainBoot does not answer" i błędy przy różnych trybach bootowania w Jokerze. Sugerowano także użycie innych programów do flashowania, takich jak Frei lub SST 5.31, jednak Frei powodował niestabilność systemu. Wskazano, że system Windows XP lepiej współpracuje z kablami i programami niż Windows 98. Zalecane jest użycie oryginalnego kabla COM oraz programów dedykowanych do Siemensa S55, które również działają z M55. W przypadku uszkodzenia ścieżek przy cięciu testpointa możliwa jest naprawa lutownicą, ale wymaga doświadczenia. Ostatecznie problem może wynikać z uszkodzeń płyty głównej telefonu, zwłaszcza po zalaniu, co komplikuje proces flashowania i wgrywania oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA