logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić źle wgrany BIOS na płycie P4XFCU?

sp9rvb 16 Kwi 2006 18:04 11953 19
  • #1 2534710
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Witam
    Prosze o pomoc: podczas wgrywania nowego biosu coś poszło nie tak(chyba) cała procedura przeszła bez problemów( wszystko robiłem UniFlashem) nie było żadnych błędnych komunikatów.Po ukończonym procesie zgrywania wyłączył sie monitor było słychać dziwne dzwieki w głośniku systemowym coś jak syrena strażacka przez ok sekunde i niestety monitor już sie nie ożywił. Moja płyta to P4XFCU niestety nie mam opisu tej płyty i nie wiem czy nie ma jakiegoś zabezpieczenia na płycie typu Bios Flash Protection. Szukałem, ale nic nie widze może ktoś z kolegów zna tą płyte i może mi coś podpowiedzieć?

Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!

• #2 2534745
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Taka "syrena" oznacza z reguly zbyt wysoka temperature procesora,niewykrycie obrotów CPU Fan lub niewłasciwe napiecie zasilania.Zrób zworką ClearCmos (zworka w okolicach baterii).
  • #3 2534760
    sp9rvb
    Poziom 14  
    tronic1 napisał:
    Taka "syrena" oznacza z reguly zbyt wysoka temperature procesora,niewykrycie obrotów CPU Fan lub niewłasciwe napiecie zasilania.Zrób zworką ClearCmos (zworka w okolicach baterii).

Witam
    Nie bardzo rozumiem Zrob zworke reset tak?
  • #5 2535254
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Jesli nie potrafisz wyczyscic CMOSa zworka to mozesz wyciagnac bateryjke na plycie glownej na ok. 2-3minuty przy odlaczonym zasilaniu.
  • #6 2535598
    sp9rvb
    Poziom 14  
    mat_ed napisał:
    Jesli nie potrafisz wyczyscic CMOSa zworka to mozesz wyciagnac bateryjke na plycie glownej na ok. 2-3minuty przy odlaczonym zasilaniu.

Zworke już resetowałem a baterie miałem wyjętą na cała noc i nic nie dało:cry:
    WojtasJD Dzięki za linki przydały sie.
    Ale i tak mam problem nie mogę rozszyfrować opisu na płycie:
    IR infrared module Headers (5-pin):IR.
    Nie wiem co sie kryje za tym opisem. Pytam dlatego gdyż zrobiłem dyskietke ratunkową ze (starym) biosem niestety stacja milczy wiec nie moge reanimować:cry:.
    Niektóre płyty mają awaryjny tryb uruchamiania biosu ja niestety nie wiem czy moja płyta ma taką mozliwość dlatego pytam o te:IR.
    Załączniki:
    • Jak naprawić źle wgrany BIOS na płycie P4XFCU? opis.jpg (119.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2535618
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1582
    IR infrared module Headers (5-pin):IR -> do tego złącza można podłączyć moduł podczerwieni IrDA (transmisja danych w podczerwieni między komputerem a np. komórką z 'IrDą') oparty na układzie np. TFDU4100 , TFDS4500.
  • #8 2536405
    lato8
    Poziom 16  
    Ocena: 148
    Musisz dac komus kostke biosu z twojej plyty zeby wsadzil do zewnetrznego programatowa i zaprogramowa ja na nowo. Potem przekladasz kostke do plyty i wszystko smiga.
  • #9 2536460
    sp9rvb
    Poziom 14  
    lato8 napisał:
    Musisz dac komus kostke biosu z twojej plyty zeby wsadzil do zewnetrznego programatowa i zaprogramowa ja na nowo. Potem przekladasz kostke do plyty i wszystko smiga.

Tak to dobry pomysł tylko ja niestety nie znam nikogo z takim programatorem:cry:
  • #10 2536519
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Na Allegro oglaszaja sie ludzie, ktorzy jesli im wyslesz kostke zaprogramuja ja na programatorze za pare zlotych. Do zaprogramowanie tej kostki, ktora masz wystarczy programator Willem - sam taki posiadam.
  • #11 2536588
    pawee
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Oczywiscie trzeba zaprogramowac kosc na nowo - tak jak juz wspomnieli moi poprzednicy ... mozna to zrobic programatorem (najprosciej - jezeli sie go posiada) lub zlecic to komus np. przez Allegro (rowniez jakies rozwiazanie wiazace sie z dlugim brakiem komputera).
    Jest jeszcze inne rozwiazanie - jest na rynku duzo plyt (np. Gigabyte'a), ktore posiadaja 2 kosci biosu (aby wyeliminowac przypadki takie jak Twoj). Wystarczy znalezc kogos z taka plyta i wlozyc w nia Twoja kosc - w zaleznosci od rozwiazania (patrz instr. obslugi plyty) kosc albo sama sie zaprogramuje po wlaczeniu kompa albo trzeba bedzie to zrobic recznie :]
    Potem trzeba bedzie oczywiscie wgrac nowy bios juz z poziomu Twojego komputerka ale to chyba oczywiste.
    No coz ... nikt nie mowil ze bedzie latwo ;)
    pozdrawiam
    Pawel
  • #12 2536809
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Płyty Gigabyte mają biosy lutowane a hot-swapa można zrobić w dowolnej płycie z podstawką pod kość biosu, dual bios niema tu żadnego znaczenia.
    Bios rozpakowuje się do pamięci ram i tam już pozostaje, należy tylko zwrócić uwagę aby były to kości kompatybilne.
  • #13 2536928
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    :arrow: sp9rvb
    Jezeli Twoj wentylator na procesorze ma regulacje obrotow to sprobuj podlaczyc go innego gniazda zasilania na plycie niz cpu_fan, a pod cpu_fan podlacz jakis zykly wentylator (najlepiej jakis wysokoobrotowy) i zobacz czy plyta sie uruchomi.
  • #14 2537682
    sp9rvb
    Poziom 14  
    KKK napisał:
    Płyty Gigabyte mają biosy lutowane a hot-swapa można zrobić w dowolnej płycie z podstawką.....

Wszystko pięknie ale czy można by bardziej łopatologicznie z tym" hot-swapem":cry: bo jest tam nieco kombinacji, a nie chciałbym sie pomylić i uwalic drugiej płyty przy okazji.
  • #15 2537732
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1582
    w tej płycie siedzi LPC Super I/O Winbond W83697HF ; jaki tam jest Flash ? (w manualu widać chyba jakiś 2Mbit Amic)
  • #16 2537828
    sp9rvb
    Poziom 14  
    WojtasJD napisał:
    w tej płycie siedzi LPC Super I/O Winbond W83697HF ; jaki tam jest Flash ? (w manualu widać chyba jakiś 2Mbit Amic)

Tak 2Mbit Amic na PLCC 32
  • #17 2537979
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    W niektórych płytach była możliwość po złym zaprogramowaniu wgrać zawartość z flopa jeżeli po wlączeniu komputera po czasie włącza się on i kręci się to trzeba tylko włożyc jakąś starą grafikę w slot PCI bo na AGP nie zobaczysz reakcji chociaż można to robić po omacku. Przygotować zawartość dyskietki z systemem,autoexeciem i fleszerem oraz zawartością biosu.
  • #18 2538160
    sp9rvb
    Poziom 14  
    satgal napisał:
    W niektórych płytach była możliwość po złym zaprogramowaniu wgrać zawartość z flopa jeżeli po wlączeniu komputera po czasie włącza się on i kręci się to trzeba tylko włożyc jakąś starą grafikę w slot PCI bo na AGP nie zobaczysz reakcji chociaż można to robić po omacku. Przygotować zawartość dyskietki z systemem,autoexeciem i fleszerem oraz zawartością biosu.

Niestety u mnie to nie przejdzie już próbowałem:cry:
  • Pomocny post
    #19 2538260
    Radysh
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Jeśli bardzo zależy Panu na "reaktywacji" płyty to proszę wysłać do mnie e`mail z kontaktem (wyślę flash zaprogramowany do Pańskiej płyty). Mam możliwość zaprogramowania dowolnej kości (po prostu przełoży Pan flash`a) i płyta się podniesie. W zamian oczekuję "uwalonej" kości z w/w płyty.( Mi także kiedyś pomagano w ten sam sposób :)) Myślę że całą operację uda załatwić się listownie. (Choć bardzo polecam dowolny sklep "komputerowy", gdzie z pewnością zrobią to samo za parę złoty.)
  • #20 2568044
    sp9rvb
    Poziom 14  
    Witam
    Problem z moją płytą rozwiązany:D pośrednio pomógł mi kol Radysh
    Zaofiarował mi swą pomoc w ostatnim poście,abym mógł wysłac kość do niego musiałem wyjąć płyte z obudowy coś mnie podkusiło podpiąłem do zasiłacza samą płyte i głosnik systemowy - wszystko ruszyło, dodałem jeszcze flopa i grafe znów ruszyło.Więc wszystko wsadziłem z powrotem do obudowy i działa już bez problemów a co najciekawsze w tym wszystkim to to ze "hula" na nowym biosie który wgrałem feralnego dnia kiedy komp mi padł.
    Dziękuje Wszystkim za podpowiedzi i sugestie.
    Pozdrawiam. Mariusz sp9rvb.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas próby aktualizacji BIOS-u na płycie głównej P4XFCU za pomocą UniFlasha pojawiły się problemy – po zakończeniu procedury monitor przestał działać, a z głośnika systemowego wydobywał się sygnał alarmowy. Sygnał ten zwykle wskazuje na zbyt wysoką temperaturę procesora, brak wykrycia obrotów wentylatora CPU lub niewłaściwe napięcie zasilania. Próby resetu CMOS za pomocą zworki oraz wyjęcia baterii nie przyniosły efektu. Płyta posiada pamięć BIOS 2Mbit Amic w obudowie PLCC32. W dyskusji zasugerowano możliwość programowania kości BIOS zewnętrznym programatorem (np. Willem) lub zleceniu tego usługi przez serwis lub osoby prywatne (np. przez Allegro). Wspomniano także o metodzie hot-swap, polegającej na przełożeniu kości BIOS do innej płyty z podstawką, aby ją zaprogramować. Próby reanimacji BIOS-u z dyskietki ratunkowej nie powiodły się. Ostatecznie problem rozwiązało podłączenie płyty poza obudową do zasilacza i głośnika systemowego, co umożliwiło uruchomienie i ponowną aktualizację BIOS-u, po czym płyta działała poprawnie z nowym BIOS-em. Wskazano również, że złącze IR na płycie służy do podłączenia modułu podczerwieni IrDA, nie mając związku z problemem BIOS-u.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA