logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Robot. Z procesorem avr at90s2313. Schemat i jakiś program.

Romuard 16 Kwi 2006 20:57 3177 12
  • #1 2535217
    Romuard
    Poziom 11  
    witam chciałbym zdobyc schemat robota calego z prockiem avr at90s2313 oraz jakis oraz jakis program napisany prezentacyjnie on ma miec zapisana prosta sekwencje ruchu
  • #2 2535374
    lbugiera
    Poziom 21  
    Ocena: 5
    Czego chcesz zbudowac robota na takiej rakiecie jak 90S2313 ? Nie zaduży ?
    A dlaczego uważasz, że to będzie robot, a nie samochodzik sterowany zdalnie ?

Boogie
  • #3 2535399
    Romuard
    Poziom 11  
    ma miec tylko zapiana prosta sekwencje ruchu

Dodano po 1 [minuty]:

a pozniej z biegiem czasu dodam jakies czujniki itp.
  • #5 2535672
    lbugiera
    Poziom 21  
    Romuard napisał:
    ma miec tylko zapiana prosta sekwencje ruchu

Dodano po 1 [minuty]:

a pozniej z biegiem czasu dodam jakies czujniki itp.

Ale przydało by sie abyś podał chociaz jaki typ podwozia ma ten robot. Jakie silniki i ile ich jest. Jakie prądy przez nie będą płynąć. No i czujniki to musisz przynajmniej z grubsza obmyśleć juz teraz, bo później przecierz nie warto zmieniać procka, jak się okaże że nie da rade juz do niego podłączyc czujników. Jak ma wyglądac ta sekwencją. Czy ma posiadac chociaż enkoder. Jak wygląda sterowanie (radiowe, na podczerwien, czy pare przycisków na robocie) itd. Jak się określisz to podpowiemy gdzie szukac dalej rozwiązania, żeby je szybko znaleźć.

Boogie[/url]
  • #6 2536074
    Romuard
    Poziom 11  
    typ podwozia to 6scio kolowe gasienicowe kola silnikow ma byc 4 po 2 z kazdej strony

Dodano po 2 [minuty]:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic312550.html tak patrzałem na to ale przydało by mi jakiś schemat calego tego robota

Dodano po 6 [minuty]:

przez silniczki ma płynąc 9v. ta sekwencja ma byc prosta np 2 sek do przodu skrenc w prawo po 4 sek. jedz przez 6 sek do przydu itd.z czujnikami mysle za niebedzie takiego duzego problemu myslałem na czulkami wystajacymi z prZydu,problem sterowania to kilka przyciskow na robocie.
  • #7 2537206
    Romuard
    Poziom 11  
    ja poptrzebuje tylko schematu z programowaniem poradze sobie zna ktos inne forum na ten temat byle bylo by po polsku
  • #8 2538184
    lbugiera
    Poziom 21  
    Romuard napisał:
    typ podwozia to 6scio kolowe gasienicowe kola silnikow ma byc 4 po 2 z kazdej strony

A te silniki mają być połaczone wspólną gąsienicą ?? Bo wtedy będzie trudno nimi wysterowac tak, aby te 2 co są z tej samej strony obracały się dokładnie tak samo. Bedzie to tylko powodowało, albo większe straty w napędzie, albo że gąsienica będzie się ślizgac na silnikach. Jeśli zawsze mają się kręcic tą sama prędkością to bez sensu dawac dwa, bo to tylko powoduje dodatkowe kłopoty.

Boogie
  • #9 2538194
    Romuard
    Poziom 11  
    jeżeli ktos da na forum to co chce :schemat tego robota całkowity,schemat programatora do at90s2313 oraz napisze prosta sekwencje ruchu i spis potrzebnych rzeczy. Wtedy daje pomógł i 7 punktów
  • #10 2538249
    lbugiera
    Poziom 21  
    Romuard napisał:
    jeżeli ktos da na forum to co chce :schemat tego robota całkowity,schemat programatora do at90s2313 oraz napisze prosta sekwencje ruchu i spis potrzebnych rzeczy. Wtedy daje pomógł i 7 punktów

He he. No to jesteś szczodry koleś. Widać , że chcesz aby ktoś za Ciebie zrobił Twój projekt do budy i oferujesz całe 7 punktów :D ? A zauwazyłes jaki to procent punktów większości ludzi którzy odezwali się w twoim poście ? Zaproponuj kilaset zeta + kasa na częsci to ci to ktoś zrobi i wytestuje. Wtedy będziesz mógł pomarudzić, a nie chcesz "na leszcza" schemat i żeby ci ktoś jeszcze to dopasował do twojej aplikacji. Chyba sobie nie zdajesz sprawy jak trudne zadanie chcesz zrealizować (szczególnie dla poczatkującego).

Boogie
  • #11 2538399
    batmd
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mysle ze jak bys sam sobie skonstrułował to bys miał większa przyjemnosc z tego i cenne zdobyte doswiadczenie. Na tym forum jest naprawde duzo informacji a jak bys je wszytkie zebral w calosc to mysle ze bez problemu bys sam zrobił sobie takiego robocika. Ja osobiscie sie tego podjolem i narazie jestem w poczatkowej fazie gromadzenia podzespołów itp.
    Zycze powodzenia!
  • #12 2538417
    popyla
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    morzesz inaczej jak skomstrułujesz cos to wtedy gdy napotkasz trudnosci bendziesz mogł sie zwrócic do forumowiczów

Moderowany przez MirekCz:

Przejrzałem Twoje posty. Robisz fatalne błędy ortograficzne i ogólnie posty są strasznie niechlujne.
    Popracuj nad tym.

• Pomocny post
    #13 2538752
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Złącze ISP standardowe, programator znajdź sam, wartości elementów dobierasz zależnie od potrzeb. Tranzystory w wersji SMD zastąp większymi, zależnie od silników. Rezystor podciągający reset do plusa ~10K, rezystory ściągające do masy ja dalem 47K, rezystory baza - pin u mnie są 1K, kondensator dowolny.
    Załączniki:
    • Robot. Z procesorem avr at90s2313. Schemat i jakiś program. schemat.gif (25.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu robota z mikrokontrolerem AVR AT90S2313, który ma realizować prostą, zapisaną sekwencję ruchów (np. jazda do przodu, skręt) oraz późniejsze rozszerzenie o czujniki. Robot ma podwozie gąsienicowe sześciokołowe z czterema silnikami (po dwa na stronę), zasilanymi napięciem 9V. Poruszono kwestie doboru i sterowania silnikami, zwłaszcza problem synchronizacji dwóch silników na jednej gąsienicy, co może powodować straty lub ślizganie. Zwrócono uwagę na konieczność przemyślenia doboru czujników i sposobu sterowania (kilka przycisków na robocie). Użytkownik poszukuje kompletnego schematu robota, schematu programatora do AT90S2313 oraz przykładowego programu realizującego prostą sekwencję ruchu. Wskazano na dostępność informacji na forum elektroda.pl oraz podano podstawowe wskazówki dotyczące elementów programatora ISP: standardowe złącze ISP, rezystory podciągające i ściągające, tranzystory dostosowane do silników, kondensatory. Podkreślono, że samodzielne zebranie informacji i konstrukcja robota przyniesie większą satysfakcję i doświadczenie, a pomoc forumowiczów jest dostępna w razie problemów.
REKLAMA